Traži

U Splitu se danas otvaraju dvije fantastične izložbe i posvećene su ženama

U Splitu se danas otvaraju dvije fantastične izložbe i posvećene su ženama

Aktivizam kroz grafiku i dizajn

Tekst: Tina Kovačiček


Fotografija: HDD

Večeras se u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvaraju dvije zanimljive izložbe nastale u produkciji zagrebačke HDD galerije s naglaskom na žene te njihov aktivizam. Kustosi Marko Golub i Dejan Kršić osmislili su retrospektivnu izložbu grafičkog dizajna Sanje Iveković pod nazivom "Dvostruki život: dizajn, umjetnost, aktivizam" koja je izvorno predstavljena u HDD-u prošle godine, dok nam kustosica Barbara Blasin u sklopu izložbe "Širite ženski svijet! Dizajn progresivnih ženskih časopisa 1934. - 1946." predstavlja temu nastajanja prvih ženskih časopisa od sredine prošlog stoljeća.

Dizajn, umjetnost i aktivizam

Izložba Sanja Iveković - Dvostruki život: dizajn, umjetnost, aktivizam na jednom mjestu daje pregled grafičkog dizajna autorice, prvenstveno u području oblikovanja knjiga i plakata, ali i vizualnih identiteta, televizijskih grafika itd., nastalih od početka 70-ih do kraja 90-ih godina, kao i nekoliko umjetničkih projekata u kojima upravo dizajn igra važnu ulogu. Dobro je poznato da je Sanja Iveković jedna od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica čiji je značaj prepoznat na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti, a radovi izlagani na nizu velikih svjetskih izložbi poput Documente te u najprestižnijim svjetskim muzejima, uključujući tu i retrospektivnu izložbu u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (Sweet Violence, MoMA, 2011.).

Područje njezinog umjetničkog djelovanja prije svega obuhvaća konceptualnu umjetnost, video-umjetnost i performans, ali je daleko manje poznato da važno poglavlje njezinog rada pripada i grafičkom dizajnu, kojim se profesionalno, većim ili manjim intenzitetom kontinuirano bavila od ranih sedamdesetih do sredine devedesetih godina. Štoviše, pored mnogih radova realiziranih za kulturne institucije, javnu televiziju i civilno društvo, punih 11 godina provela je na stalnom radnom mjestu dizajnerice u izdavačkoj kući Grafički zavod Hrvatske, za koju je oblikovala brojna izdanja i dizajnirala nekoliko njenih biblioteka i oglasnih kampanja. Unatoč toj činjenici, njen dizajnerski rad, kao i dizajnerski aspekti niza njenih umjetničkih projekata, osim povremenog spominjanja u pojedinim tekstovima, dosad uglavnom nigdje nisu obrađeni.

"Tragedija jedne Venere" i "Dvostruki život", naslovnice umjetničkih publikacija, 1975. – 1976.

Ova izložba posvećena je upravo tome - s jedne strane dizajnerskim radovima realiziranim slijedom narudžbi, a s druge onim umjetničkim projektima Sanje Iveković koji ne samo imaju nezanemarivu grafičku dizajnersku komponentu, nego je za njihovo razumijevanje i tumačenje bitno razgovarati upravo o dizajnu, oglašavanju, masovnim medijima...

"Ženska kuća - Sunčane naoČale, serija plakata i oglasa u časopisima i novinama, 2002.

"Kada govorimo o dizajnu Sanje Iveković, upravo teme i odabir medija čine najjasniju distinkciju u odnosu na njene umjetničke radove, sam je kontekst drukčiji, odnosno činjenica da je riječ o narudžbama i profesionalnim zadacima. Međutim, metode i pristupi su nerijetko isti ili vrlo slični - iako kao dizajnerica svom poslu pristupa s krajnjom profesionalnošću, ozbiljnošću i distancom, u njemu se jasno osjeća samosvjestan stav, naglašeno refleksivan pristup mediju i temi koju interpretira. I u slučaju umjetnosti i u slučaju dizajna to su radovi medijske prirode, čija je odlika izvjestan stupanj 'anonimnosti', ne tek kao odsustvo potpisa, nego vidljive i prepoznatljive ruke, poteza", rekli su o ovoj izložbi Marko Golub i Dejan Kršić.

Telopi, Radiotelevizija Zagreb, 1973. – 1975.

Ženski svijet

Na katu galerije Multimedijalnog kulturnog centra večeras se istovremeno otvara izložba Širite  "Ženski svijet"! Dizajn progresivnih ženskih časopisa u periodu 1934. - 1946. Izložba tematizira publikacije feminističkih udruženja tiskane od sredine 30-ih do prvih poratnih godina, polazeći od domaćih primjera kao što su "Žena danas", "Ženski svijet" i "Žena u borbi", ali i komparirajući ih s istovremenim, međunarodno utjecajnim, srodnim svjetskim primjerima poput francuskog časopisa "Les Femmes" i američkog "The Woman Today".

U Splitu se danas otvaraju dvije fantastične izložbe i posvećene su ženama (фото 1)

Kustosica Barbara Blasin o ovoj je izložbi napisala: "Od sredine 1930-ih nakon unaprjeđenja tiskarskih tehnika, prvenstveno ofseta koji početkom 1930-ih postaje dominantna tehnologija za tiskanje ilustriranih časopisa i uslijed nove političke aktivacije ženskih udruženja nakon pada diktature 1934. godine, ženske organizacije počinju tiskati časopise u većim nakladama i promišljeno uređene, kako bi bili zanimljiviji i pristupačniji širem broju žena. Uredništva će početi voditi brigu o dizajnu, te će časopisi i svojom likovnom opremom zagovarati ideje udruženja. Časopisi će biti bogato opremljeni fotografijama i ilustracijama, a dizajn nekih naslovnica zaista jest progresivan"

U Splitu se danas otvaraju dvije fantastične izložbe i posvećene su ženama (фото 2)

Obje izložbe ostaju otvorene do 19. rujna, a možete ih pogledati svakodnevno od 14 - 20 sati, osim nedjelje.

 

 

Napišite komentar