Search

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja

BURO. književna preporuka

Tekst: E.G.


Image: PR,
Unsplash

 

D Estés, poznata znanstvenica i jungovska psihoanalitičarka, snažno zagovara stajalište kako je u svakoj ženi, bez obzira na dob, kulturnu pripadnost i obrazovanje, moćna intuitivna snaga, ispunjena strašću, stvaralaštvom i bezvremenskim znanjem o životu. Na tom nam tragu, u ovoj izuzetnoj knjizi koja je pune dvije godine provela na listi bestselera The New York Timesa, predstavlja nju, Divlju ženu, koja čini samu bit ženine instinktivne prirode. Ona se i danas bori za opstanak jer nas društvo svojim nastojanjima da nas "civilizira" i ukalupi u različite krute uloge, od nje otuđuje i zamagljuje duboke, životodajne poruke iz naših duša.Dok je ljeto period u kojem se mahom čitaju manje zahtjevni naslovi na plaži, jesen označava dolazak kiše i češće ostajanje kod kuće. Mnogima je upravo takav scenarij savršen za obavljanje omiljene slobodne aktivnosti - čitanja. Dobra knjiga, prozor po kojem se cijede kapljice kiše i toplina doma; ponekad više od toga nije ni potrebno. Ponovno se učlanite u gradsku knjižnicu ili posjetite knjižare i odaberite neki od velikog broja novih naslova koje su nam pripremili izdavači. Odabrali smo najzanimljivije naslove iz aktualne ponude, vodeći računa o tome da predstavimo i beletrističke i publicističke adute, na hrvatskom, kao i na engleskom jeziku - i svi se mogu nabaviti u našim knjižarama!

50 cigareta za Elenu, Marina Vujčić

Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može, kaže poslovica, uzrokovati uragan na Floridi - ali što se, recimo, može dogoditi kad jedan pedesetogodišnjak odluči svoj rođendan obilježiti tako da svih dvadeset i četiri sata, od ponoći kad mu rođendan počinje, pa do ponoći kad završava, ostane budan i da pri tome u čast svojoj poginuloj sestri blizanki, ispuni sasvim bizaran zavjet da popuši pedeset cigareta i sačuva pedeset opušaka? Marina Vujčić ponovno je uspjela napisati hit roman koji je podjednako oduševio i publiku i kritiku. Niste li još nikad čitali nešto s njenim potpisom, sad je prava prilika.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 1)


Klasične priče da se bolje spoznaš, Jorge Bucay

Od Odisejevih pustolovina, preko Ružnog pačića, Crvenkapice i Trnoružice, pa sve do Pinocchija i Male sirene, u Klasičnim pričama poznati argentinski psihoterapeut prepričat će nam petnaest svima znanih pripovijesti i pomoći nam da bolje razumijemo ono što i dan-danas pokreće naše djelovanje, baš kao i ono što nas koči na našem putu prema sretnijem životu.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 2)

Zovi me svojim imenom, André Aciman

"Zovi me svojim imenom" je roman američkog autora Andréa Acimana u čijem je središtu razvoj romantične veze između intelektualno nadarenog i radoznalog 17-godišnjeg, američko-talijanskog, židovskog dječaka po imenu Elio Perlman i gostujućeg 24-godišnjeg, američkog, židovskog doktoranda po imenu Oliver u 1980-im godinama u Italiji. Roman je, zapravo, kronika njihove ljetne romanse i dvaju desetljeća koja slijede.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 3)

Sedam muževa Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid

Evelyn Hugo, nekoć najsjajnija zvijezda Hollywooda, jedna od najljepših žena na svijetu, slavna kako zbog filmova, tako i zbog skandala i čak sedam brakova, objavila je da će dvanaest svojih jednako slavnih haljina dati na aukciju, a prikupljeni novac usmjeriti u istraživanje karcinoma dojke, bolesti koja je odnijela i njezinu odraslu kćer. Monique Grant, mlada i relativno nepoznata novinarka u poznatom časopisu, iznenada će dospjeti u središte pozornosti kad slavna Evelyn Hugo izabere upravo nju kao novinarku koja će napisati članak o njoj i njezinim čuvenim haljinama. Što će se sve dalje dogoditi, morat ćete otkriti sami.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 4)

