Search

Što ćemo čitati ovog proljeća?

Što ćemo čitati ovog proljeća?

Brojni zanimljivi naslovi

Tekst: E.G.


Image: Promo,
arhiva,
Instagram,
Janko Ferlic

Izdavačke kuće su nam i za ovo proljeće pripremile brojne književne novitete, a mi vam donosimo prijedloge najboljeg od beletristike i publicistike

Dolazak proljeća i toplijeg vremena u pravilu znači češće provođenje vremena u prirodi ili uz piće na kakvoj gradskoj terasi. No, čak i onima kojima to inače nije u navici, predlažemo da ponekad sa sobom ponesu neki od književnih naslova koji može poslužiti kao odlično društvo. Koliko god stanje u izdavaštvu bilo teško, hrvatski nakladnici se svake sezone trude ponuditi izbor najboljih svjetskih i domaćih djela. Za proljeće predlažemo desetak naslova koji su nam zapeli za oko, a koji su dovoljno raznoliki da svatko može pronaći nešto za sebe. Iz ponude izdavačke kuće VBZ smo izdvojili nekoliko naslova.

Za početak moramo istaknuti novi naslov sjajnog Bekima Sejranovića, "Dnevnik jednog nomada". U knjizi pratimo razdoblje od 5 godina u kojem pisac putuje na raznim relacijama, vodi kompliciran ljubavni život i balansira pišući na nekoliko književnih scena u isto vrijeme. Sljedeći naslov koji predlažemo je upravo on preveo s norveškog, a radi se o ilustriranom romanu o životu slikara Edvarda Muncha. Knjiga nosi naziv "Munch", a autor je Steffen Kverneland. Trebate li kreativni poticaj u vašem životu, posegnite za novom knjigom nagrađivane autorice Elizabeth Gilbert, "Velika magija".

Što ćemo čitati ovog proljeća? (фото 1)

Izdavačka kuća Fraktura nam ponovno nudi niz sjajnih beletrističkih naslova, od kojih smo izdvojili dva koja su nas posebno zaintrigirala. Prvi je roman finskog satiričara Tuomasa Kyröa, "Prosjak i zec", u kojem pratimo priču čovjeka iz Rumunjske koji je bolji život odlučio potražiti u Finskoj, a nađe se u vrtlogu krađe i opasnih situacija, u kojima će mu društvo biti i jedan zec. "Me'med, crvena bandana i pahuljica", autora Semezdina Mehme­dinovića je njegova najintimnija knjiga do sada, a donosi životnu priču obilježenu srčanim udarom koji u potpunosti mijenja perspektivu. Za ljubitelje napetih priča koje će vas držati u neizvjesnosti do samog kraja, izdvajamo dva naslova iz nakladničke kuće Znanje. "Ona prije mene" J.P. Delaneyja je već proglašena dostojnom nasljednicom knjige "Nestala", dok roman "Ljepota je njezina rana", autora Eke Kurniawana donosi raskošnu povijesnu priču o upornosti. 

Što ćemo čitati ovog proljeća? (фото 2)

Pratite li domaće autore, tada sigurno znate da je Kristian Novak jedno od najistaknutijih autora mlađe generacija, a njegova knjiga "Ciganin, al najljepši" u izdanju OceanMore ne prestaje oduševljavati kritiku i publiku. Profil donosi novi naslov autorice Rachel Kushner, "Bacači plamena", koji prati priču mlade umjetnice koja svoju sreću dolazi potražiti u New Yorku. Izdavačka kuća Mozaik nudi knjigu prema kojoj je nastala hit serija s Nicole Kidman i Reese Witherspoon, "Male laži", autorice Liane Moriarty, a koja će vas uvući u vrtlog dinamike složenih odnosa stanovnika naizgled idiličnog mjesta. Za kraj ostavljamo i prekrasno publicističko djelo neurokirurga koji doznaje da boluje od karcinoma u terminalnoj fazi, a svoj proces pomirenja sa smrti donosi u knjizi "Dah koji život znači". 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više