Search

"Upoznajte svoju sljedeću omiljenu knjigu", evo i kako

Tekst: BURO.


GoodReads je još uvijek nepravedno zanemarena platforma na našim prostorima što je šteta zato što je, istina bez mnogo buke, ali potpuno zasluženo od svog osnivanja postala najbolja platforma za sve koji zaista vole knjige. Broj njenih korisnika je u prethodnih nekoliko godina porastao na 11 milijuna, a na njoj postoji preko 20.000 book clubova i preko 395 milijuna knjiga smještenih u različite police korisnika. Osnivač je odlučio da napravi ovu platformu kada je shvatio da se radije okreće prijateljima kada mu treba preporuka za čitanje, nego bestseller listama, a broj korisnika definitivno potvrđuje da u tome nije usamljen.

 

Platforma okuplja strastvene čitatelja, ali povrh svega, one koji su tu da podijele svoje kritike i raspravljaju s drugima o knjigama koje su pročitali ili namjeravaju pročitati. Dakle, ne samo da možete zaviriti u virtualne police svojih prijatelja ili profila koje odlučite pratiti, već imate priliku i saznati njihovo mišljenje o različitim naslovima. Možete čitati i kritike pisaca o drugim djelima, napraviti listu omiljenih citata koje ćete čuvati na jednom mjestu i još štošta, ali ostavljamo vam prostora da neke kutke istražite i sami. Ono što je možda i najbolja stvar jest da možete naići na komentar koji otvara potpuno novu, do tada nepoznatu dimenziju sagledavanja i razumijevanja određenog djela i na taj način otkriti novih slojeve koji su do tada bili ili neshvatljivi ili naprosto interpretirani na drugačiji način, a nepobitno obogaćuju čitalačko iskustvo.

 

 

Ono što je posebno interesantno jest da se stalno organiziraju različite vrste izazova, mjesečni ili godišnji. Tako možete sebe natjerati da pročitate određeni broj knjiga u periodu koji odaberete. Svi znamo da, kada se neka brojka učini službenom, osjeća se jača potreba da se to i ostvari (ili sam možda to samo ja). Tu je i polica sa započetim, ali nezavršenim naslovima, kao i s djelima za koje tek planirate izdvojiti vrijeme. Ovdje ćete pronaći grupe na čijem čelu stoje Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, ali i one koje okupljaju ljubitelje fikcije, manje poznatih naslova ili upravo onih najpopularnijih - ukratko, ima svega. Podsjećamo vas na famoznih 11 milijuna korisnika među kojima ćete sigurno naći istomišljenike ili još bolje, neistomišljenike, i dopustiti sebi da preispitate stavove o knjigama koje ste već pročitali ili uronite u neke nove. Mi vam predlažemo da se učlanite u ove grupe.

 

 

"Upoznajte svoju sljedeću omiljenu knjigu", evo i kako (фото 1)

 

 

Ovo je nesumnjivo moja omiljena grupa, budući da imam ogroman problem sa svojim nepouzdanim pamćenjem, pa zapnem svaki put kada se treba sjetiti nekog naslova, a kamoli radnje. Dakle, ako imate problem s prisjećanjem naslova, ovo je adresa koju biste trebali posjetiti.

 

 

"Upoznajte svoju sljedeću omiljenu knjigu", evo i kako (фото 2)

 

 

Još jedna grupa koju apsolutno obožavam je YA (Young Adults) odnosno mladi autori. U posljednje vrijeme, moja polica puna je upravo naslova koje oni potpisuju i uživam u otkrivanju neafirmiranih talenata i čitanju bez ustaljenih imperativa (ne)sviđanja.

 

 

"Upoznajte svoju sljedeću omiljenu knjigu", evo i kako (фото 3)

 

 

Ako uživate u putovanjima kroz knjige (iako je, barem za mene, apsolutno svako čitanje neka vrsta putovanja) i upoznavanju novih kultura kroz pisane redove, ova grupa mogla bi vam se svidjeti, budući da je puna putopisa sa svih strana svijeta. Pa, ako ste se zaželjeli putovanja, eto prečice do nove destinacije.

 

 

"Upoznajte svoju sljedeću omiljenu knjigu", evo i kako (фото 4)

 

 

F grupa je mesto koja okuplja autorice, feministkinje i knjige s jakim ženskim likovima. Iznad svega toga, to je mjesto na kojem su ljudi pozvani da raspravljaju o rodnoj neravnopravnosti i položaju žena kako u književnosti, pa tako i u svijetu. Ipak su te dvije točke nepogrešivo povezane.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više