Search

Skulpture kao umjetnički nakit

Skulpture kao umjetnički nakit

Izložba u pariškoj banci Crédit Municipal


 

Meret Oppenheim, Krznena narukvica

 

Do 8. siječnja 2013. godine, u pariškoj banci Crédit Municipal otvorena je izložba dizajnera nakita XX. i XXI. stoljeća: Bijoux d'Artiste i Une Collection. Izložba se otvorila 8. listopada., a na njoj su predstavljeni radovi Andréa Deraina, Maxa Ernsta, Jeana Arpa, Giocomettija, Dalíja, Louis Bourgeois, Lucija Fontane, Dubuffeta i Giuliana Paolinija.

Ove minijaturne, nosive skulpture, prvi su put stvorene za uski krug poznavatelja umjetnosti, a tek je kasnije njima draguljar François Hugo tijekom 1950-ih postigao komercijalan uspjeh.

izlozbanakita

Louise Bourgeois, „Broš pauk“; Anish Kapoor, „Prsten“

Godine 2009. u Musée du Temps u francuskom gradu Besançonu izloženo je 150 primjeraka umjetničkog nakita iz zbirke Clo Fleis. Sada je banka Crédit Municipal odlučila izložiti trideset primjeraka više. Na nekima se trenutno prepoznaje autorski rukopis, primjerice u nakitu Paula Berryja koji podsjeća na fontane zatim u antikvitetom nakitu od žutog zlata s potpisom Pabla Picassa, krznenoj narukvici Meret Oppenheim, brošu u oblika pauka Louise Bourgeois ili u narukvicama Lucija Fontane.

izlozbanakita

Asger Jorn, „Narukvica“; Max Ernst, „Privjesak“

Alexandera Caldera, čije su prstenje, ogrlice i narukvice izrađeni od žice i kamenja, možemo nazvati ocem ove sinteze nakita i umjetnosti premda ih Calder nikada nije ujedinio, već je uspješno djelovao u oba umjetnička smjera. Naušnice koje je Calder dizajnirao za svoju poznatu prijateljicu Peggy Guggenheim kao i „spiralno oko“ darovano umjetnici Georgiji O'Keeffe danas su kultni komadi nakita. Svaki se eksponat može nazvati pravim minijaturnim blagom usprkos činjenici da su brojni umjetnici radili uglavnom u umjetnostima monumentalnih razmjera.

izlozbanakita

Lucio Fontana, „Narukvica Jaje“; Narukvica s natpisom „Je Me Sens Libre“ (Osjećam se slobodno)

izlozbanakita

 

Alexander Calder, Prsten i ogrlica od žice i kamen

 

izlozbanakita

 

Aube Elléouët,“Broš“; Paul Berry, „Narukvica i prsten“

 

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više