Search

Znate li što je dijeta po arhetipovima? Nutricionistkinja Margot Robbie se u nju kune

Znate li što je dijeta po arhetipovima? Nutricionistkinja Margot Robbie se u nju kune

Sve što trebate znati o metodi koja je osvojila Hollywood

Tekst: E.G.


Image: PR,
Unsplash

Radeći s tisućama žena koje su željele smršavjeti i promijeniti oblik tijela, svjetski poznata nutricionistica i praktičarka funkcionalne medicine Dana James uočila je neobičan trend: bez obzira na to koliko su se ustrajno držale dijete i plana vježbanja, stari obrasci ponašanja i sumnja u sebe sabotirali su njihov trud. Zašto se to događa? Autorica stoga u knjizi "Dijeta po arhetipovima" detaljno objašnjava koji hormoni i koji kemijski procesi uzrokuju skladištenje masnog tkiva na trbuhu, bedrima i bokovima, a oni su itekako ovisni osjećajima. Upravo kroz razumijevanje modela arhetipova možemo proniknuti u srž ženskog bića i osvijestiti uzroke loših i štetnih prehrambenih navika zbog kojih se vrtimo u začaranom krugu nezadovoljstva, frustracije i razočaranosti sobom.

Kad shvatimo koja temeljna sjećanja upravljaju našim ponašanjem i doživljajem sebe, možemo poduzeti korake prema svojem iscjeljenju. U ovom uzbudljivom priručniku autorica predstavlja model arhetipova (njegovateljica, superžena, eterečni tip i zavodnica) koji će mnogim ženama pomoći otvoriti oči, pomoći da promijene prehrambene navike i žive sretan i ispunjen život.

Znate li što je dijeta po arhetipovima? Nutricionistkinja Margot Robbie se u nju kune (фото 1)

Način prehrane potrebno je uskladiti s jedinstvenim kemijskim procesima u tijelu, što donosi tjelesnu i duhovnu ravnotežu. Osim nutricionistički potvrđenog plana prehrane za svaki arhetip, knjiga nudi različite korake za psihološku samopomoć, detaljan popis namirnica i dodataka prehrani te opsežan popis stručne literature.

O autorici

Dana James američka je nutricionistica, praktičarka funkcionalne medicine i kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja, široj javnosti poznatija i kao nutricionistkinja brojnih poznatih osoba, poput glumice Margot Robbie. Njezin je pristup jedinstven i drugačiji povezujući osjetilno i duhovno, znanstveno i spiritualno – hrana i osjećaji neraskidivo su povezani, pri čemu podsvjesne misli i uvjerenja imaju ključnu ulogu u izgradnji samopoštovanja te razvoju određenih prehrambenih navika.

Godine 2007. osnovala je "Food Coach NYC" s misijom da pomogne mnogim ženama koje se uzaludno bore reducirati tjelesnu težinu. Nakupljanje masnog tkiva uzrokovano je hormonima, upalnim procesima u tijelu, ali i emocionalnim razlozima. Promjenom razina određenih hormona – ponajprije kortizola, estrogena i inzulina – mijenja se i mehanizam pohrane masti. Ono što jedemo nerazdvojno je povezano s onim što mislimo i osjećamo. Osjećaj vlastite vrijednosti ukorijenjen je pak u temeljnim sjećanjima iz djetinjstva, koja je nužno ponovno protumačiti te odbaciti pogrešna uvjerenja o sebi i svojem tijelu. Put pomirenja tjelesnog i emocionalnog nije jednostavan, ali je savladiv, posebno uz ovu odličnu knjigu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više