Search

Izložbe koje ne želite propustiti u 2013. godini

Izložbe koje ne želite propustiti u 2013. godini

Pregled najboljih izložbi u Hrvatskoj

Izložbe koje ne želite propustiti u 2013. godini (фото 1)

Hrvatska fotografija okom Petera Knappa
Muzej za umjetnost i obrt
17. 1 . 2013.  - 13. 3. 2013.

O Peteru Knappu; karizmatičnom umjetničkom direktoru francuskog časopisa Elle, suradniku prestižnih publikacija kao što su Vogue, The Sunday Times, Stern te umjetničkom fotografu, dizajneru i pedagogu imali ste već prilike čitati na Büro 24/7, a sada ćete imati prilike i vidjeti spomenutu izložbu. Peter Knapp je kao vrsni poznavatelj hrvatske fotografije, u suradnji s Marijom Tonković, muzejskom savjetnicom za fotografiju u MUO, sačinio svoj autorski izbor kojim se hrvatska fotografija predstavila na festivalu Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici krajem 2012. godine. Izložbu u Cité International Des Arts u Parizu vidjelo je tisuće posjetitelja, a svi ljubitelji fotografije u Hrvatskoj također će doći na svoje. Kroz ovu „izvoznu“ kulturnu uspješnicu publika će u Muzeju za umjetnost i obrt imati prilike vidjeti antologijske fotografije Toše Dabca, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić te Mladena Tudora koje se stilski ulančavaju u opću europsku i svjetsku povijest fotografije, dok će suvremenost hrvatske fotografije biti prikazana kroz djela Borisa Cvjetanovića, Ivana Faktora, Marka Ercegovića i Jelene Blagović. Svi ste pozvani na otvorenje ovog četvrtka, 17. siječnja.

Izložbe koje ne želite propustiti u 2013. godini (фото 2)

Remek - djela iz muzeja Picasso
Priča o najvećem umjetniku 20. stoljeća
Galerija Klovićevi dvori

14. 02. 2013.
- 02. 06. 2013.

Umjetnik o kojem je već toliko toga napisano, da bi svaki dugačak uvod bio suvišan. Možemo samo reći da jedva čekamo! U Zagreb iz Pariza stiže izložba Remek-djela iz Muzeja Picasso koji posjeduje jednu od najvećih kolekcija radova slavnog majstora. Tijekom posljednje tri godine koliko traje rekonstrukcija barokne palače Hôtel Salé, Picassova su remek-djela proputovala Europu, Bliski Istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju da bi nakon Kine i Hong Konga stigla u Zagreb. Sredinom veljače, točnije 14. veljače, u Galeriji Klovićevi dvori otvara se izložba slika i skulptura Pabla Picassa, najveća izložba ikad održana u ovom dijelu svijeta: 56 slika i skulptura te četrdesetak fotografija razotkrit će nam životnu priču najvećeg umjetnika dvadesetog stoljeća.

Izložbe koje ne želite propustiti u 2013. godini (фото 3)

18. Međunarodna izložba crteža
Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
25. 1. 2013. - 16. 3. 2013.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci već tradicionalno organizira Međunarodnu izložbu crteža, ove godine po 18. put. U velikoj raznolikosti i mnogostrukosti, crtež je pokazao nastavak tradicionalnog shvaćanja, ali i prelaženje i prožimanje s drugim medijima pa i aktivan odnos prema promatraču. U svom punoljetnom izdanju, nakon više od četrdeset godina postojanja, rasta, transformacija i kriza, Međunarodna izložba crteža suočava se s novim izazovom samoobnavljanja. Ove godine središnja tema su crtački izrazi. Postavlja se pitanje gdje je danas crtež koji je izražen standardnim crtačkim tehnikama na tradicionalnoj podlozi, postoji li on još uvijek, jesu li ga suvremene tendencije nadvladale ili je i dalje aktualan, živ, zanimljiv. Manifestacija će se na Noć muzeja, 25. siječnja, realizirati kao dinamičan splet glavne, selektirane izložbe međunarodnih i hrvatskih autora. E. Pignon, N. Devereux, J. Zonder, M. Carrasquer, R. Lanzarini, M. Oosterbaan, T. Jonsbu, H. Linck, J. Zanki, Z. Keser, N. Kavurić Kurtović, T. Buntak, R. Šimrak, I. Rončević, T. Gverović, E. Santini, M. Tadić samo su neki od 39 vrsnih crtača koji će se predstaviti na izložbi.

