Search

Obljetnica izgradnje Eiffelova tornja

Obljetnica izgradnje Eiffelova tornja

Možete li uopće zamisliti Pariz bez Eiffela?


Na današnji dan prije pune 124 godine javnosti je predstavljena najviša građevina u Parizu i danas jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola i omiljena turistička destinacija, Eiffelov toranj. Možete li uopće zamisliti Pariz bez Eiffela?

Izgrađen je na Marsovom polju (Champ de Mars) pokraj rijeke Seine u Parizu, prema nacrtima Gustava Eiffela, po kojem je dobio i naziv. Izgradio ga je povodom svjetske izložbe 1889. godine, u sklopu obilježavanja 100. godišnjice Francuske revolucije. Vjerovali ili ne, mnogi su Parižani i Parižanke bili protiv izgradnje tog željeznog diva radi estetskih razloga, smatrajući ga željeznim čudovištem. Iako su mnogi jedva čekali da ode i u Parizu je trebao biti samo 20 godina, on eto i danas postoji. Eiffel je želio da ga koriste u meteorološke i  astronomske svrhe, za fizičke pokuse ili kao komunikacijsku postaju. Što se zaista i ostvarilo, jer nekad je toranj bio laboratorij za različita istraživanja, sportsko borilište, a danas se rabi u telekomunikacijske svrhe - na njemu se nalazi preko 120 odašiljača za radio i televizijske postaje.

eiffel

Toranj se sastoji od tri razine. Do prve razine, visoke 57 metara, možete doći dizalom ili preko 360 stepenica, a tu se nalazi i pošta. Do bi stigli do druge razine potrebno je prijeći još 359 stepenica ili nekoliko minuta vožnje dizalom. Ona se nalazi na 115 metara visine, a tu je i poznati restoran, jedan od najboljih u cijeloj državi, Jules Verne. Do treće razine, na visini od 276 metara, moguće je doći samo dizalom. Tu se nalazi vidikovac, s kojeg za vedra i sunčana dana, pogled seže nevjerojatnih 72 kilometara u daljinu. Za održavanje godišnje je potrebno 60 tona boje za neprestano bojenje, te količina električne energije dovoljna za opskrbu stotinjak obiteljskih kuća.

eiffel

O njegovoj popularnosti najbolje svjedoče podaci o posjećenosti. Naime, smatra se najposjećenijom atrakcijom koja se naplaćuje, s prosječnom godišnjom posjećenošću od 6 milijuna ljudi. Cijene ulaznica variraju od razine do razine. Prva razina koštat će vas 5 eura, druga 8,50 eura, a treća 14 eura. Za one koji ne vole visine, Eiffel pruža druge mogućnosti. U njegovu podnožju možete popiti kavu, pojesti ručak ili se možda odmoriti u njegovoj sjeni. Zabavljat će vas brojni ulični zabavljači i prodavači.

Tekst: Nikolina Kranjec
Foto: tour-eiffel.fr

Leave a comment

više