Search

Retrospektivna izložba kipara Marijana Kockovića

Retrospektivna izložba kipara Marijana Kockovića

Izložba jednog od najvećih hrvatskih kipara dvadesetog stoljeća


Nedavno je u Gliptoteci HAZU u Zagrebu otvorena retrospektivna izložba velikog hrvatskog kipara Marijana Kockovića (1923.-1991.) čiji je rad nepravedno ostao manje poznat široj javnosti. I vrijeme je bilo da se ta nepravda ispravi jer Marijan Kocković je jedan od najzanimljivijih hrvatskih i svjetski priznatih umjetnika dvadesetog stoljeća. Ovom retrospektivom okupljeni su najbolji portreti i skulpture od kamena i bronce te za ovu priliku dopremljeni iz njegovog atelijera u Dubrovniku, o kojem danas brinu njegovi sinovi Maro i Neven. Pravilnost i sklad skulptura magnetski će vas privući svijetu lijepoga Marijana Kockovića. Oduševljenje neće izostati, a sljedeći trenutak naći ćete se u razmišljanju o umjetničkom talentu da se iz komada neobrađenog kamena proizvede tako savršen oblik. Kako i njegov sin Maro kaže; očeva umjetnička vrijednost upravo je u težnji i dostizanju savršenstva u svakom portretu i skulpturi.

Retrospektivna izložba kipara Marijana Kockovića (фото 1)

Marijan Kocković rodio se u Zagrebu 1923. godine gdje je studirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti pod budnim okom profesora Kršinića i Antunca te je na kraju diplomirao 1952. godine u Ljubljani kod profesora Putriha. Od 1953. do 1966. godine živio je i radio u Sarajevu kao profesor kiparstva i povijesti umjetnosti i kao slobodan umjetnik. Gradi kuću  u Dubrovniku unutar koje ima atelijer te malu galeriju što mu daje osjećaj neovisnosti od likovne sredine u kojoj djeluje. Od 1968. godine aktivno se počinje baviti i tapiserijom. Od 1966. godine živi i radi u Dubrovniku gdje i umire 1991. godine.

Marijan Kocković

Zahvaljujući osobnim menadžerskim sposobnostima od 1970. godine gotovo redovito boravi po nekoliko mjeseci u Sjedinjenim Američkim Državama gdje mnogo radi i izlaže (bavi se portretistikom i izrađuje tapiserije) te stječe veliki broj prijatelja i štovatelja njegovog djela. Godine 1972. podučava američke studente kiparstva tijekom ljetnog semestra pod pokroviteljstvom Hope Collegea iz Michigana (SAD) u svom ateljeu u Dubrovniku. Dvije godine kasnije počinje s pisanjem poezije i objavljuje tri zbirke pjesama. U izdanju Grafičkog zavoda objavljuje 1978. godine zbirku pjesama «S imenom tvojim» te zbirku « O ženi srcem i dijetlom».

Marijan Kocković

Marijan je izlagao u preko 100 samostalnih i zajedničkih izložbi po cijelom svijetu: Kanadi, SAD-u, Europskim zemljama, Rusiji, Japanu i svim republikama bivše Jugoslavije, tijekom 45-godišnjeg perioda. U svom stvaralačkom vijeku stvorio je 300 portreta u mramoru i bronci, preko 350 skulptura u bronci, kamenu, drvu i bakru i također je bio autor 250 tapiserija. Njegove skulpture i tapiserije namijenjene unutarnjem uređenju krasile su, te i dan danas krase, neke od javnih zgrada, hotela i banaka po cijelom svijetu; među kojima su Sears Towers u Chicagu, Trelawny hotel na Jamajci, tvornica Storck u Njemačkoj, pa tako i na području BiH i Hrvatske. Autor je mnogih spomenika u mramoru i bronci te dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoje djelo, a ona na koju je bio najponosniji je bila titula Akademskog građanina Italije, sa zlatnom medaljom za doprinos sveukupnoj umjetnosti.

Marijan Kocković

Galeriju ″Marijan″, nekad poznatu kao Atelier ″Marijan″, posjetile su mnoge slavne osobe, političari i turističke grupe u periodu 1970. do 1990. godine, kao što su Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren, Yul Brinner, Mikis Theodorakis, predsjednik SFRJ Tito, Abe Pritzker, Gaby Sayfert, Edna Firth Lemle. Nakon posjeta, brojni poznati pozirali su i uživali u prekrasnoj vrtnoj galeriji. Predsjednik J.F.Kennedy, Armand Hammer i mnogi drugi također su naručili poprsja svog lika od Marijana Kockovića. Sinovi Maro i Neven odrastali su njegujući uspomenu na oca kojem u čast, u prostoru kuće u galeriji koju je sam oformio, izlažu njegova djela te je od 5. srpnja 2006. godine otvaraju za javnost pod imenom Galerija Marijan. Upravo ovaj prostor postaje intimni likovni kutak Dubrovnika gdje su i drugi umjetnici imali prilike raditi i izlagati vlastita djela.

Retrospektiva Marijana Kockovića jedna je od onih izložbi koje se ne propuštaju, a imate ju prilke pogledati sve do 17. veljače u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.

Marijan Kocković

Marijan Kocković

Marijan Kocković

Marijan Kocković

Marijan Kocković

Marijan Kocković

Marijan Kocković

Marijan Kocković

Retrospektivna izložba kipara Marijana Kockovića (фото 2)

Marijan Kocković

Tekst: Tina Kovačiček
Foto: Joško Morović, arhiva

Leave a comment

više