Search

5 citata Mahatme Gandhija

5 citata Mahatme Gandhija

Povodom rođendana velikog borca za slobodu i nezavisnost


Image: Foto: Buro24/7 arhiva

5 citata Mahatme Gandhija (фото 1)

Čovjek koji je obilježio povijest čovječanstva borbom za neovisnost, slobodu i mir, Mahatma Gandhi rođen je na današnji dan. Njegov otpor nasilju dao je riječi "borba" novo značenje te pokazao kako borba može biti u potpunosti nenasilna. Kao indijski vođa izborio se za neovisnost države putem nenasilne revolucije te dokazao da se vjerom u dobro i ljudsko može puno postići. Danas smo odabrali 5 mudrih citata Mahatme Gandhija kako bismo se podsjetili na njegov doprinos ljudskom rodu koji se mjeri mjerilima kompletne ljudske povijesti.

"Izreka, 'oko za oko' će samo dovesti do toga da cijeli svijet postane slijep."

"Čovjek često postaje ono što o sebi misli. Ako budem stalno ponavljao kako neke stvari ne mogu učiniti, vjerojatno je da i neću moći. Suprotno tome, ako vjerujem da mogu, sigurno ću steći sposobnost da to učinim."

"Moramo pružati otpor ugnjetavanju, ali nipošto ne smijemo nanositi zlo ugnjetavaču. Njega moramo pobijediti ljubavlju - otkazati mu poslušnost, makar po cijenu života."

"Humanost sljedbenika nenasilja ne poznaje granice. On ne propušta ni jednu priliku da odvrati dobrotom i ne obazire se na to smatra li ga netko kukavicom ili ne... Zbog toga je on pristojan prema svakome i na taj način pridobiva cijeli svijet za njegovu osobnu stvar."

"Prvo te ignoriraju. Nakon toga te ismijavaju. Potom se protiv tebe bore. Na kraju pobjeđuješ."

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više