Search

16 izložbi u Hrvatskoj i Europi zbog kojih će ovo biti dobra godina

16 izložbi u Hrvatskoj i Europi zbog kojih će ovo biti dobra godina

Tekst: Tina Kovačiček


Ako je suditi prema najavama izložbi za ovu godinu, sve će biti u redu. Kustosi su svoje rekli, dobro promislili, a muzeji donijeli odluke o nekim velikim lijepim umjetničkim izložbama. Istražili smo ponudu na domaćem terenu, ali i u Europi, za slučaj da ipak ulovite neki avion i mogućnost putovanja. Ovo je odabir izložbi kojima se veselimo.

1. “Moda i strip” u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

U veljači nam stiže velika tematska izložba “Moda i strip” koja će u Muzeju za umjetnost i obrt biti postavljena u suradnji s Francuskim institutom. Riječ je o gostujućoj izložbi iz Muzeja stripa iz Angoulêmea koja skreće pozornost na međusobne utjecaje i brojne poveznice između devete umjetnosti i svijeta visoke mode. Bit će prikazano gotovo 200 primjera, uglavnom originalnih crteža, među kojima se nalaze i prvi dizajnerski crteži Yvesa Saint-Laurenta, Thierryja Muglera te radovi američkog autora stripova Winsora McCaya.

2. “Hedy Lamarr – Miss Bluetooth”, u Gradskom muzeju Varaždin

Centralni izložbeni projekt Gradskog muzeja Varaždin bit će “Hedy Lamarr-Miss Bluetooth” organiziran u suradnji sa Židovskim muzejom iz Beča. Izložba je posvećena holivudskoj glumici iz 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, rođenoj u Beču, a koja je značajna po izumu tehnologije na kojoj se zasniva današnja bežična komunikacija. Zanimljiv podatak je da je Hedy Lamarr imala ujaka u Varaždinu.

3. “90e: Ožiljci” u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

Izložba o odjecima društvenih promjena i previranja u istočnoeuropskim zemljama 1990-ih godina najavljena je za ožujak u Rijeci. Svi izloženi radovi reprezentiraju povijesni trenutak na određenoj zemljopisnoj i kulturno-političkoj jedinici prostora i reflektiraju tektonske društvene promjene s kraja 20. stoljeća čije su posljedice trajni i duboki ožiljci tranzicijskih društava. Izlagat će međunarodno priznati umjetnici iz cijele Europe. Također, u istom je muzeju u Rijeci planirana retrospektiva video radova Sanje Iveković. Obuhvatit će radove zastupljene u Zbirci novomedijske umjetnosti, filma i videa MMSU-a.

4. "Biseri južnog mora, Turistička kultura i arhitektura dubrovačke rivijere 20. stoljeća" , Dubrovački muzeji

Izložba posvećena prošlom stoljeću predstavit će cjelovit pogled na dvadeseto stoljeće dubrovačkog turizma. Moći će se vidjeti bogata građa koja uključuje fotografije, putnu opremu, opremu za plažu, letke i turističke brošure, publikacije, plakate, knjige, hotelski inventor i druge predmete iz tog doba.

5. “Skriveno blago europskog plemstva”, zagrebačka Galerija Klovićevi dvori

Izložba je planirana za ožujak, a uključit će bogate zbirke umjetnina najznačajnijih plemićkih obitelji istočne Hrvatske.

16 izložbi u Hrvatskoj i Europi zbog kojih će ovo biti dobra godina (фото 1)

6. Tisja Kljaković Braić u Galeriji Klovićevi dvori

U drugom dijelu godine, točnije u rujnu u Klovićevim dvorima se priprema izložba Tisje Kljaković Braić, a predstavit će njezin likovni rad u vidu crteža, slika i duhovitih karikatura kojima se kao umjetnica proslavila.

7. Kipar Denis Krašković u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku

Sredinom godine najavljena je samostalna izložba zanimljivog kipara srednje generacije Denisa Kraškovića, a obuhvatit će 20 godina njegova rada.

