Search

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač

Izložba mladog kipara u galeriji Inkubator


Galerija Inkubator smještena je u staroj jezgri Zagreba, u Tkalčićevoj 30 na I. katu šarmantne starozagrebačke kuće. Već ovaj početak priče o umjetničkoj galeriji odaje vam drugačiju atmosferu za doživljaj umjetnosti - rasterećenu svih galerijskih formalnosti i teških pojmova suvremene umjetnosti većini ljudi katkad nerazumljive. Mjesto je to gdje ćete se odmah osjetiti pozvani i bliski ideji upoznavanja s umjetnošću. Dva kreativna i poduzetna uma; Krešo i Andrija odlučili su otvoriti galeriju zamišljenu kao polaznu točku prvenstveno za mlade autore u kojoj mogu izlagati u izložbenom djelu galerije, te prodavati radove u prodajnom djelu, uključujući i putem weba. Među zastupljenim umjetnicima naći ćete radove fotografa Luke Kedža, Ane Mihalić, Marine Paulenke, Nine Đurđević, zatim Ane Sladetić, Tatjane Politeo, Vanje Trobić i drugih. Ovaj koncept približava umjetnost široj publici, a opuštenošću i pristupačnošću kojom prostor zrači Inkubator želi postati mjesto okupljanja i upoznavanja s umjetnošću izvan nekih institucionalnih i formalnih okvira uobičajenih u Hrvatskoj. Ovakvih mjesta gradu nikad dovoljno, a jedva čekamo ljetna otvorenja izložbi!

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač (фото 1)

Jedan od umjetnika koji trenutno izlaže radove objedinjene pod nazivom ''Izazovi postajanja'' u prostoru Inkubatora je kipar Petar Popijač. Petar je magistrirao kiparstvo prošle godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a publici se dosada predstavio kroz brojne samostalne i grupne izložbe; Salon mladih (2012.), Oni dolaze Galerija studentskog centraZagreb (2012.), Mozaik emocija galerija Osmjeh, Zagreb (2012.), Izidor Popijač i sinovi galerija Mirko Virius, Zagreb (2011.). Susret s Petrom u galeriji Inkubator bio je jedan od onih kada vam se čini da ste se već negdje sreli. Razgovor o Izazovima postajanja je započeo; Glavna ideja je kako postati čovjekom? Mi danas više nismo prirodni. Za razliku od prije 200 godina stvari su se promijenile. Danas mnoge naše odluke više nemaju veze s našim iskonskim izborom, s mjestom gdje počinje energija stvaranja. Društvena pravila postala su toliko komplicirana i apstraktna da ih više nema smisla pokušati razumjeti, već usvojiti, i dalje živjeti po tim obrascima.

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač (фото 2)

Ovaj mladi kipar kroz zanimljivu seriju radova problematizira društvene zahtjeve i prilagodbe koji se postavljaju pred nas u procesu postajanja čovjekom. Izgradnja sustava vrijednosti kod pojedinca počinje školovanjem, što autor inspiriran i vlastitim iskustvom smatra nametnutim pravilima učeći nas o prirodnosti bivanja po zadanim mjerilima kojima se stalno prilagođavamo i društveno stiliziramo. Ideje zapisuje kredom na akril, predstavljajući time život kao tabulu rasu koja će biti ispunjena već određenim scenarijem. Kako sam Petar naglašava; ″Čovjek ima sposobnost da iz nepovezanih elemenata stvori organsku cjelinu″. Zaboravljamo da iz tih nametnutih pravila nastaju neprirodne stvarnosti koje Petar prikazuje kako sam kaže nakaradnim, anorganskim strukturama koje na kraju profunkcioniraju u obliku različitih karaktera.

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač (фото 3)

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač (фото 4)

″Stvaram umjetnost iz vlastitog interesa, propitivanjem raznih oblika ljudske egzistencije. Svaka misao ima svoj ekvivalent u materijalu. Oblici ljudskog bivanja pokrivaju široko područje te stoga koristim razne medije. Otvoren sam za razne metode rada na umjetničkom djelu. Krajnji cilj mi je razumljivost i jednostavnost izraza i poruke i drago mi je da mogu introspekcije podijeliti s ljudima. Rukovodim se s otiscima stvarnosti u materijalu. želim napraviti kopije stvarnosti, ali prezentiranu s pomaknutog stajališta. Tad se otkriva višeslojnost pojedinih činjenica te si tako možemo približiti bitak stvari″. O ovom mladom, zanimljivom kiparu još ćete mnogo čuti jer njegova želja za propitivanjem iza vidljivog i znatiželja za dobivanjem odgovora na postavljena pitanja rezultiraju radovima koji nose mnogobrojne unutarnje priče. A tek je počeo. Izložbu u galeriji Inkubator možete pogledati do 8. ožujka.

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač (фото 5)

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač (фото 6)

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač (фото 7)

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač (фото 8)

Novo ime umjetničke scene: Petar Popijač (фото 9)

Rad “Uniforme”, 31. Salon mladih, 2012.

Tekst: Tina Kovačiček
Foto: Salon mladih press, Tina Kovačiček 

Leave a comment

više