Search

7 ranih slika slavnih umjetnika

7 ranih slika slavnih umjetnika

Van Gogh, Monet, Picasso, Hirst i drugi

Tekst: BURO.


Pablo Picasso je svoj talent pokazao još kada mu je bilo 8 godina, 11-godišnji John Everett Millais, budući prerafaelit, postao je najmlađi student Kraljevske akademije umjetnosti ikada, a Michelangelo je već s 12 godina radio na platnu "Mučenje svetog Antuna". Donosimo vam 7 ranih djela slavnih umjetnika, koje su naslikali u uzrastu od 8 do 18 godina i, naravno, veoma su različite od radova s kojima su stekli slavu.

1. Claude Monet

7 ranih slika slavnih umjetnika (фото 1)

Claude Monet, "Pogled na Ruelle", 1858

"Pogled na Ruelle" prva je slika Claudea Moneta na kojoj se nazire njegov kasniji stil. Mladi impresionist naslikao ju je kada mu je bilo samo 18 godina, a do tada je slikao samo portrete i karikature. Slikarstvo ga je privuklo zahvaljujući poznanstvu s Eugeneom Boudinom, prvim slikarom pleneristom, a Monet za njega kaže kako mu je "skinuo koprenu s očiju" te da je tek dana shvatio što je prava umjetnost. Zaljubivši se u prirodu rekao je kako "Eugeneu Boudinu duguje svoj umjetnički izraz", a danas Monetu zbog njegove umjetnosti duguje cijeli svijet.

2. Pablo Picasso

7 ranih slika slavnih umjetnika (фото 2)

Pablo Picasso, "Picador", 1890

Sa samo 8 godina, Picasso je već stvarao remek djela. "Picador" je njegova prva ozbiljna slika s uljanim bojama, s kojima je nastavio slikati cijeloga života. Umjetnosti ga je naučio njegov otac slikar, koji mu je od malih nogu dopuštao da dovršava njegova platna. Nakon toga je Picasso izučavao slikarstvo u Barceloni, pa onda i u Madridu. Kada mu je bilo 18, organizirana je njegova prva izložba - slike budućeg kubista bile su izložene u boemskom caféu Els Quatre Gats u Barceloni.

3. Michelangelo

7 ranih slika slavnih umjetnika (фото 3)

Michelangelo Buonarroti, "Mučenje sv. Antuna", 1487-1489

Autorstvo slike "Mučenje sv. Antuna" dugo je pripisivano ateljeu Domenica Ghirlandaia, gdje se obučavao i sam Michelangelo. Tek 2008. je priznata kao autorsko djelo Michelangela Buonarrotija. Rad na slici završen je kada mu je bilo samo 12-13 godina, a danas se može smatrati kao jedna od najskupljih slika u povijesti koju je naslikalo dijete - 2009. prodana je za 6 milijuna dolara.

4. Jean-Michelle Basquiat

7 ranih slika slavnih umjetnika (фото 4)

Kada mu je bilo 16 godina zajedno s prijateljem stvarao je graffite na donjem Manhattanu i bio potpuno nepoznat. Radili su pod pseudonimom SAMO i njime potpisivali sve svoje radove. Kada su prestali djelovati zajedno, 1979. godine, na zidovima se samo pojavio natpis "SAMO is dead".
Svoju prvu sliku Basquiat je prodao kada je imao 21 godinu. Za njegov uspjeh zaslužan je pjesnik i likovni kritičar René Ricard, koji je bio u potrazi za senzacijom. Pronašao ju je u obliku Basquiata i njegovog nepatvorenog i neponovljivog stila. Nakon članka "The Radiant Child" u časopisu Artforum, u Jean-Michellea bile su uperene oči svjetske javnosti.

5. Marcel Duchamp

7 ranih slika slavnih umjetnika (фото 5)

Marcel Duchamp, "Portret Yvonne Duchamp", 1901

U ranim radovima je Duchamp eksperimentirao kako s klasičnim tehnikama, tako i s kubizmom ili fovizmom. Kada su ga nakon mnogo godina upitali tko je utjecao na njegovu umjetnost, Duchamp je naveo upravo simbolista Odilona Redona, čiji radovi su se svojim karakterom isticali među drugima, iako su formalno pripadali klasičnom simbolizmu. Kada mu je bilo 14 godina naslikao je "Portret Yvonne Duchamp".

6. Damien Hirst

7 ranih slika slavnih umjetnika (фото 6)

Damien Hirst, "Studija za Delacroixa (Sirotica na groblju)", 1981

Prije morskih pasa i krava u formalinu, kaleidoskopa, dijamantne lubanje, sudjelovanja u kolektivu YBA (Young British Artists) te statusa jednog od najbogatijih suvremenih umjetnika, Damien Hirst je započeo svoju karijeru akademskim slikanjem. Tako je nastala "Studija za Delacroixa (Sirotica na groblju)" 1981. godine kada mu je bilo 16 godina.

7 ranih slika slavnih umjetnika (фото 7)

Eugène Delacroix "Sirotica na groblju", 1824

7. John Everett Millais

7 ranih slika slavnih umjetnika (фото 8)

John Everett Millais, "Hrvači", 1840-1 

Millais je postao najmlađi student Kraljevske akademije umjetnosti ikad. Budući prerafaelit, čije je društvo odstupilo od akademskih kanona i stvaralo svoju netradicionalnu umjetnost, Millais je ipak u počecima podilazio klasici - akvarel "Hrvači" s početka 1840-ih, pravi je primjer za to.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više