8. Velika retrospektiva Ivana Kožarića u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb

Izložba posvećena nedavno preminulom umjetniku Ivanu Kožariću planirana je za lipanj, a obilježit će njegov stoti rođendan. Uz mnogobrojna, antologijska djela izložba će predstaviti i manje poznate radove, pogotovo iz prve stvaralačke faze, poručili su iz MSU-a

9. Važna izložba o povijesti ropstva otvara se u Amsterdamu

U Rijksmuseumu najavljena je velika izložba posvećena povijesti ropstva u Nizozemskoj. Počinje 12. veljače i nosi naziv “Slavery – Ten true stories”, a ispričat će deset priča robova i njihovih nizozemskih robovlasnika. Izložbu će pratiti bogate kolekcije predmeta koje svjedoče o periodu od 17. do 19. stoljeća kada je Nizozemska s najvećom trgovačkom flotom postala i najveća prometna sila.

16 izložbi u Hrvatskoj i Europi zbog kojih će ovo biti dobra godina (фото 2)

10. Izložba o bogatoj iranskoj umjetnosti u Londonu

U londonskom Muzeju Viktorije i Alberta (V&A) otvara se 13. veljače 2021. godine opsežna izložba posvećena iranskoj umjetnosti i dizajnu. Istražujući 5000 godina umjetnosti, dizajna i kulture, izložba pod imenom “Epic Iran” rasvijetlit će jednu od najvećih povijesnih civilizacija, njezino putovanje u 21. stoljeće i njezina monumentalna umjetnička dostignuća, koja mnogima ostaju nepoznata.

11. Prva španjolska retrospektiva umjetnice Georgia O’Keeffe

Georgia O’Keeffe, jedna od najvećih predstavnica američke moderne umjetnosti u 20. stoljeću imat će svoju prvu veliku retrospektivu u Madridu, u Muzeju Thyssen-Bornemisza. Otvorenje je zakazano u travnju.

12. Marina Abramović u Londonu

Svjetski poznata Marina Abramović ponovno će prikazati intenzivne fizičke susrete po kojima je poznata, i to kroz kombinaciju povijesnih i novih djela. Izložba je zakazana za rujan na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu.

16 izložbi u Hrvatskoj i Europi zbog kojih će ovo biti dobra godina (фото 3)

13. Njemačka u znaku stogodišnjice rođenja Josepha Beuysa

Diljem Njemačke, u različitim gradovima i pripadajućim muzejima obilježit će se 100 godina od rođenja slavnog Beuysa. Rođendan jednog od najvažnijih njemačkih umjetnika proslavit će oko 20 institucija u 12 gradova. Kako prenosi Muzejski dokumentacijski centar, Bundeskunsthalle u Bonnu postavit će izložbu posvećenu Beuysovoj skulpturi i utjecaju kipara Wilhelma Lehmbrucka, dok će u dvorcu Moyand u Aachenu u kojem se nalazi najveća zbirka Beuysovih djela bit će organizirana izložba pod nazivom Joseph Beuys i šamani. Muzej Ruhr u Essenu će prikazati izložbu o njegovom proširenom konceptu umjetnosti, a u fokusu izložbe u Hamburger Bahnhofu u Berlinu bit će jezik. Uz to, Belvedere 21 u Beču također će organizirati veliku izložbu posvećenu Beuysu.

14. Botticelli u Parizu

Jesen u pariškom Musée Jacquemart-André slavit će rad kreativnog genija Sandra Botticellija (1445.-1510.) i djelatnost njegove radionice, izlažući četrdesetak majstorovih djela, zajedno s nekoliko slika njegovih suvremenika koji su bili pod njegovim utjecajem.

15. Izložba "Zagreb na kotačima" u Muzeju grada Zagreba

Travanj u Muzeju grada Zagreba obilježit će izložba "Zagreb na kotačima", a povod je obilježavanje 115 godina postojanja prvog hrvatskog automobilističkog kluba, osnovanog 1906. godine u Zagrebu.

16. Meštrovićev paviljon slavi Edu Murtića

HDLU u Meštrovićevom paviljonu priprema veliku multimedijalnu izložbu “Murtić 100” kojom će se obilježiti sto godina od rođenja poznatog hrvatskog umjetnika. Izložba se priprema u suradnji s Fondacijom Murtić prema koncepciji Branka Franceschija.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više