Search

Upitali smo jednu chic Beograđanku da nam preporuči najbolje coffee table knjige

Upitali smo jednu chic Beograđanku da nam preporuči najbolje coffee table knjige

Ovo su preporuke Ivane Mrđe

Tekst: Ana Pavić


Image: Monika Pavlović

Ivana Mrđa je kreativna mlada žena, vlasnica poznatog beogradskog lifestyle salona Midori & Maison, a koji u ponudi ima sve velike svjetske dizajnerske brendove poput De Gournay, Modern Grand, Andrew Martin.. Posebno mjesto u salonu zauzimaju knjige izdavača Taschen s kojim je Midori & Maison ostvario suradnju. Sama vlasnica je strastvena obožavateljica knjiga te je i ime salona nadjenula po liku Midori iz svjetskog bestsellera Harukija Murakamija "Norveška šuma". Kako je Ivana definitivno na izvoru informacija kada su u pitanju coffee table knjige, zamolili smo je da nam izdvoji neke naslove koji su joj posebno dragi i vrijedni. Donosimo ih u nastavku:

Ivana Mrđa

Film - BARBRA

1970. Barbra Streisand objavljuje priču u Life magazinu nazvanu Tko sam ja ustvari?
Na ovo pitanje nadovezuje se i sama knjiga. Knjiga donosi više od 100 fotografija od kojih polovina nikada nije objavljena. Svi najbolji filmovi iz njenog prvog desetljeća u Hollywoodu ovdje su okupljeni na jednom mjestu: Funny Girl, On a Clear day you Can See Forever, The way we were, The Owl And The Pussycat i mnogi drugi.

barbra

Knjiga prati i sve njene ljubavi, odnos s ljudima iz svijeta filma koji su je obožavali, počevši od Elliota Goulda pa sve do Roberta Redforda. Kroz fotografiju, prikazana je ne samo pjevačica koja zna glumiti već i glumica koja zna pjevati, režirati, plesati i pisati. Žena koja je znala kako ostvariti sve što je naumila pod geslom: " You have got to discover you, what you do, and trust it."B.S.


Moda - ISSEY MIYAKE (三宅 一生)
"By the way, Marilyn Monroe was the size 14.- "I.M

Davne 1983.godine, japanski dizajner Issey Miyake izjavio je: "Vrijeme je da se krene naprijed i da se razbiju kalupi." Modne linije koje je predstavio nakon te izjave dokazuju da je Miyake u potpunosti promijenio odjeću, i napravio puno više od pomjeranja granica. Jedinstvenim spojem dizajna i praktičnosti, njegove kreacije zamagljuju granice između tradicije, moderne tehnologije i svakodnevne funkcije.

issey miyake

Ova nevjerojatna knjiga njegovog poimanja mode nudi jedinstven uvid u viziju dizajnera. Midori Kitamura stoji iza koncepta knjige koja razmatra originalnost dizajnerovih materijala, tehnika stvaranja teksture od najranijih dana njegove karijere pa sve do danas.
S obzirom na moju veliku ljubav i povezanost s Japanom, ovo je jedna od meni omiljenih modnih publikacija Taschena.

Glazba - AMY WINEHOUSE by BLAKE WOOD

Kada se 22-godišnji američki fotograf Blake Wood preselio u London 2007.godine, zajednički prijatelj upoznaje ga s Amy Winehouse. Nakon 5 osvojenih Grammyja za svoj album Back to Black, proslavljena pjevačica savršenog glasa bila je u jeku svoje popularnosti, ali u isto vrijeme u jako kompliciranim odnosima sa svojim partnerom kao i pod stalnom lupom javnosti koja je pratila svaki njen korak. Blake Wood i Amy u tom periodu postaju veoma bliski.

amy

Knjiga obuhvaća fotografije performansa u Parizu, sve do njenih fotografija u kućnom studiju u Londonu gdje pleše uz bubnjeve. Ovo je pravi vizualni dnevnik jedne dive iz vremena kada je dominirala svjetskom glazbenom scenom. Priča je ispričana kroz objektiv Blakea Wooda-a u 85 fotografija od kojih većina nikada nije objavljena. Fotografije su praćene tekstom kritičarke Nancy Jo Sales koji otkriva rijedak i jedinstven portret ličnosti ove nikada prežaljene zvijezde u svjetlu tipične londonske djevojke koja uživa u životu punim plućima.


Animacija - MICKEY MOUSE/THE ULTIMATE HISTORY

18. studenog,1928.godine, najpoznatiji miš na svijetu prvi put je pozdravio publiku s malih ekrana. Ove godine taj isti miš slavi svoj 90-ti rođendan. U čast 90-tog rođendana Mickeyja Mousea, Taschen je izdao jednu od meni omiljenih publikacija - Walt Disney's MICKEY MOUSE,The Ultimate History. Počevši s prvim crtežima lika Mickeyja Mousea, koji je umalo nazvan Mortimer, knjiga prati karijeru najpoznatijeg junaka Walta Disneya i Ub Iwerksa, koja doživljava eksploziju popularnosti kojoj može parirati samo raniji uspjeh Charlieja Chaplina.

mickey

Mickey Mouse je ostavio neizbrisiv trag u svakodnevnoj kulturi i umjetnosti postajući omiljena tema umjetnike poput Andyja Warhola, Keitha Haringa i Roya Lichtensteina. Ova knjiga odaje počast liku i djelu Mickeyja Mousea čiji kraj priče o uspjehu još nije ni na vidiku. Kao što je sam Walt Disney jednom kazao: "Samo se nadam da nikada nećemo izgubiti iz vida jednu stvar, da je sve počelo s mišem." Ovo je jedna od onih knjiga koju će obožavati cijela obitelj.

Putovanja - ROME

Rim, grad u kojem se prošlost, sadašnjost, spektakl i svakodnevica sudaraju na svakom uglu. Grad u kojem barokna drama cvjeta pored starih klasičnih čuda. Grad Michelangelove Sikstinske kapele, mjesto gdje je Fellini ovjekovječio La Dolce Vita.

rome

Ova knjiga je meni omiljeni fotografski portret jednog grada. Na sebi svojstven način približava povijest i sva čuda ove kulturne prijestolnice. Ako nemate vremena ovog ljeta otputovati do Rima, nabavite sebi ovu knjigu jer: All roads lead to Rome...

Fotografija - PETER LINDBERGH SHADOWS ON THE WALL

"Sve što je prelijepo smatram dosadnim. Zanima me ono što je moćno i stvarno". Nakon ovog citata jasno je zašto je knjiga ovog velikog fotografa prva na listi modnih prijedloga. U današnje vrijeme kada je sve ono što je stvarno i realno stavljeno u drugi plan zbog kratkoročnog utiska, ova knjiga je pravo otkriće.

peter lindbergh

Čovjek koji je zaslužan za prvu naslovnicu Voguea pod palicom Anne Wintour na kojoj su se okupile djevojke koje će tek postati supermodeli 90-ih, svakako je netko tko ima puno toga za kazati. Njegove intimne fotografije predstavljaju drugačiju vrstu ljepote, daleko od opsesije mladošću i savršenog društva. Modna industrija brzo je postala zaljubljena u njegovu anti-modnu fotografiju, a vi ćete se, ako volite fotografiju, zaljubiti u ovu knjigu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više