Search

\"Sve je S**bano\": Nova knjiga proslavljenog Marka Mansona nudi odgovor na cmizdravi mentalni sklop

"Sve je S**bano": Nova knjiga proslavljenog Marka Mansona nudi odgovor na cmizdravi mentalni sklop

Žličica nade u gorkoj šalici nihilizma

Tekst: D.M.


Image: PR

Nakon što je još jednom, po tisućiti put, pun nevjerice zatvorio novine i isključio sve novinske portale, spisatelj bez dlake na jeziku Mark Manson zapisao je pitanje koje i sami sebi postavljamo gotovo svakog dana: što to danas ne valja sa svijetom? Što ne valja s nama? Društvo je poludjelo? Ja sam poludio? Ili oboje? Razlika između Marka Mansona i nas je u tome što mi nastavimo sa svojim danom, a on je ranojutarnje egzistencijalno brundanje uz kavu pretvorio u knjigu. Pitanju je pridružio nedostajali komadić slagalice - odgovor. Nakon bestselera "Profinjeno umijeće stava j**e mi se", njegov odgovor na onaj cmizdravi mentalni sklop koji od nas traži da se uvijek osjećamo dobro i pozitivno, Manson se okreće od individualnog sebstva prema kaotičnom vanjskom svijetu.

Zaključak je vidljiv iz naslova knjige. Sve je zlo i naopako. Srećom, knjiga tu ne staje. "Sve je s**bano", osim uzroka traga i za rješenjem. Gdje Manson vidi izlaz iz ovog vragolastog novog svijeta u hrvatsku inačicu prenijela je Petra Štrok. Naklada Ljevak predstavlja "Sve je s**bano", žličicu nade u gorkoj šalici nihilizma.

"Na svijetu ima dovoljno velike djece. A ima i puno starmalih adolescenata. Kvragu, ima čak i mladih odraslih ljudi. To je stoga što, nakon određene točke, zrelost nema nikakve veze s dobi. Važne su namjere. Dijete, adolescent i odrasla osoba ne razlikuju se po dobi ili po onome što rade, nego po onome zašto nešto rade. Dijete krade sladoled jer mu to čini zadovoljstvo i ne razmišlja o posljedicama ili je spram njih ravnodušno. Adolescent ne krade jer zna da će to rezultirati gorim posljedicama u budućnosti, ali njegova je odluka naposljetku pogodba s njegovim budućim ja: odreći ću se nekog užitka u sadašnjosti, kako bih izbjegao veću bol u budućnosti", zaključuje autor.

Što se to događa sa svijetom? Ako netko može imenovati suvremene pošasti i pomoći da se one poprave, to je Mark Manson. Služeći se mnoštvom psihološke literature i suvremenih istraživanja, ali i razmišljanjima jednog Platona, Nietzschea i Toma Waitsa kako bi nam ponudio odgovore, te svojom uobičajenom mješavinom erudicije i specifično urnebesnim humorom, autor nas izaziva da budemo iskreniji prema sebidubinski povezaniji sa svijetom na načine koji nam nikad samima ne bi palo na pamet. Otvoreno prkoseći našim definicijama  sreće i slobode - čak i same nade, jedan od velikih modernih mislioca iznjedrio je još jednu knjigu koja visoko postavlja ljestvicu u ovom književnom žanru.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više