Traži

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja

Nalaze se i na našem popisu želja

Tekst: L.L.


Fotografija: Unsplash,
Facebook,
PR

Najveći i najpopularniji književni događaj u zemlji, međunarodni sajam knjiga Interliber, počinje danas i traje do nedjelje, 17. studenog, a na ovogodišnjem izdanju, najavljuju organizatori, očekuje nas pregršt sadržaja za sve knjigoljupce, ali i one koji to tek namjeravaju postati. Ogroman izbor knjiga po promotivnim cijenama, promocije knjiga, pisaca, čitanja i znanosti održat će se u nešto manje od tjedan dana na Zagrebačkom velesajmu. Kako biste se na ovom divnom sajmu knjiga što lakše snalazili, osmislili smo popis knjiga koje smo ove godine čitali, a koje su nas oduševile napetim ili zabavnim radnjama, ali i onih koje se nalaze na našem popisu za čitanje upravo zbog primamljivih opisa i istih takvih naslovnica.

Također, važno je dodati, odlazak na Interliber svakako bismo preporučili prije vikenda kada se stvara najveća gužva, a dobra ideja bit će i kreiranje popisa želja koji ćete zatim ponijeti sa sobom kako biste se lakše snalazili među brojnim štandovima i naslovima. Na kraju, u tome bi vam najbolje mogao pomoći i naš popis.

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 1)

Znanje

Na štandu Znanja ove vas godine očekuje jedan od naših omiljenih, naslov "Zovi me svojim imenom" Andréa Acimana, priča o sedamnaestogodišnjem Eliu i nešto starijem Oliveru koji igrom slučaja, u obiteljskoj vili, provode najzanimljivije dane ljeta. Ako ste ikada osjetili požudu koja vas je tjerala da preispitujete svaku riječ, svaki pokret, svaki pogled osobe koja vam je okupirala srce, ako ste kao u groznici čekali da vam se obrati, prepozna vašu aluziju, odgovori na nju, uzvrati osmijeh… Ako ste ikada bili zaljubljeni jednom i zauvijek, onda je roman "Zovi me svojim imenom" napisan upravo za vas, stoji na stranicama Znanja, a mi se možemo samo složiti.

Znanje svojim posjetiteljima Interliberu predstavlja i naslove "Astrofizika za ljude u žurbi" koji će vam pomoći da se upoznate s osnovnim astrofizičkim pojmovima te otkrijete nešto više o potrazi za životom u svemiru, dok će za nešto jednostavnije štivo odličan odabir biti triler "Dobra kći". Riječ o romanu Karin Slaughter koji su kritičari prozvali najboljim njezinim ostvarenjem do sada, a u središtu priče nalazi se snažna, napeta i emotivna priča o obiteljskim tajnama i krivnji.

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 2)

Vorto Palabra

Za naslove poput "Djevojka iz močvare" i "Vodoriga" zasigurno ste već čuli, a pronaći ih možete na štandu izdavačke kuće Vorto Palabra. Osim ovih, sada već poznatih književnih ostvarenja, tu su i "Gonič Zmajeva" Khaleda Hosseinija, dirljiva priča o afganistanskom dječaku Hasanu s posebnim sposobnostima i njegovom prijatelju Amiru i prijateljstvu koje razara strah, ljubomora i okrutnost, te neponovljiva "Žene koje trče s vukovima" u kojoj pak upoznajemo Divlju ženu. Snažna, strastvena knjiga u kojoj nas autorica Clarissa Pinkola Estes na najljepši način vodi kroz životne periode jedne žene, a samoj čitateljici pomaže savladati naizgled nesavladive prepreke nije uzalud dvije godine za redom stajala na vrhu NYT liste bestselera. Jednom kada je pročitate, a pročitat ćete je u dahu, na životne bi izazove mogle gledati sasvim novim očima.

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 3)

Planetopija

Planetopija ove godine, kako su najavili, na Interliber donosi najveće klasike, ali i naslove koje na njihovom štandu u tjedan dana trajanja sajma možete pronaći već po cijeni od 20 kuna. Na našem popisu želja našli su se tako našli naslovi poput "Ovo će boljeti: Tajni dnevnik mlađeg liječnika" Adama Kaya koji na hrabar i iskren, ponekad urnebesan, a ponekad zastrašujuć način prikazuje svakodnevni, iznimno naporan život liječnika.

Tu je i "Walden" Henryja Davida Thoreaua, u kojoj autor govori o činjenicama poput one koliko civilizacija raskida bitnu i živu vezu između čovjeka i prirode, te biografija M. Luthera Kinga koja bi posebno mogla zaintrigirati zaljubljenike u velika povijesna događanja i živote velikih, ponekad kontroverznih osoba. Uz navedene, za oko su nam posebno zapele i veganske kuharice te autobiografija američke književnice Maye Angelou "Znam zašto ptica u kavezu pjeva" kao savršeno štivo za hladne zimske dane.

Također, važno je spomenuti, za vrijeme trajanja Interlibera u knjižari Planetopija sva su njihova izdanja snižena 10 posto.

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 4)

V.B.Z

Izdavačka kuća V.B.Z. za Interliber je pripremila odlične naslove domaćih i stranih autora, među kojima bismo svakako izdvojili novi roman Mani Gotovac "Rastanci", svjetske bestselere "Nijema pacijentica" i "Šaptač", a veliki hit mogao bi biti i roman "La Superba", hvaljenog i nagrađivanog nizozemskog književnika Ilje Leonarda Pfeijffera, tematski i stilski višeslojna postmoderna oda imaginaciji s posvetom gradu Genovi.