Sve što vam nisam rekla, Celeste Ng

"Lydia je mrtva. Ali oni to još ne znaju." Tako započinje priča ovog istančanog romana o životu jedne obitelji sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Lydia je miljenica svojih roditelja Marilyn i Jamesa Leeja: djevojčica koja je naslijedila majčine modre oči i očevu ugljeno crnu kosu. Roditelji su čvrsto odlučili da će Lydia ispuniti snove koje oni nisu mogli slijediti - u Marilyninu slučaju, da će njezina kći biti liječnica, a ne kućanica, a u Jamesovu da će Lydia biti omiljena u školi, djevojka bogata društvenog života i duša svake zabave. Ovo je debitantski roman autorice hit knjige "Mali požari posvuda", odnosno roman koji ju je originalno proslavio.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 5)

Nijema pacijentica, Alex Michaelides

Forenzički psihoterapeut Theo Faber dobiva posao u The Groveu, dobro čuvanom forenzičkom odjelu u sjevernom Londonu, gdje je već šest godina smještena slikarica Alicia Berenson, nakon što je osuđena za ubojstvo supruga, poznatog modnog dizajnera Gabriela Berensona.U večeri ubojstva policija je zatekla Aliciju samu u kući, u psihički rastrojenom stanju, pokraj suprugova tijela - Gabriel je bio upucan nekoliko puta u lice - i samo su njezini otisci prstiju pronađeni na pištolju. Tijekom policijskog ispitivanja Alicia nije rekla ni riječ. Nije odgovorila ni na jedno pitanje. Nije progovorila ni kada su je optužili za Gabrielovo ubojstvo. Ostala je nijema i kada su je uhitili, odbijajući zanijekati ili priznati svoju krivnju. Jednostavno, Alicia nakon ubojstva svoga supruga više nikada nije progovorila. Ako ste u potrazi za dobrim trilerom, ne treba ići dalje od ovog naslova.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 6)

Kokain, Aleksandar Skorobogatov

"Kokain" je peti roman suvremenoga ruskog književnika Aleksandra Skorobogatova, pisan u maniri književnoga apsurdizma, nadrealizma i najviših dostignuća modernizma. Radnja prati nesigurnog i oklijevajućeg pripovjedača, ujedno i glavnog lika, po zanimanju književnika, koji izlazi na ulice Moskve s namjerom da podigne medikamente za svoje novorođeno dijete. Međutim, uskoro protagonistova mašta počne proganjati stvarnost te se likovi iz romana na kojemu trenutno radi razmile ulicama glavnoga ruskog grada prisiljavajući svoga autora na bjesomučnu igru mačke i miša s vlastitom egzistencijom, a ulog je, među ostalim, osim vlastitog razuma, i ljubav njegova života.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 7)

 

Moja borba, Karl Ove Knausgård

Šesti i posljednji nastavak autobiografskog romana stigao je i na hrvatsko tržište, a sudeći prema mišljenju mnogih - uključujući i samog autora - riječ je o najboljem od svih nastavaka. Norveški hit autor ovdje odlazi još dalje nego prije; emocije su intenzivnije, on je ogoljeniji, a milosti, u tom smislu, nema ni prema ljudima koji ga okružuju.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 8)

 

Usamljenost, Manfred Spitzer

Usamljene osobe češće od ostalih ljudi obolijevaju od raka, srčanog i moždanog udara, depresije i demencije. Usamljenost je osim toga zarazna i širi se poput epidemije - nisu pogođeni samo samci ili samohrani roditelji već i oženjeni! Prema Manfredu Spitzeru, usamljenost je uzrok smrti broj jedan u zapadnim zemljama. Ovu alarmantnu činjenicu dosada je potvrdio čitav niz znanstvenih istraživanja i studija širom svijeta, a koji ukazuju i na ovo: usamljenost je više od samoće. Manfred Spitzer u svojoj novoj knjizi po prvi put opisuje zašto je usamljenost uzrok bolesti, kako izgledaju patološka usamljenost i socijalna izolacija i kakav ozbiljan utjecaj imaju na zdravlje, tijelo i dušu pogođenih. Angažirani psihijatar Spitzer svojom knjigom želi prodrmati ovo društvo, koje usamljenost još uvijek promatra kao poželjnu wellness ponudu za ljude pod stresom.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 9)

