Search

Što čitati ove jeseni?

Što čitati ove jeseni?

Izbor domaćih i stranih izdanja

Tekst: Ema Glavina

Image: PR,
Lacie Slezak,
Ben White,

Ljeto se polako bliži kraju, većina se vraća svojoj uobičajenoj svakodnevici, a lagana ljetna štiva za plažu već su neko vrijeme pročitana

Dolaskom hladnijeg vremena i kiše, mnogi će ljubavne romane opuštenijeg tona  poželjeti zamijeniti nešto ozbiljnijim naslovima kompleksnije tematike. Izdavači su nam ove godine ponudili pregršt zanimljivih domaćih i svjetskih uspješnih naslova, a izdvajamo samo neke od njih:

Marina Vujčić, Ivica Ivanišević: Otpusno pismo (HENA)
Ovaj roman ima dvije specifičnosti; prva se odnosi na način pisanja (forma pisama i e-mailova), a druga je da ga je pisalo dvoje ljudi. Priča se može činiti klasična; bivši partneri Irena i Ignjat stupaju u kontakt povodom godišnjice mature, nakon što se dvadesetak godina nisu čuli niti vidjeli. Ipak, njihovo dopisivanje ubrzo postaje sve intenzivnije, a priča upravo suprotna onome što bismo očekivali. Ova knjiga nudi prijeko potrebnu svježinu na hrvatskoj književnoj sceni, a kako biste vidjeli jedan od inovativnijih "plot twsit-ova", savjetujemo da je nikako ne zaobiđete.

Barbara Matejčić: Kako ste? (HEINRICH BOELL STIFTUNG)
Autorica je nagrađivana hrvatska novinarka koja kroz šest narativno-novinarskih priča javnosti pokušava približiti živote tzv. građana drugog reda. Kako je to biti pripadnik nacionalne manjine u Hrvatskoj, kako je živjeti s psihičkom bolesti, kako je živjeti s fizičkim hendikepom? Koliko uopće znamo o drugima? To su samo neka od pitanja koja autorica propitkuje sa svojim sugovornicima, bez tendencioznosti i patetike; fokus je na prenošenju  činjeničnog stanja i života onih "drugačijih" od nas. Iako izlazi iz okvira beletristike, ovo je knjiga iz koje svatko može nešto naučiti.

Što čitati ove jeseni? (фото 1)

Milana Vlaović: Glad (HENA)
Četvrti roman Milane Vlaović mogao bi biti i njen najuspješniji roman. Početna karakterizacija likova i okolnosti radnje upućuju na to da bi ova knjiga mogla poslužiti kao predložak za TV sapunicu. Upravo se u takvim okolnostima razaznaje spisateljska vještina jer nije jasno u kojem smo točno trenutku sa stereotipne ljubavne priče prešli na slojevite teme poput emocionalne gladi, neostvarenih potencijala, frustracija... Upravo jer je priča o lijepoj djevojci iz provincije, koja postaje Miss na nekom izboru (i upoznaje bogatog doktora, naravno) napisana tako da ju ne shvatimo preozbiljno, autorica nam i uspijeva "podvaliti" ozbiljnije rasprave o ljudskom karakteru i natjerati nas da propitujemo sve ono što smo do sada podrazumijevali.

Sjon: Plava lisica (VBZ)
VBZ nudi novu biblioteku pod nazivom "Europom u 30 knjiga", preko koje čitatelje upoznaje s kulturom različitih europskih zemalja. Za sada se među uspješnijima nalazi hvaljeni roman "Plava lisica". Ovaj roman poznatog islandskog autora, preveden je na više od 30 jezika, i ponosni smo što je jedan od njih i hrvatski. Vrijeme radnje je 1883. godina, a mjesto surov, siv i nadasve hladan islandski krajolik, koji igra vrlo bitnu uloge u  kreiranju atmosfere. Radnja prati nekoliko priča; svećenika u lovu na misterioznu plavu lisicu, botaničara Fridrika i njegovu bolesnu kćerkicu Abbie, a sve to isprepleteno je s islandskim mitovima i legendama. Provjerite kako će ovaj proslavljeni autor povezati priče i odvesti vas u miljama daleki Island!

