Search

Zašto ne smijete propustiti Festival europske kratke priče?

Zašto ne smijete propustiti Festival europske kratke priče?

Donosimo vam pet razloga koji će vas uvjeriti da ga posjetite

BURO.


Image: Ilustracije: Maja Bagić Barić (KO:KE kreativna farma),
Danijel Srdarev

Od 1. do 6. lipnja imat ćete priliku da mislima otputujete u Brazil!

13. FEKP već tradicionalno osim odličnih vizuala, koje potpisuju Maja Bagić Barić (KO:KE kreativna farma) i slikar Danijel Srdarev, donosi pregršt zanimljivih predavanja, dinamičnih druženja, i ovog puta malu brazilsku književnu delegaciju. Ovogodišnja zemlja partner je Brazil, a grad partner Šibenik. Osobitost FEKP-a je i inzistiranje na tome da se svake godine održi u dva domaća grada pa će se tako, uz obavezni i paralelni zagrebački dio, festivalska karavana 4. i 5. lipnja zaustaviti u Šibeniku. Donosimo vam pet opravdanih razloga zašto nebiste smjeli propustiti ovogodišnje izdanje FEKP.

Zaljubite se u brazilsku književnost!

Sjajan četverac - João Anzanello Carrascoza, João Paulo Cuenca, Ana Paula Maia i Paula Parisot - domaćoj će publici predstaviti književnost ovogodišnje zemlje partnera FEKP-a: kratku priču Brazila! Nakon neformalnog i tradicionalnog gurmanskog poduhvata "Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju", u kojemu će pregače nositi Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača, brazilski će suvremeni pisci na prvi dan festivala, 1. lipnja, na vidikovcu Zagreb Eye s početkom u 20 sati domaću publiku uvesti u brazilsku književnost te nam otkriti "Kako čitati i pisati Brazil".

Saznajte kako izgleda kada nogomet zaigraju Brazilsko-europsko-hrvatska reprezentacija književnika protiv benda Pips, Chips & Videoclips!

Baš kao i Svjetsko nogometno prvenstvo, i Festival europske kratke priče otvara nogometni susret Brazila i Hrvatske i to drugog dana festivala, 2. lipnja u 13 sati. Brazilsko-europsko-hrvatska reprezentacija književnika važne će stvari raspravljati na nogometnom terenu u centru grada Zagreba s ekipom hrvatskih glazbenih legendi - bendom Pips, Chips & Videoclips.

Zašto ne smijete propustiti Festival europske kratke priče? (фото 1)

Poslušajte susret Roberta Menassea sa Srećkom Horvatom!

Nakon nogometnog dvoboja 2. lipnja, ugledni austrijski književnik i esejist Robert Menasse sa Srećkom Horvatom, filozofom, piscem i aktivistom, debatirat će o dobrim i lošim stranama Europe, o njezinoj povijesti i budućnosti, o kratkoj i dugoj priči, uz zaplet i rasplet. Razgovor će početi u 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD.

Uživajte u večernjim čitanjima kratkih priča!

2. lipnja u 20:30 sati, započinju ugodna večernja čitanja - Noć kratke priče u kojoj će se predstaviti Marica Bodrožić (Njemačka), Drago Glamuzina (Hrvatska), Ana Paula Maia (Brazil), Jon McGregor (UK), Tommy Wieringa (Nizozemska) i Kristine Želve (Latvija). Sljedeće večeri, 3. lipnja imat ćete priliku ponoviti doživljaj. U isto vrijeme u 20:30 sati počet će druga Noć kratke priče - João Paulo Cuenca (Brazil), Paolo Cognetti (Italija), Jenni Fagan (UK/Škotska), Robert Menasse (Austrija), Zoran Pilić (Hrvatska) i David Vann (SAD) svoje će nagrađivane priče čitati domaćoj publici, a te će se noći dodijeliti i tri nagrade FEKP & In Your Pocket za najbolje kratke priče.

U malo prostora, s malo riječi: kratka priča treba zavoditi brže i bolje od ostalih pripovjednih formi. Ivana Simić Bodrožić (Hrvatska), João Anzanello Carrascoza (Brazil), Zoran Ferić (Hrvatska), Paula Parisot (Brazil) i Tommy Wieringa (Nizozemska) pokušat će vas zavesti riječima na večernjem čitanju, na zadnjoj večeri 13. FEKP-a, u 20 sati na vidikovcu Zagreb Eye.

Zašto ne smijete propustiti Festival europske kratke priče? (фото 2)

Upoznajte proslavljenog američkog pisca Davida Vanna!

Zagrebačka će se publika ponovno zaljubiti u kratku priču 6. lipnja. Zadnja večer FEKP-a ostavljena je za proslavljenog američkog pisca Davida Vanna, neizostavnog imena na godišnjim top-listama najboljih knjiga, miljenika kritičara i žirija te sveučilišnog profesora književnosti. O kratkoj priči i romanu i o mnogočemu drugome s Davidom Vannom razgovarat će jedna od ponajboljih hrvatskih književnica mlađe generacije - Maja Hrgović na vidikovcu Zagreb Eye u 19 sati.

Zašto ne smijete propustiti Festival europske kratke priče? (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više