Izložbe koje ne želite propustiti u 2013. godini (фото 4)

Izložba T-HTnagrada@msu.hr
Muzej suvremene umjetnosti u  Zagrebu
22. 2. 2012. – 24. 3. 2013.

MSU Zagreb i T-Hrvatski Telekom već šestu godinu zaredom organiziraju natječaj za dodjelu četiriju nagrada za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti pod nazivom: T-HTnagrada@msu.hr. Svake godine na natječaj pristigne oko 250 radova, od kojih međunarodno stručno povjerenstvo odabere četrdesetak za izložbu − koliko ih se može izložiti u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti. Ova manifestacija predstavlja relevantni presjek trenutačnog stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti u kojoj su ravnopravno zastupljene sve generacije umjetnika. Ukoliko želite saznati što se trenutno događa na umjetničkoj sceni u Hrvatskoj ne propustite pogledati ovaj postav.

Izložbe koje ne želite propustiti u 2013. godini (фото 5)

Miroslav Šutej – retrospektiva
Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu
30. 6. 2013. – 22. 9. 2013.

Premda je u stvaralačkom vijeku Miroslav Šutej bio intenzivno desetljećima prisutan u hrvatskoj i svjetskoj javnosti, izlažući na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama, do danas njegov rad nije predstavljen multidisciplinarno i sveobuhvatno što je upravo namjera ove retrospektivne izložbe. Na izložbi će biti prikazan Šutejev razvojni put, od figurativnih crteža iz mladosti, rane slikarske faze preko niza ciklusa u različitim disciplinama poput crteža perom, kolaža, reljefa s puščanim zrnima, mobilnih grafika i mobilnih skulptura, do skica i nacrta za ambijente i rekonstrukcije ambijenata te njegovih posljednjih ciklusa kao što su, primjerice, Aure inspirirane kineskom umjetnošću. Šutej će biti predstavljen i kao autor primijenjene umjetnosti i autor televizijskih animacija, a posebno će se obratiti pozornost na njegove tematske preokupacije: anti-modu i stolce. Radovi za izložbu biti će posuđeni iz obiteljske zbirke, privatnih zbirki i muzeja te galerija. Izložbe će biti proširena interaktivnim dijelom gdje će se uz pomoć reprinta mobilnih grafika omogućiti posjetiteljima stvaranje osobnih varijanti.

Vojin Bakić – retrospektivna izložba
Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu

6. 12. 2013. – 2. 2. 2014
.

Vojin Bakić (1915.-1992.) najznačajniji je predstavnik hrvatskog apstraktnog kiparstva XX. stoljeća. Ova će izložba biti prva retrospektiva (nakon posljednje samostalne izložbe 1988. godine u Gliptoteci HAZU, koja je bila postavljena u okviru 3. Trijenala hrvatskog kiparstva, te nakon izložbe kojom je predstavljena arhiva i dio ostavštine umjetnikove obitelji u Galeriji Nova 2007. godine) koja će pokazati vrijednost njegova kiparskog ostvarenja za cjelokupnu hrvatsku kulturnu baštinu. Njegov rad je prepoznat izvan granica Jugoslavije, a izlagao je na najprestižnijim izložbama suvremene umjetnosti. Ovo će biti prilika za ponovno čitanje i vrednovanje ovog sjajnog suvremenog kiparstva.

Pripremila: Tina Kovačiček
Foto: PR

više