Što čitati ove jeseni? (фото 2)

Mary Kubica: Dobra djevojka (MOZAIK)

Za sve ljubitelje napetih psiholoških trilera poput "Djevojke u vlaku" ili "Nestale", stiže još jedna poslastica. Knjiga je postala hit gotovo čim je objavljena, a sasvim je izvjesno da će se po njoj snimiti i film. Radnja je posložena na način da se paralelno prate perspektive četiri glavna lika te na taj način skupljamo fragment po fragment sveukupne priče. Priča počinje otmicom Mie Dennet, odmetnute kćeri cijenjenog sudca, no stvari se počinju komplicirati kad otmičar odluči ne tražiti otkupninu, već bježi s djevojkom u zabačenu kolibu hladne Minnesote. Ovo je knjiga koju ćete pročitati u dahu i do zadnje stranice biti potpuno zbunjeni!

Što čitati ove jeseni? (фото 3)

J.K. Rowling, J. Thorne, J. Tiffany: Harry Potter and the cursed child (ALGORITAM)
Nije pretjerivanje kad se za novi nastavak kultnog serijala kaže da spada među najiščekivanije knjige svih vremena. Kultni status ovaj je serijal zavrijedio još prije petnaestak godina, baš kao što se prestao smatrati serijalom (samo) za djecu. Iako hrvatski prijevod još nije izašao, najnestrpljivijim fanovima Algoritam je omogućio kupnju engleskog izdanja. Ako ste među onima koji mogu čitati na engleskom, preporučujemo što brže uranjanje u  uvijek fascinantan svijet odraslog Harryja, zaposlenika Ministarstva magije čija borba za bolji čarobnjački svijet nikada ne staje. Ostali također neće morati dugo čekati jer hrvatski prijevod izlazi ubrzo.

Haruki Murakami: 1Q84 (Vuković & Runjić)
Jedan od najpopularnijih svjetskih pisaca, Haruki Murakami, još jednom ruši rekorde čitanosti sa svojom novom trilogijom 1Q84. Originalno su trebala biti objavljena samo dva dijela knjige, dok je treći došao bez najave. Kritika tvrdi da je promjenom iz "ja forme" u pripovijedanje u trećem licu, autor dobio na čvršćoj psihologizaciji likova i uopće uvjerljivosti same priče. Knjiga prati dvoje likova (instruktoricu aerobika Aomame i učitelja matematike Tenga) smještenih u dva različita vremena, 1984. godinu i 1Q84, odnosno "paralelnu stvarnost" u kojoj, ne znajući, tragaju jedan za drugim. Vjerujemo da je samo ime autora dovoljna preporuka sama po sebi i bez detaljnijeg otkrivanja radnje.

Što čitati ove jeseni? (фото 4)

Rumena Bužarovska: Moj muž (VBZ)
Mlada makedonska autorica Rumena Bužarovska, publici se predstavila zbirkama kratkih priča "Žvrljotine" i "Osmica". Nakon velikog uspjeha kod publike i kritike prve dvije zbirke, autorica odlazi korak dalje te odlučuje opisati još kompleksnije odnose među svojim likovima, one između bračnih partnera. Kroz 11 priča koje različite žene pripovijedaju u prvom licu, autorica donosi sve kompleksnosti ženskog pitanja, od odgoja djece i prijateljskih odnosa, do propitkivanja položaja žena u patrijarhalnom društvu. Iako forma kratke priče nije nužno prvi odabir kod većine čitatelja, svako toliko se pojavi autor koji nas navede da se to promijeni.

Što čitati ove jeseni? (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više