Search

Izložbe koje jedva čekamo u 2014.

Izložbe koje jedva čekamo u 2014.

Joan Miró, Oton Gliha, Marija Braut, Vlasta Delimar i drugi


Image: Foto: PR

Izložbe koje jedva čekamo u 2014. (фото 1)

Marco Bernardi, "mala Italija s pticama"

Izložba koja je obilježila prošlu godinu dogodila se na Gornjem gradu u Klovićevim dvorima, odnosno, od ožujka do srpnja imali smo prilike vidjeti radove velikog Pabla Picassa. Ove godine centralni događaj seli se u donji dio grada Zagreba - Umjetnički paviljon, koji će izložiti radove Joana Miróa. Od kraja rujna pa sve do veljače 2015. domaća publika prvi put će imati priliku razgledati djela slavnog katalonskog umjetnika. Bit će predstavljeno četrdesetak njegovih radova, a poseban naglasak bit će stavljen na skulpture jer Miró je bio izvanredan kipar, a u Zagreb stiže dvadesetak njegovih skulptura iz zbirke Fondacije Maeght. Premda opsegom značajno manja od lanjskog Picassa, izložba u Umjetničkom paviljonu značajna je i zbog činjenice da u posljednjih desetak godina nije održana ni jedna izložba ovog umjetnika u zemljama regije, kao ni bližem susjedstvu Italiji, Austriji, Mađarskoj.

Tijekom lipnja i srpnja u planu je i izložba "Nepoznata Marija Braut", organizirana u povodu 85. rođendana slavne fotografkinje. Osim fotografija velikoga formata te niza fotografija s kontakt-kopijama, u centralnom dijelu Umjetničkog paviljona bit će napravljen zatamnjen prostor u koji će se preseliti dio tamne komore autorice.

Izložbe koje jedva čekamo u 2014. (фото 2)

Agnese Purgatorio, "route 64"

U Klovićevim dvorima i ove će godine biti dinamično. Izdvojili bismo izložbu "Talijanska suvremena umjetnost" čije otvorenje je planirano za ožujak, a domaćoj publici će predstaviti recentno stvaralaštvo talijanskih umjetnika. Među imenima čije radove ćemo imati prilike vidjeti su Marco Bernardi, Agnese Purgatorio, Tamara Repetto, Pietro Mancini i brojni drugi.

Stotu godišnjicu rođenja značajnog hrvatskog slikara Otona Glihe, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci obilježit će izložbom koja će se održati tijekom svibnja i lipnja. Uz najranije realističke pejzaže u kojima su karakteristike kasnijeg Glihinog stila marginalno naznačene, izložit će se ključni radovi koji pokazuju genezu prema prepoznatljivim apstraktnim pejzažima.

Izložbe koje jedva čekamo u 2014. (фото 3)

Oton Gliha

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu godinu će provesti u znaku domaćih umjetnika s prvom retrospektivom Vlaste Delimar koja će pokazat trideset i pet godina njene umjetničke karijere. U sklopu izložbe umjetnica će izvesti dva performansa: "Poziv na druženje (posvećeno Jermanu)" i "Moj privremeni dom" u sklopu kojega će boraviti u prostoru MSU-a.

Cijeli izbor najzanimljivijih izložbi u 2014. pročitajte na tportalu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više