Search

Spektakularna ljepota mračnih fotografija

Spektakularna ljepota mračnih fotografija

Izložba fotografija umjetnika Thierryja Cohena


Prošli tjedan je u New Yorku svečano otvorena izložba fotografije Thierryja Cohena, koja je prizvala mnoge entuzijaste. James Danziger je izložio radove ovog francuskog umjetnika u svojoj galeriji - Danziger Gallery - pod nazivom «Darkened Cities».

U njima je Cohen pokazao kako bi izgledalo noćno nebo iznad San Francisca, New Yorka, Hong Konga, Sao Paola i Pariza kada ne bi bilo gradskog zagađenja. Na njegovim fotografijama se nalaze znamenitosti gradova kao što su: Notre Dame de Paris, Pão de Açúcar u Rio de Janeiru, Golden Gate most u San Franciscu i Empire State Building u New Yorku. Fotografije gradova kao da su preuzete iz turističkih vodiča, ali s jednom razlikom - nebo na njima je osvijetljeno milijunima zvijezda, koje su uglavnom sakrivene od našeg pogleda zbog zagađenja.

blackout

Thierry Cohen, Pariz

blackout

Thierry Cohen, Rio de Janeiro

Serija je napravljena bez korištenja filtera ili alata za obrađivanje fotografija. Cohen nad gradovima prikazuje realno nebo, koristeći tehniku francuskog fotografa iz 19. stoljeća, Gustavea Le Greya. Fotograf putuje u nenaseljena mjesta, pustinje i stepe, ali u ravnini s gradovima koje želi zabilježiti. Kada točno odredi koordinate i pravilno postavi ugao kamere, Cohen fotografira čisto noćno nebo koje će se zbog Zemljine rotacije u jednom trenu nalaziti točno iznad odabranih gradova. Kada suprotstavi snimke zvjezdanog neba gradskom pejzažu, fotograf dostiže mističan učinak.

blackout

Thierry Cohen, Rio de Janeiro

blackout

Thierry Cohen, San Francisco

blackout

Thierry Cohen, Šangaj

blackout

Thierry Cohen, Šangaj

blackout

Thierry Cohen, New York

Tekst: D.Č./L.B.

Leave a comment

više