Search

Louis Vuitton snimio kratkometražni film o Yayoi Kusami

Louis Vuitton snimio kratkometražni film o Yayoi Kusami

Film predstavio sto fotografija slavne umjetnice


Ovo je ljeto Louis Vuitton predstavio kolekciju odjeće i modnih dodataka s potpisom Yayoi Kusame i Marca Jacobsa. Pa ipak, hype oko japanske umjetnice ne jenjava, a nakon međunarodnih izložbi, dizajnerskih vitrina i objavljivanja knjige, došao je red i na kratkometražni film koji je brend Louis Vuitton lakonski nazvao 100 Paintings.

Konceptualna umjetnica Yayoi Kusama ponajprije je poznata po svojem slikarstvu, skulpturama, instalacijama i predstavama, a u svoj je rad prenosila vječne ideje feminizma, minimalizma, apstraktnog ekspresionizma i nadrealizma. Njezini radovi ponavljaju uzorke i printeve, a prepuni su i autobiografskih, psiholoških i seksualnih sadržaja. Kusama se već 1957. godine iz rodnog Japana preselila u New York gdje je stvorila prepoznatljivi imidž koristeći svoj položaj strankinje i auru svoje psihičke bolesti. Početkom karijere lansirala je točkasti uzorak koji je ubrzo postao njezin zaštitni znak. 82-godišnja umjetnica danas je poznata po svojoj strasti za točkice ili „mreže beskonačnosti“ kako ih naziva sama Yayoi. Njezini jedinstveni dizajni, navodno su potekli iz halucinacija koje su je mučile tijekom 35 godina što je provela u bolnici za psihički oboljele. Tijekom svog boravka u SAD-u ubrzo je stekla ugled kao vođa avangardnog pokreta. Prije četiri godine, na aukciji kuće Christie's njezin je rad prodan za vrtoglavih 5,1 milijun dolara što je rekordna cijena za jednog ženskog umjetnika.

lvyayoikusamavideo

Video, snimljen u sklopu kolekcije Yayoi Kusama for Louis Vuitton, predstavlja stil japanske umjetnice i u potpunosti izražava njezin napaćeni unutrašnji genij. Sada imate priliku pogledati fascinantni proces rada Yayoi Kusame i upoznati se s njezinim stvaralaštvom.


Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više