Žene koje trče s vukovima, Clarissa Pinkola Estés

C. P. Estés, poznata znanstvenica i jungovska psihoanalitičarka, snažno zagovara stajalište kako je u svakoj ženi, bez obzira na dob, kulturnu pripadnost i obrazovanje, moćna intuitivna snaga, ispunjena strašću, stvaralaštvom i bezvremenskim znanjem o životu. Na tom nam tragu, u ovoj izuzetnoj knjizi koja je pune dvije godine provela na listi bestselera The New York Timesa, predstavlja nju, Divlju ženu, koja čini samu bit ženine instinktivne prirode. Ona se i danas bori za opstanak jer nas društvo svojim nastojanjima da nas "civilizira" i ukalupi u različite krute uloge, od nje otuđuje i zamagljuje duboke, životodajne poruke iz naših duša.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 10)

Pismo kćeri, Maya Angelou

Maya Angelou - ikona američke kulture i svjetske književnosti u ovoj nevelikoj, ali važnoj knjizi otkriva nam put do dobro proživljenog, smislenog života. Izmičući žanrovima, u svom jedinstvenom stilu Maya Angelou nudi nam vodič, memoar, poeziju i čisto zadovoljstvo. Zbirka kratkih očaravajućih eseja daje nam priliku da zavirimo u neke od najzanimljivijih trenutaka jednog izuzetnog života. Prisjećajući se svojih prijateljica kao što je Coretta Scott King, svojih pogrešaka učinjenih u neznanju, odbacujući vulgarnost, objašnjavajući kako davanje novca ne čini dobročinitelja ili pjevajući u čast s ljubavlju pripremljenog obroka, Maya Angelou istkala je knjigu za pouku, uživanje i dijeljenje. U njoj nam nudi svoje iskustvo i svoju mudrost, ali prije svega svoje srce.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 11)

Moja priča, Michelle Obama

U svojim iznimno otvorenim i iskrenim memoarima Michelle Obama poziva čitatelje u svoj svijet, govoreći o iskustvima koja su je oblikovala: od djetinjstva u South Sideu u Chicagu, do godina kada je radila kao menadžerica noseći se sa zahtjevima i majčinstva i posla, sve do vremena provedenog u Bijeloj kući i povratka u život privatne građanke. Uloga prve dame izložena je javnosti, ali počesto i podcijenjena, ali Michelle Obama se potrudila da to iskoristi za svoje projekte kojima se obraćala ljudima izravno, toplo i učinkovito. U knjizi piše o luksuznom životu u Bijeloj kući koji nije bez žrtve, kao i odnosima sa svojim prijateljima i obitelji koji su je, i još je oblikuju na njezinom impresivnom putu.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 12)

Educated, Tara Westover

Jako smo sretni što se jedan od trenutačno najvećih svjetskih publicistčkih hitova može nabaviti i u Zagrebu, u knjižari Znanje. Riječ je o memoarima mlade žena čija je životna priča neobična i intrigantna; odgojili su je roditelji koji nisu vjerovali u sistem javnog obrazovanja i kojima je pomagala u poslovima oko kuće. U učionicu je prvi put ušla sa 17 godina i praktički je nije napuštala. Danas je vlasnica doktorata i nekoliko magisterija, a svojim je uspjesima pridodala i ovu knjigu.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 13)

Digital Minimalism, Cal Newport

Počnete li obraćati pažnju na to što pišu vodeći svjetski znanstvenici, ali i ambiciozniji mediji, vidjet ćete da se odnos prema digitalnim trendovima promijenio. Više se ne prati slijepo svaki novitet i ne provode se dane scrollajući po društvenim mežama. Upravo suprotno, počinje se zagovarati umjereniji pristup tehnologiji te prakticiranje takozvanog digitalnog detoksa. Ova će vam knjiga u detalje, ali na vrlo jednostavan način objasniti zašto je on važan. Knjiga je također dostupna u knjižari Znanje u Gajevoj ulici.

Što čitati ove jeseni? Odabrali smo najzanimljivije naslove različitih žanrova i područja (фото 14)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više