Search

150. obljetnica rođenja Gustava Klimta

150. obljetnica rođenja Gustava Klimta

Jubilej velikog austrijskog slikara

„Sve erotično je umjetnost“ — rekao je Gustav Klimt, osnivač austrijske secesije i veliki slikar ženskog tijela. Uoči 150. obljetnice njegova rođenja, u bečkom muzeju Belvedere otvorena je izložba posvećena vjerojatno najvažnijem austrijskom umjetniku. Zajedno s ostalim bečkim muzejima i kulturnim institucijama, Belvedere će proslaviti Klimtov 150. rođendan u godini proglašenoj godinom Gustava Klimta.

Gustav Klimt se rodio 14. srpnja 1862. godine u Baumgartenu, današnjem predgrađu Beča. Od samog rođenja, Klimt je odrastao u umjetničkoj sredini, a ljubav prema zlatu, koja se prepoznaje na njegovim najpoznatijim slikama, vjerojatno je naslijedio od svog oca, slikara-gravera, koji je radio s plemenitim metalima. Obilje upravo tog plemenitog dekora karakteristično je za njegovo „zlatno razdoblje“ kada je naslikao remek-djela poput „Atenin dvorac“ (1898.), „Judita“ (1901.) i „Poljubac“ (1907./1908.).

klimt

„Judita“, 1901.

Sva tri sina Ernsta Klimta postali su slikari, ali samo se Gustav uzdigao do nedostižnih visina. On i njegov brat Ernst studirali su na bečkom umjetničko-industrijskom učilištu, a zatim su 1880-tih godina radili zajedno freske u kazalištima u Reichebergu, Rijeci i Karoly Varyma, oslikali zgradu bečkog Burgtheatera i Povijesnog muzeja. Ne zna se tko bi od dvojice braće bio uspješniji slikar da Ernst nije iznenada umro. Smrt mlađeg brata snažno je potresla Gustava.

klimt

Gustav Klimt

Godine 1897., Klimt je bio jedan od tvoraca i osnivača bečke secesije, a u društvu prirodoslovaca, simbolista i realista, ostao je do 1908. godine. Pokrovitelji secesije bile su židovske građanske obitelji koje su od Klimta naručivale portrete svojih supruga.

Klimt je govorio: „Nikada nisam naslikao autoportret. Puno sam manje zainteresiran za sebe, nego za druge ljude, poglavito žene.“ Žene su više od svega na svijetu nadahnjivale umjetnika. On se divio njihovoj ljepoti i utjelovljivao je na svojim slikama. Klimtove slike odišu senzualnošću i erotičnošću. Na 150. rođendan Gustava Klimta, Büro 24/7 prisjetio se glavnih žena koje su utjecale na stvaralaštvo velikog austrijskog slikara.

Emilia Flöge

klimt

Portret Emilije Flöge, 1902.

Emilia Flöge bila je Klimtova životna suputnica, njegova prava ljubav. Klimt se s Emilijom, austrijskom krojačicom i kasnije, modnom dizajnericom, upoznao tijekom 1890-tih. Zajedno su proveli 27 godina. S Emilijom i njenom obitelji, Gustav je svake godine odlazio na odmor na jezero Attersee gdje je naslikao mnogo slika. Pejzažno slikarstvo bile su jedine nefigurativne slike koje su zanimale Gustava Klimta.

klimt

Portret Emilije Flöge, 1902.

150. obljetnica rođenja Gustava Klimta (фото 1)

Emilia Flöge i Gustav Klimt

Adele Bloch-Bauer

klimt

„Zlatna Adele“, 1907./1908.

Adele Bloch-Bauer pojavila se ne samo na poznatoj slici „Zlatna Adele“, već se pretpostavlja da je bila model i za sliku „Judita“. Zlatnu Adele, koju često nazivaju i austrijskom Mona Lisom, kupio je 2006. godine američki poduzetnik Ronald Lauder za 135 milijuna dolara. Sliku je poklonio novoosnovanoj galeriji u New Yorku. U vrijeme slikanja portreta Adele, kćeri Moritza Bauera, ravnatelja bečkog bankarskog udruženja, je bilo 26 godina, a portret je naručio njezin muž, Ferdinand Bloch-Bauer.

klimt

Portret Adele Bloch-Bauer II

Mogli bismo beskrajno dugo govoriti o Klimtu, no glavno je o svojem stvaralaštvu rekao sam umjetnik: „Tko želi saznati o meni kao umjetniku, treba samo pažljivo promatrati moje slike i pokušati kroz njih saznati, tko sam i što sam htio“.

Tekst: M.T./L.B.

više