Search

Slavni citati Indire Gandhi

Slavni citati Indire Gandhi

Povodom obilježavanja godišnjice datuma izvršenog atentata


Image: Foto: Getty Images

Kada je BBC News proveo 1999. godine opsežnu anketu s pitanjem tko je najveća žena posljednjeg tisućljeća, pobjedu je odnijela, na iznenađenje svih, sudbonosna i kontroverzna žena Indije, Indira Gandhi. 

Indira Prisiyadarshini Gandhi rodila se 19. studenog 1917. godine u Allahabadu. Cijeli svoj život podredila je politici. Jedna je od vodećih figura Pokreta nesvrstanih i jedina žena premijer u Indiji. U razdoblju od 1966. do 1977., i između 1980. i 1984. godine bila je prva osoba u indijskoj vladi. Mnogi su je optuživali da autoritativno, beskompromisno i bez milosti vodi zemlju što je dovelo i do atentata na nju 31. listopada 1984. godine u New Delhiju. S druge pak strane, odobravali su njezino zalaganje za mir, obranu nezavisnosti i neutralnosti Indije. O njezinom privatnom životu malo se toga zna. Živjela je vrlo povučeno i jednostavno. I o njezinom nesretnom braku malo se govorilo u medijima. Smrt svoga sina smatrala je svojim najvećim neuspjehom. Bila je vrlo osamljena i znala je tražiti utočište u glazbi „duši života “, u knjigama i u svom kućnom ljubimcu, leopardu. Indiru Gandhi pamtit ćemo kao ženu izuzetno dostojanstvenog držanja. Imala je vedri pogled krupnih smeđih očiju i bijeli pramen kose koji se pružao desnom stranom glave. Jednostavno se odijevala u pamučne sarije (umjetnički izrađen plašt koji pokriva i glavu, nose ga Indijke) pastelnih boja, a na nogama je nosila drvene sandale.

Indira Ghandi

Citati :

„Ljudi imaju naviku zaboravljati svoje dužnosti , ali se sjećaju svojih prava.“

„Ne možete se rukovati  stisnutom šakom.“

„Mučeništvo nije kraj nečega. Ono je tek početak.“

„Oprost je vrlina hrabrih.“

„Sve moje igre su bile političke igre, bila sam kao Ivana Orleanska, neprestano spaljivana na lomači.“

„Ne cijeni novac ni više ni manje nego što vrijedi. Novac je dobar sluga,ali loš gospodar.“

 Indira Gandhi je asketski živjela pa ni u svojim izjavama nije davala maha svome srcu već se samo poigravala mudrošću svoga uma.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više