Search

Jedna od najvećih ljubavnih priča 20. stoljeća

Jedna od najvećih ljubavnih priča 20. stoljeća

Kralj Edward VIII i Wallis Simpson


Kralj Edward

Britanski kralj Edward  rodio se 23. lipnja 1894. godine u White Lodgeu, u Richmondu, za vrijeme vladavine svoje prabake kraljice Viktorije. Nakon očevog dolaska na vlast Edward je postao kraljević od Walesa. Završivši vojnu školu priključio se vojnicima u Prvom svjetskom ratu, oglušio se na zabrane te sudjelovao na prvoj crti bojišnice. S time je među veteranima rata i u narodu stekao veliku popularnost. Nakon 1918. godine mogao je upravljati i vojnim zrakoplovom. Na vrhuncu svoje popularnosti bio je modna ikona i najfotografiranija osoba na svijetu. Vlastitu rezidenciju dodijelili su mu 1930. godine i od tada  slovi kao veliki zavodnik i šarmer koji se rado družio s udanim mladim damama. Već sljedeće godine, 10. siječnja 1931. godine upoznao je, njemu fatalnu Wallis Simpson, udanu Amerikanku koja je poput meteora ušla u njegov život i otpratila ga do zadnjeg dana. Uslijedio je pakleni period njezine rastave i priznavanja kao para jer se na nju gledalo s prezirom i nepovjerenjem.

Kralj Edward

Ali, kako to već biva, što je veće neodobravanje bilo s jedne strane, to je ljubav sve više rasla s druge strane. Kad mu je umro otac, Edward je 20. siječnja 1936. godine postao kraljem Ujedinjenog Kraljevstva i britanskih prekomorskih dominiona te carem Indije. Cijelo vrijeme svoje kratke vladavine, do 11. prosinca 1936. godine, pokušavao je ne samo steći priznanje svoje ljubavne veze, već je i kritizirao vladu zbog siromaštva u kojem su ljudi živjeli, posebno rudari u Walesu.

Želio je aktivno sudjelovati u vođenju države, a ne samo pozirati. Ma koliko god se trudio, vlada je bila neumoljiva pa kad nije uspjela prijetnja ostavkom svih članova vlade došlo je i do pokušaja atentata na njega, 16. srpnja 1936. godine. Zadržao je veliku popularnost u narodu sve do onog kobnog trenutka kad je obznanio da će se oženiti ženom koja je bila dva puta rastavljena i čiji su supružnici živi. Skandalu nije bilo kraja. Edward je predlagao morganatski brak gdje bi on ostao kralj, a Wallis i njihova buduća djeca ne bi nikad mogli naslijediti krunu. Crkva Engleske, vlada i članovi kraljevske obitelji postavili su se kao bedem ispred njegove ljubavne veze, a posebno njegova majka. Ona mu to do smrti nije oprostila. Ostala mu je samo mogućnost da se odrekne prijestolja te da svome mlađem bratu Albertu, budućem Georgu VI., ustupi prijestolje.

Kralj Edward

Tom Hooper u filmu „Kraljev govor“ u središte pažnje stavlja princa Alberta koji je živio u sjeni svoga brata i nikada se nije pripremao za kraljevsku ulogu. Potpuno iz drugog kuta promatra iste događaje iz 1936. godine s puno više empatije prema princu Albertu.
Na današnji dan, 10. prosinca, kralj Edward u dvorcu Windsor, u prisustvu svoje trojice braće potpisao je abdikaciju i odmah nakon toga održao svoj legendarni govor pred cijelom Engleskom. Abdikacija koju je on javno izrekao i obrazložio promijenila je tijek povijesnih zbivanja. Krunu je nakon njega dobio brat Albert, budući George VI., otac Elizabete II.

Kralj Edward

To je bio politički potez jednog monarha bez presedana; prvo kraljevsko obraćanje preko radija ikad, jedno od navrjednijih radijskih snimaka i stavljanje žene ispred svih prijestolonasljedničkih ovlasti. Time su mu namijenili titulu princa Edwarda i vojvode od Windsora.

Taj hrabri, ludi i neponovljivi potez ostao bi samo po tome zapamćen da par nije nakon ženidbe, 3. lipnja 1937. godine napravio niz gafova po kojima ih se pamti i oštro kritizira. Odlazak u Njemačku kod Adolfa Hitlera 1937. godine, pred sam početak Drugog svjetskog rata, dao je naslutiti Edwardovu osvetu svojoj obitelji ili pak njegove nacionalističke sklonosti. Naime, poslije vjenčanja Edward i Wallis proveli su neko vrijeme u Francuskoj, a kad su se htjeli vratiti u Englesku, njegov brat, žena i što je Edwardu najteže palo, njegova majka, oštro su se suprotstavili i ucijenili  ga novcem. Kako god bilo, Edward se oduševio Hitlerovim idejama pa je 1940. godine, njemački ambasador tvrdio da je vojvoda od Windsora izdao britanske planove o obrani Belgije. Sam Winston Churchill zaprijetio mu je vojnom tužbom ako se ne vrati u Englesku. Tako „nepodoban“ preseljen je na Bahame kao guverner gdje je pomagao siromašnom stanovništvu. Njegovi suvremenici smatrali su ga fašistom i nacionalistom. Već nakon Drugog svjetskog rata o Hitleru je govorio kao smiješnoj figuri dramatičnog smisla za izražavanje i prevelikih očekivanja. S Wallis je putovao u Pariz, a zatim i u Bijelu kuću američkom predsjedniku Nixonu. Njegova obitelj se nikada nije formalno sastala s njom.

Kralj Edward

Edwardov pokušaj da oženi ženu iz nižeg društvenog sloja nije osamljen. Godine 2005., nakon što mu je supruga tragično i neobjašnjivo poginula, princ Charles se oženio Camillom Parker Bowles, ženom nižeg plemićkog statusa s jednim propalim brakom i živim suprugom.
Nakon Edwardove smrti, 28. svibnja 1972. godine u Parizu, Wallis je poživjela do 24. travnja 1986. godine. Pokopani su na kraljevskom groblju u Windsoru. Ono što nas u Hrvatskoj veseli je da smo te, 1936. godine bili u žiži interesa Europe. Tog ljeta sve oči su bile usmjerene na gradove i otoke duž Jadranske obale. Tako je zabilježen i njihov dolazak u Dubrovnik, sjedenje u Gradskoj kavani te izlet u Šibenik i to u znamenitu katedralu Sv. Jakova u kojoj je Edward viđen kako kleči pred oltarom. Možda je baš tu, u sunčanom Šibeniku, na prekrasnoj našoj obali donio odluku o abdiciranju i tu odluku ispovjedio u katedrali Sv. Jakova. Poslije te posjete europska javnost je prvi put čula za prekrasne gradove uz Jadransko more.

Kralj Edward

Tekst: Sanja Ercegović
Foto: Getty Images 

Leave a comment

više