Search

Svjetski uspjeh umjetnice Renate Šporčić

Svjetski uspjeh umjetnice Renate Šporčić

Zagrebačka slikarica osvaja američku umjetničku scenu


Da život ima svoje nepredviđene tokove koji nas iznenađuju kada slijedimo ono u što vjerujemo, dokazuje i profesionalni uspjeh Zagrepčanke Renate Šporčić sa stalnom adresom u New Yorku. U Zagrebu je završila Školu primijenjenih umjetnosti, smjer grafike, a 1996. godine život ju je odveo u New York gdje je postala dio kreativnog poslovnog svijeta te je radila kao profesionalna visažistica i stilista, bavila se dizajnom cvijeća i dizajnom interijera. Uz smiješak Renata kaže: "Ja sam slikala i crtala u svojoj glavi cijeli život... a tehnički sam se primila kista, akrilika i platna prije otprilike godinu dana". Godine 2012. dogodila se prekretnica u Renatinom profesionalnom životu kada se etablirala kao slikarica, i nakon samo godinu dana slikanja njezin rad "Looking To Love Me" iz opusa Geisha izložen je u jednoj od najelitnijih galerija u njujorškoj četvrti Soho, u Eli Klein Fine Art Gallery, odmah do galerije Damien Hirst.

Renata Šporčić

Eli Klein Fine Art Gallery zastupa isključivo azijske suvremene slikare i umjetnike te je izlaganjem Renatine slike napravljen izuzetak. Činjenicom da njezin rad predstavlja Eli Klein, jedan od najpoznatijih svjetskih galerista, Renata je stekla jedno izuzetno priznanje kojim je postala prvom slikaricom hrvatskog porijekla koja je priznata u New Yorku, a da nije svoju slikarsku karijeru prvo započela u Hrvatskoj. Od siječnja 2013. godine njezini radovi nalaze se na stalnoj prodajnoj postavi zajedno s radovima Lui Bolin i Zhang Dali, svjetski priznatih umjetnika koji su izlagali i u muzeju MoMA.

Renata Šporčić

Renatini radovi su prepoznatljivi po njezinoj preciznosti i detaljnim grafičkim elementima, a inspirirani su Japanom, gejšama i modernom ženom. Glavni medij koji Renata koristi je akrilik, a za ciklus Geisha radi isključivo na posebno naručenim drvenim podlogama. Renata svoj uspjeh pripisuje originalnosti i iskrenosti koji su proizašli iz velike ljubavi i posvećenosti prema umjetnosti. Pred njom su pripreme za prvu samostalnu izložbu te predstavljanje na jednom od svjetskih sajmova suvremene umjetnosti u New Yorku, The Armory Show.

Renata Šporčić

Renata Šporčić

Renata Šporčić

Svjetski uspjeh umjetnice Renate Šporčić (фото 1)

Renata Šporčić i galerist Eli Klein ispred galerije

Pripremila: Tina Kovačiček
Foto: privatni album 

Leave a comment

više