Search

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži

Gdje fotografija postaje slikarstvo

Tamo negdje gdje završava klasična fotografija, počinje eksperiment spajanja različitih fragmenata i umjetničkih tehnika. Barem tako smatra multitalentirani umjetnik Liam Alexander. Liam je predstavnik mlađe generacije fotografa popularne njujorške umjetničke scene. Započeo je sa slikarstvom, na koje se nadovezala fotografija; uglavnom radeći modne kampanje i editorijale. Danas je jedan od onih znatiželjnika koji obožava eksperimentirati i stvarati nešto novo brišući zadane granice slikarstva i fotografije. Njegova posljednja serija zanimljivih kolaža u kojem spaja fotografske tehnike, i slikarstvo s umetnutim fragmentima različitih detalja i materijala stvarajući jedinstvene priče, oduševila je već mnoge ljubitelje umjetnosti u New Yorku. Specijalno za hrvatski Büro 24/7 ustupio nam je pogled u posljednju seriju radova, te ispričao kako se razvijala ideja o stvaranju interesantnih kolaža.

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 1)

Bila je to potreba za uživanjem u fizičkoj aktivnosti onoga čime se bavim. Mnogo godina bavio sam se slikarstvom, i to je sve što sam radio. Zatim sam se prebacio na fotografiju, i od tada, sve se radi kompjuterski, što je u redu. Ali moje je mišljenje da digitalna stvarnost u kojoj živimo danas u 2013., homogenizira sve. Sve se radi na isti način: fotografija, matematika, gledanje filmova, čitanje novina, učenje stranih jezika, slikanje, pisanje poezije... Sve se svodi na 15-inčni ekran, ili čak još gore, na iPad. I sve što radimo pretvorilo se u sjedenje pred kompjuterom, što ako mene pitate, i ukoliko promislite o tome u smislu bogatstva doživljaja, ne volim!

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 2)

U smislu stvaranja umjetnosti - postoji velika razlika između digitalnog i analognog načina rada. Digitalni način fokusiran je na završni rezultat, dok je analogni posvećen ″procesu rada″. Svakom umjetniku danas je uobičajeno, i vjerojatno najlakše izgovoriti: ″Ma, samo sam se htio maknuti od kompjutera i stvoriti nešto vlastitim rukama″, ali postoji više od toga. Ne postoji zadnja linija pogrešaka, niti ograničenja kod digitalnog. Prelaskom fotografije na digitalni medij postala je samo imperativ za savršenstvom u bezgraničnom svijetu dostupnih izvora i bez posljedica, što je po mom mišljenju dosadno! U pokušaju da stvorim nešto zanimljivo, neću reći revolucionarno ili fantastično, već samo rođeno iz ideje za nečim zanimljivim, prošao sam kroz određen broj pokušaja i pogrešaka. Posebno kroz broj pogrešaka, pogotovo onih nepopravljivih. Ne postoji ''Undo'' opcija u stvarnom životu, zbog toga morate preuzeti rizik, a iz toga se rađaju novi i zanimljivi radovi.

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 3)

Zanimaju me samo dvije stvari: uživanje u trenucima koje provedem radeći, i stvaranje radova koji su mi zanimljivi. Radeći u analognom mediju orijentiranom na proces rada s ″ograničenim opcijama″ nastaju mnogo osobniji radovi koje više cijenim kao iskustvo. U ovoj seriji kolaža, radio sam koristeći jednostavne linije i oblike, zajedno s negativima fotografija. Više o o radu ovog zanimljivog umjetnika pogledajte ovdje.

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 4)

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 5)

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 6)

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 7)

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 8)

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 9)

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 10)

Liam Alexander - jedinstveni umjetnički kolaži (фото 11)

Razgovarala: Tina Kovačiček
Foto: Liam Alexander 

više