Search

108. godišnjica rođenja majstora fotografije Toše Dabca

108. godišnjica rođenja majstora fotografije Toše Dabca

Duh modernog grada kroz oči Toše Dabca


Image: promo

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja Arhiv Toše Dabca u suradnji s Fojom organizira izložbu "Duh modernog grada kroz oči Toše Dabca"

18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, a u Arhivu Tošo Dabac, iskoristili su zgodnu slučajnost da se veliki hrvatski fotograf rodio baš na taj dan, te da se može obilježiti njegova 108. godišnjica rođenja i povezati opus sa sadašnjošću.

Obilježit će se izložbom "Duh modernoga grada kroz oči Toše Dabca" u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Izložba predstavlja fotografije nastale od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća, a najviše radova odabrano je iz ciklusa dokumentiranja preseljenja Zagrebačkog velesajma preko Save, tj. na današnju lokaciju.

108. godišnjica rođenja majstora fotografije Toše Dabca (фото 1)

Tošo Dabac poznat nam je svima kao "zapisničar" svog vremena. Kako je u ciklusu "Ljudi s ulice" zabilježio opće stanje društvene represije i najavio dolazak najgoreg rata u povijesti čovječanstva, tako je i na svoj specifičan način bilježio i poslijeratnu obnovu. Zagreb, najčešća i omiljena tema njegova rada, upravo je u vrijeme na prijelazu prošlog stoljeća doživio svoje najveće transformacije i dobio obličje grada kakvog ga poznajemo i danas.

Stručni tim na čelu s Nevenom Ilić, kustosicom i umjetničkom direktoricom Fojo projekta, i Markom Jerbićem, akademskim snimateljem i fotografom, a sve pod budnim okom voditeljice ATD-a povjesničarke umjetnosti Marine Benazić, odabrao je dvadeset fotografija najvećeg hrvatskog fotografa s motivima arhitekture, koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti. 

108. godišnjica rođenja majstora fotografije Toše Dabca (фото 2)

U sklopu izložbe održati će se i radionica na temu "Zagreb u 21. stoljeću" gdje će polaznici radionice svojim mobilnim uređajima fotografirati lokacije Zagrebačkog velesajma i obližnjih građevina koje su u ovom stoljeću promijenile vizure tog dijela grada. U drugoj etapi radionice održati će se predavanje o fotografiji, uz vodstvo Marka Jerbića, te će se u mobilnoj tamnoj komori razvijati fotografije putem Enfojera, već svjetski poznatog projekta hrvatskih kreativaca.

108. godišnjica rođenja majstora fotografije Toše Dabca (фото 3)

U 13:30 očekuje se otvorenje izložbe fotografija Toše Dabca "Duh modernoga grada kroz oči Toše Dabca", u predvorju ispred Čitaonice. U 14:00 sati očekuje se početak foto radionice o temi "Zagreb u 21. stoljeću", također u predvorju ispred Čitaonice. Mjesto odvijanja foto-radionice: MSU i okolica (snimanje i razvijanje fotografija pomoću Enfojera).

Related articles

Buro 24/7 Selection

više