Search

Izložba instalacija Viktora Popovića u Laubi

Izložba instalacija Viktora Popovića u Laubi

Drugačija perspektiva umjetnosti


U ovim trenutcima, dok čitate prve retke, umjetnik Viktor Popović, čiji je rad bio povod ovom tekstu, otvara svoju prvu izložbu u Laubi. Svojom site-specific instalacijom Bez naziva, Viktor je već davno ostavio traga u prostoru Laube, nekad konjušnice, danas prostora kulture i umjetnosti koji volimo posjećivati. Olovni zastori na jednom od velikih prozora Laube kruna su Popovićevog instalacijskog postava poručujući kako zastor nije uvijek samo komad tkanine koja nas štiti od prejaka svjetla, već da može biti i komad olova koji se nabire i skuplja baš kao i tkanina, ali uvijek ostaje olovom. Igra s percepcijom promatrača gdje se susreću očekivanja sa stvarnim stanjem stvari motiv su zanimljivih Popovićevih instalacija.

Izložba instalacija Viktora Popovića u Laubi (фото 1)

Imali smo se prilike susresti s Viktorom prije otvorenja njegove prve samostalne izložbe u Laubi, gdje je u trenutku našeg sastanka sam proces mukotrpnog namještanja instalacija bio u tijeku, nagovještajući jednu bogatu i zanimljivu izložbu u kojoj glavne uloge imaju materijali poput olova, neonskih cijevi i teških komada gume. Ovom su izložbom uglavnom predstavljeni radovi nastali tijekom posljednje dvije godine umjetnikova stvaralaštva, iako nisu ograničeni samo na taj period, već su prošireni produciranjem novih instalacija specijalno za Laubu. Radi se posudbi starog materijala Tekstilnog kombinata Zagreb, koji je nekoć koristio ovaj prostor kao svoj, a kojem je Viktor udahnuo nove umjetničke vizije bilježeći tako povijest. Stari strojevi i komadi tehnike prekriveni su teškim gumenim pokrivačima poprimajući tako nove skulpturalne oblike. Iako po vokaciji slikar, Viktor se majstorski snalazi u instalacijskim procesima u kojima se bavi problemom prostora. Kako sam kaže; svaka nova izložba podrazumijeva i novi prostor što je za postav instalacije uvijek izazov. Ambijent Laube; ogoljen, industrijski i nekoć namijenjen u druge svrhe savršeno mi odgovara. Inače sam radio izložbe u nekonvencionalnim prostorima, a ova izložba u Laubi moja je najveća izložba do sada i ujedno najveći zalogaj.

Izložba instalacija Viktora Popovića u Laubi (фото 2)

Jedno od pitanja koja si postavlja kao umjetnik, jest generacijska kategorizacija umjetnika zbog čega je i nastao jedan od njegovih posljednjih radova. Tri su natpisa izvedena neonskim cijevima postavljena na zid: emerging artist, mid-career artist i established artist. Središnji dio ovoga rada (natpis mid-career artist) mogli ste već vidjeti u splitskom Design hostelu Goli & Bosi 2011. godine u sklopu 37. splitskog salona. A je li teško biti umjetnik danas u Hrvatskoj; pogotovo kada se radi o manje klasičnom tipu umjetnosti kao što su instalacije, odgovorio nam je; pa poprilično teško. Odnosno, teško je održati putanju dosljednosti, da kroz umjetnost radiš ono što želiš. Cijelo vrijeme te okružuju neke sugestije i očekivanja drugih. Neke stvari radim sa strane koje mi omogućuju da se na ovakav način bavim umjetnošću, ali zato u dijelu svoje umjetnosti ne želim raditi kompromise nikakve vrste.

Viktor Popović Lauba

Radovi Viktora Popovića obilježeni su specifičnim materijalima; Zapravo se uvijek radi o industrijskim grubim materijalima koji nisu lijepi po svom karakteru. Nastojim provesti tu transformaciju materijala, ali ne na način da ih skrivam ili bojim, već uvijek zadržavaju taj grubi izgled.

Viktor Popović dobitnik je Godišnje nagrade za najboljeg mladog umjetnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Zagreb, 2006.), Godišnje nagrade za suvremenu umjetnost Filip Trade (Zagreb, 2005.) i Velike nagrade VIII. trijenala hrvatskog kiparstva, Gliptoteka HAZU (Zagreb, 2003.). Godine 2009. dodijeljena mu je nagrada 36. splitskog salona. Izložba Viktora Popovića, jednog od najzanimljivijih hrvatskih umjetnika, u Laubi je otvorena do 28. ožujka.

Izložba instalacija Viktora Popovića u Laubi (фото 3)

Izložba instalacija Viktora Popovića u Laubi (фото 4)

Razgovarala: Tina Kovačiček
Foto: Damir Žižić

Leave a comment

više