Od publicistike izdvojili bismo "Kvasomaniju", knjigu o pečenju kruha i peciva s domaćim kvascem Anite Šumer, slovenske autorice te vrsne poznavateljice područja o kojem nerijetko održava i radionice, a tu je i "Umijeće jednostavnog življenja" poznatog japanskog dizajnera zen-vrtova i zen-budističkog redovnika Shunmya Masuna.

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 5)

Profil

U ponudi Profila za oko nam je zapela knjiga jednog od najutjecajnijih i najčitanijih suvremenih publicističkih autora Malcolma Gladwella. Riječ je o naslovu "Kako razgovarati s neznancima", u kojoj novinar prestižnog New Yorkera objašnjava razloge zbog kojih je stupanje u kontakt s nepoznatim ljudima ponekad toliko težak proces.

Na istom štandu pronaći ćete i naslov Elene Ferrante "Mučna ljubav", roman kojim se ova genijalna autorica predstavila svijetu, a govori o kompleksnom odnosu majki i kćeri, kompliciranom čvoru laži, emocija i zajedničke prošlosti koja ih veže. Odličan odabir bit će i naslovi "Kirka" te "Ispovijesti".

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 6)

Stilus

Iz nakladničke kuće Stilus stižu nam pak dva naslova koja nikako ne biste trebali propustiti. Na 472 stranice knjige "Uvez" autorice Bridget Collins pratit ćete život Emmetta, čovjeka koji uvezuje knjige, a u svaku od njih skriva uspomene te tako ima moć brisati tugu, skrivati tajne i zaboravljati bol.

Indijska pjesnikinja Rupi Kaur, sve popularnija na društvenim mrežama, zaslužna je za drugi naslov na našem popisu želja. Naime, nakladnička kuća Stilus u svojoj zbirci ima i njezinu zbirku pjesama "Sunce i njeni cvjetovi" koja bi vam na neobičan način mogla pobliže objasniti život i pomoći vam shvatiti ono što tek dolazi.

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 7)

Mozaik

Na štandu nakladničke kuće Mozak pronaći ćete čak nekoliko zbilja sjajnih naslova, a među njima se nalazi i roman "Plemeniti gospodin u Moskvi" autora Amora Towlesa koji je odmah po objavljivanju postao svjetska književna senzacija. Nazivaju ga i čarobnim, inteligentnim i poučnim djelom pa, ako još niste, svakako ga stavite na popis želja.

Za one raspoložene za opuštajuće štivo tu je roman "Susjedova trava" koji će vas na savršen način opustiti i nasmijati, volite li ipak više priče u kojima glavnu riječ vode životinje, odličan odabir bit će i očaravajući naslov "Mudrost vukova".

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 8)

HENA COM

Izdavačka kuća HENA COM najavila je popuste do čak 70 posto kada je riječ o njihovom kutku na Interliberu, a posebno nas vesele naslovi poput "Ljudska djela" o nasilju i dostojanstvu te njihovom suživotu, "10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu" o doživljajima između života i smrti istanbulske seksualne radnice, te istovremeno dirljiv i tragičan roman "Volgina djeca" autorice Guzel Jahine.

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 9)

Ljevak

Iz naklade Ljevak stiže nam pak velik broj naslova, što može značiti samo jedno – na njihovom ćete štandu zasigurno pronaći nešto za sebe. Izdvajamo dramatičan roman o očajničkoj borbi jedne žene i preživljavanju svakodnevnih prosvjeda, nasilja, ubojstava u suvremenom Venezueli. Riječ je o prvom romanu Karine Sainz Borgo "Noć u Carcasu", kojim je književnica instantno postala senzacija u svijetu književnosti. Tu je i "Usamljenost" Manfreda Spitzera koji se u svojoj knjizi bavi pitanjem usamljenosti, neprepoznate bolesti, bolne, zarazne i ubojite, kako je sam naziva. Zanimljiv pogled na usamljenost kao jedan od glavnih razloga smrti u zapadnim zemljama, ali i mnogo više.

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 10)

Fraktura

Fraktura je, nakon uspješnog prošlogodišnjeg izlaganja na Interliberu, ove godine također najavila sjajne naslove na istom mjestu. "Knjige Jakubove" Olge Tokarczuk, autorice koja je primila Nobelovu nagradu za književnost 2018. godine jedan je od najvećih aduta nakladničke kuće Frantura. Također, među njihovim naslovima pronaći ćete i novo izdanje kultnog romana Petera Handkea "Strah golmana pred jedanaestercem" o očaju pojedinca, izgubljenosti i depresiji, a tu je i "Djevojka koja je morala umrijeti" posljednji nastavak serijala Millennium Davida Lagercrantya.

Veliki ovogodišnji hit "Žene koje kupuju cvijeće" Vanesse Monfort također je dio Frakturine ponude, a posebno nas veseli i "Pedeset cigareta za Elenu" Marine Vujčić koja kroz četiri paralelne priče propitkuje teoriju kaosa, ali i tihi i neprimjetan leptirov učinak na razini malog čovjeka i njegove svakodnevice.

Veliki vodič kroz Interliber 2019.: Izdvojili smo najzanimljivije nove naslove vrijedne čitanja (фото 11)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar