Traži

5 najljepših kazališta svijeta

5 najljepših kazališta svijeta

La Scala, Grand Opéra, Albert Hall, Меt i Sydney Opera


Teatro alla Scala s pravom se smatra jednim od najljepših, a i prema posljednjim statističkim podatcima, najslavnijim kazalištem na svijetu.

5 najljepših kazališta svijeta (фото 1)

Kazališno zdanje izgrađeno je po projektu arhitekta Giuseppea Piermarinija na mjestu crkve Santa Maria della Scala od čega je i potekao sam naziv kazališta.

5 najljepših kazališta svijeta (фото 2)

Pariška opera (Opéra de Paris), zvana i Grand Opéra ili Opéra Garnier nalazi se u Palači Garnier, zgradi koja se smatra prototipom eklektične arhitekture stila beaux artsa. 

5 najljepših kazališta svijeta (фото 3)

Dugo se vremena Grand Opéra zvala samo Pariška opera, no poslije otvaranja Opere Bastille 1989. godine, dobila je ime po svome graditelju Charlesu Garnieru. 

5 najljepših kazališta svijeta (фото 4)

Trebalo bi primijetiti kako je gradnja upravo ovog pariškog kazališta nadahnula poznatog francuskog pisca Gastona Lerouxa za pisanje jednog od njegovih naslavnijih romana — Fantoma u operi. Prema radnji Lerouxova romana postavljen je istoimeni svjetski poznati mjuzikl.

5 najljepših kazališta svijeta (фото 5)

Londonska kraljevska dvorana umjetnosti i znanosti Albert, ili u narodu zvana jednostavno Albert Hall (Royal Albert Hall of Arts and Sciences) drži se za najugledniju koncertu dvoranu Velike Britanije. Dvorana je sagrađena u spomen na princa-supruga Alberta, muža kraljice Viktorije.

5 najljepših kazališta svijeta (фото 6)

5 najljepših kazališta svijeta (фото 7)

U Albert Hallu više su puta nastupale popularne rock skupine kao The Beatles, The Killeras, Led Zeppelin, The Who. Upravo je u Albert Hallu snimljena kulminacijska scena filma Alfreda Hitchcocka „Čovjek koji je previše znao“. 

Metropolitan Opera, zvana "Мет", osnovana je 1880. godine pomoću novaca jednog američkog aukcijskog društva. Danas se sve predstave odigravaju u Novoj zgradi opere koja je sagrađena 1966. godine. Kazalište se subvencionira bogatim poduzećima i privatnim osobama.

5 najljepših kazališta svijeta (фото 8)

Od početka XX. stoljeća, Met se uz Bečku državnu operu i milansku Scalu smatra vodećom svjetskom opernom scenom na kojoj su nastupali veliki operni izvođači svoga vremena. Među njima je Maria Callas, Leonard Warren i Fedor Šaljapin.

5 najljepših kazališta svijeta (фото 9)

Sydney Opera House jedno je od najprepoznatljivijih suvremenih arhitektonskih građevina. Najistaknutiju znamenitost Australije projektirao je danski arhitekt Jorn Utzon. Do gradnje kazališta na njegovom se mjestu nalazila tramvajska remiza, a još ranije — utvrda!

5 najljepših kazališta svijeta (фото 10)

5 najljepših kazališta svijeta (фото 11)

Tekst: M.T./T.B.

Napišite komentar