Search

Što nas sve očekuje na Interliberu?

Što nas sve očekuje na Interliberu?

Odabrani književni noviteti

Tekst: Ema Glavina


Image: screenshot

Najnovije izdanje Interlibera donosi dvjestotinjak novih naslova i nepregledan broj starijih, a mi vam donosimo sažet vodič kroz one najatraktivnije...

Za sve ljubitelje knjiga i čitanja, najtraženija adresa sljedećeg tjedna će definitivno biti Zagrebački Velesajam. Od 8. do 13. studenog upravo će se tamo održati Interliber, najveći sajam knjiga u Hrvatskoj. Svi veliki izdavači, ali i manje izdavačke kuće, predstavit će nove naslove, rezervirane posebno za ovaj sajam, ali i podsjetiti nas na neke starije uspješnice. Osim sniženih cijena svih knjiga, Interliber nudi i razne književne radionice, druženje s autorima i brojne nagradne igre. S obzirom na to da se već tradicionalno u tjednu Interlibera kupuje više knjiga nego u gotovo svim ostalim mjesecima zajedno, jasno je da treba ponuditi cijeli niz kvalitetnih književnih noviteta i pritom imati na umu raznolikosti žanrova. Ipak, upravo zbog tako velikog broja starijih i novijih naslova, postaje teško odabrati samo nekoliko odabranih koje ćemo kupiti.

Kako od tisuću naslova prepoznati one koje bi nam se mogli najviše svidjeti? Tražite li točno određen žanr ili vas više zanima kvaliteta pisanja? Kako bismo vam maksimalno olakšali snalaženje na ovogodišnjem sajmu, donosimo sažet pregled istaknutih noviteta, ali i podsjetnik na neke od najuspješnijih naslova izdanih ranije ove godine ili proteklih godina.

Što nas sve očekuje na Interliberu? (фото 1)

Izdavačka kuća VBZ donosi novi naslov slavnog Paula Coelha "Špijunka", koji se bavi životom Mate Hari, poznate plesačice, kurtizane i špijunke. Kroz fiktivno pismo koje piše iz zatvora, Coelho, u svom prepoznatljivom stilu, plete priču o njezinom životu. Ako vam je do napetosti, ne smijete zaobići "Inferno" Dana Browna, majstora intrige i zakulisnih igara. Obratite pažnju i na naslove iz projekta "Europom u 30 knjiga", koji donosi uspješnice europskih pisaca iz 30 zemalja, koje do sada nisu bile prevedene. Treba spomenuti i dobitnike nagrade VBZ-a i Tisak media centra za najbolji neobjavljeni roman u 2016., koju su podijelili Ivica Ivanišević za roman "Knjiga žalbe" koji priča o skupini pisaca u izoliranoj sredini u Rumunjskoj koji traže inspiraciju za svoju knjigu i Lada Vukić za roman "Specijalna potreba" koji govori o dječaku s teškoćama u razvoju i načinu na koji se nosi sa svijetom.

Fraktura, kao i obično, donosi niz književnih poslastica. Slavenka Drakulić još se jednom uhvatila "žena u sjeni" i napisala "Milevu Einstein, teoriju tuge" koja govori o supruzi slavnog fizičara. Miljenko Jergović predstavlja roman "Williamowski" koji tematizira odnos oca i sina Poljaka koji stižu u Hrvatsku šezdesetih godina prošlog stoljeća, uz najvažniju sporednu stvar na svijetu-nogomet. Obratite pažnju i na "Sjenu svijeta" Nir Barama, uspješnog izraelskog autora koji piše o skupini revoltiranih mladih ljudi koji odluče pokrenuti globalni štrajk. Veliki Amos Oz napisao je roman "Juda", koji kroz priču o životu mladića iznosi kontroverzne teze o kršćanstvu. Jorge Bucay razveselit će fanove novom knjigom, naslova "Put sreće". Domaći autor, Franjo Janeš, donosi triler "Tunel na kraju svjetla".

Što nas sve očekuje na Interliberu? (фото 2)

Jedan od najvećih izdavača, Profil, već je tradicionalno pripremio stotine naslova za ljubitelje dobrog književnog štiva. Od velikog broja naslova, možda se ipak najviše izdvajaju sljedeća dva. Elena Ferrante, književna senzacija iz Italije, koja piše pod pseudonim i nitko joj ne zna pravi identitet, napisala je maestralno djelo "Genijalna prijateljica" i to u šest nastavka, a Profil nam donosi dugoočekivani prijevod. Radnja prati dvije najbolje prijateljice, Lenu i Lile koje odrastaju u poslijeratnom Napulju i proživljavaju turbulentne trenutke u svom odnosu. Drugi naslov je "Born To Run", autobiografsko djelo Brucea Springsteena, čije je prvo izdanje rasprodano u mjesec dana.

Što nas sve očekuje na Interliberu? (фото 3)

Obožavatelji romantičnih priča razveselit će se novom naslovu Cecilie Ahern "Nesavršeni", dok je ljubiteljima trilera namijenjeno "Poricanje" Renee Knight koje prikazuje ženu koja o svojim najmračnijim tajnama odjednom počne čitati u romanu.

Izdavačka kuća Oceanmore predstavlja treći nastavak svog najjačeg aduta. Radi se knjizi "Moja borba", Karla Ove Knausgarda, koja spada u najpopularnije knjige našeg vremena, iako radnja prati svakodnevni autorov život i unutarnja previranja poznata svima. Također, predstavit će se i prvi roman nobelovke Alice Munro "Životi djevojaka i žena", koji progovara o kompleksnim pitanjima poput položaja žena u društvu. Publiku će razveseliti i "Rane priče", Franza Kafke, koje do sada nisu bile prevođene.

Što nas sve očekuje na Interliberu? (фото 4)

Iako i među novitetima ima sasvim dovoljno naslova, koje biste mogli čitati sve do sljedećeg sajma, treba podsjetiti na još neke ranije izdane sjajne knjige. Ove godine prednjači "Stoner", Johna Willamsa (Fraktura), koji donosi priču o profesoru književnosti i njegovom običnom životu koja je osvojila čitatelje diljem svijeta, a mora se spomenuti i "Čistoća" Jonathana Franzena (VBZ), koja prati hakericu Purity u potrazi za njezinim porijeklom. Od domaćih autora izdvajamo "Na osami blizu mora" Zorana Ferića (VBZ), jedan od najprodavanijih romana prošle godine, "Mogla sam to biti ja" Marine Vujčić (HENA COM) i "Tvoj sin Huckleberry Finn" (VBZ), Bekima Sejranovića. Također, ne treba zaboraviti na fantastična djela Mani Gotovac u izdanju Profila, autobiografiju "Fališ mi" i roman "Snebivaš me" koji su od prvih dana ne prestaju primati pohvale.

Što nas sve očekuje na Interliberu? (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više