Search

Treba li nova generacija djevojčica Pepeljugu?

Treba li nova generacija djevojčica Pepeljugu?

Došlo je vrijeme da same sebe "spasimo"


Image: promo,
screenshot

Svjedočimo razdoblju u kojem feminizam sve više jača, a najnovije tendencije upućuju na to da ga se pokušava usaditi u djevojčice od najranije dobi. To je vidljivo u dječjim knjigama, koje nemaju više likove "ala Pepeljuga", likovi koji trebaju da ih se "spasi". Hoćemo li napokon prihvatiti činjenicu da smo same svoje junakinje?

Na trenutak se probajte prisjetiti na kojim pričama ste odrasle. Da, obraćam se curama, ženama koje imaju više od 23 godine. Probajte se sjetiti koje su to priče koje su vam roditelji čitali za laku noć, koji su to likovi koji ste htjeli biti i čije ste kostime, neminovno, nosili za maškare. Većini će na pamet pasti isti likovi, likovi koji su nam nametnuti u djetinjstvu samim pričama koje nam se čitaju. Pepeljuga, Snjeguljica, Trnoružica, Zlatokosa i ostala plejada prekrasnih, ali odviše (budimo realni) nesposobnih žena. Jedino čemu nas one uče od ranog djetinjstva jest da naučimo gdje nam je "mjesto". A to naše famozno "mjesto" je ono u kojem smo mi lijepe, mlade, nevine i toliko nježne, da čak i Bambi ulazi s nama u konverzaciju jer smo jednako plahe kao on, pa nam usput i pomete kuću jer smo toliko divne. Uz te naše atribute, dolaze i oni koji su neizravni. Nesposobne smo, žene moje, u svim tim pričama. Kada nam se sprema neka nevolja, mi je same ne možemo riješiti. Treba nam princ charming da nas spasi od svakog zla koji nam se sprema jer mi, očito, na svaku naznaku problema ili padamo u vječni san ili nasjednemo na otrovnu jabuku ili se ne dosjetimo da će nam svi problemi nestati ako jednostavno skratimo tu kosu. Jer smo, navodno, nesposobne

Realnost je puno surovija i drugačija. Ne da taj princ charming nije charming, nego nije ni p od princa. Ne da nismo uvijek nježne, mlade i nevine, nego smo takve da nas Bambi sretne u ponedjeljak ujutro na putu za posao - napustio bi planetu, a ne šumu. Djevojčice, barem naše "starije" generacije, su oduvijek bile izložene tom patrijarhalnom pristupu odgoja i pristupa u toj ranoj dobi, da kada nas zapravo "opali" stvarni život, mi nismo ni svjesne snage koju posjedujemo. Jer nam nitko nije rekao da je uopće posjedujemo ili, još bolje, da je smijemo posjedovati. Ali, vremena se na svu sreću mijenjaju i djevojčice danas imaju priliku dobiti ono što mi, "starije" generacije, nismo - istinu. Ono što me potaknulo da napišem ovaj članak je činjenica da u zadnjih nekoliko godina svjedočimo rastu novih, modernijih i adekvatnijih knjiga za male djevojčice i što današnje "mlade snage" imaju više opcija i nisu osuđene samo na Pepeljugu.

Chelsea Clinton - "She Persisted"

Treba li nova generacija djevojčica Pepeljugu? (фото 1)

Chelsea Clinton, kćer Hillary i Billa Clintona, prošle godine je objavila knjigu za djevojčice u dobi od 4 do 8 godina pod naslovom "She Persisted". Riječ je o knjizi u kojoj je profilirano 13 Amerikanki među kojima su i Helen Keller, Oprah i Sonin Sotomayor. Riječ je o ženama koje su cijeli svoj život suočene s konstantnim "ne" i to vezano upravo za njihove snove. One su nesposobne, samo zato što su žene. Govori im se "ne" jer su žene. Jer su Pepeljuge. Međutim, ove žene su odlučile "poraziti" taj svojevrsni "napad nijekanja" mogućnosti žena i ostvariti svoje snove. Zvuči jednostavno iz današnje perspektive, ali nije oduvijek bilo tako i čak nije ni danas onako kako bi trebalo biti. Žene iz knjige Chelsea Clinton nisu odustale - one su ustrajale i ostvarile svoje snove i pokazale da su žene jednostavno sposobne, jake i da su same svoje junakinje. Knjiga je naišla i na neke negativne komentare jer neki smatraju da knjiga svijet predstavlja previše surovim i da to može kod djevojčica izazvati svojevrsnu anksioznost. Ja se s time ne slažem jer smatram da su nam potrebne ovakve knjige koje neće stvarati iluziju, nego nas, odnosno njih, pripremiti na - istinu.

Elena Favilli i Francesca Cavallo - "Priče za laku noć za mlade buntovnice"

Treba li nova generacija djevojčica Pepeljugu? (фото 2)

Ova knjiga je prevedena i u Hrvatskoj te doživjela veliki planetarni uspjeh. Maštovite i inspirativne priče, pisane u stilu bajke, profiliraju 100 žena koje su svojim životnim pričama, sudbinama i postignućima mijenjale povijest i viziju svijeta. One su slikarice, znanstvenice, astronauti i bave se svime čime žele i što im je san. Ni one nisu Pepeljuge. Ne treba ih se spasiti. One su svoje vlastite junakinje. Namjera ove knjige također je da se ulije samopouzdanje u mlade naraštaja i da budu svjesne da one unutar sebe posjeduju snagu da ostvare sve što zamisle.

Marina Veličković i Lamija Begagić - "Furam feminizam"

Treba li nova generacija djevojčica Pepeljugu? (фото 3)

Ovo je pak knjiga autorica iz susjedne nam države, koje su ovu knjigu zapravo osmislile kao priručnik za djevojčice koje žele upoznati s feminizmom. Oslikavajući nestereotipne likove, marginalizirane zajednice i obitelji, situacije i probleme s kojima se djevojčice svakodnevno susreću u patrijarhalnom društvu gdje im se glasovi stalno ušutkavaju, ova knjiga pokušava poslužiti kao priručnik kako se nositi sa svim tim situacijama i problemima.

Kao što se može primijetiti stvari se mijenjaju. Ni mi, "starije" generacije, ne smijemo zaboraviti da smo same svoje junakinje i da su vremena kad nas je trebalo spašavati - jednostavno prošla, odnosno nikada nisu ni postojala.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više