Search

36 Mountains Studio: Novo uzbudljivo mjesto za umjetnost u Zagrebu

36 Mountains Studio: Novo uzbudljivo mjesto za umjetnost u Zagrebu

Tekst: Tina Kovačiček

Jelena i ja često se sretnemo u jutarnjim terminima na Dubravkinom putu. Ona je s mješankom Bistrom, ja s mješankom Višnjom (zapravo moja uvijek lunja negdje pa me često i samu sretne), i taman imamo toliko vremena da pretresemo novosti. A kod Jelene ih, vjerujte mi, uvijek ima. Nekad se pitam kako sve stiže.

36 Mountains Studio: Novo uzbudljivo mjesto za umjetnost u Zagrebu (фото 1)

 

Kao akademska slikarica, koja je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila 2012.godine, Jelena je dosad izlagala na osamnaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj, i Francuskoj te na tridesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd), a studijski i rezidencijalno je boravila u Njemačkoj (Wurzburg, Berlin, Leipzig) i Francuskoj (Pariz). Prošlu godinu je obilježila velikom samostalnom izložbom portreta “Nice to Meet You / Drago mi je” u zagrebačkom MSU. I nije se zaustavila već je otada radila na otvaranju 36 Mountains Studija u Vlaškoj ulici.

 

36 Mountains Studio: Novo uzbudljivo mjesto za umjetnost u Zagrebu (фото 2)

 

“36MS zamišljen je kao galerijski prostor, dinamična prezentacijska platforma gdje će se u stalnom postavu moći vidjeti i kupiti grafike izrađene u tehnici sitotiska koje već godinama ručno tiskamo s mladim umjetnicima iz Hrvatske i inozemstva. Uglavnom su to umjetnici koji su bili dio našeg 36 Mountains festivala, koji se inače održava svake dvije godine u galeriji Bačva HDLU-a. Cilj nam je po pristupačnim cijenama ponuditi umjetnička djela naših umjetnika, čime prvenstveno razvijamo senzibilitet naših sugrađana prema suvremenoj umjetnosti te financiramo naš rad.

 

36 Mountains Studio: Novo uzbudljivo mjesto za umjetnost u Zagrebu (фото 3)

 

Otvorili smo prije mjesec dana na adresi Vlaška 103, a prostor je uređen tako da se u njemu mogu prezentirati autori sa svojim samostalnim radovima. U planu je da svaka dva mjeseca radimo autorske izložbe s umjetnicima koji su odabrani putem natječaja ili poziva da se predstave u našoj galeriji. Fokus nam je na suvremenoj ilustraciji, međutim kao i do sada, želimo da naš program čine umjetnici koji rade u različitim medijima, od kipara i slikara do dizajnera i konceptualnih umjetnika, a u kojoj će se tijekom cijele godine održavati izložbe, ali i predstavljanje umjetničkih instalacija, manjih radionica, razgovori s autorima te drugi programi”, govori mi Jelena o svom novom umjetničkom prostoru kakvih nikada nije previše u gradu. Štoviše, uvijek ima mjesta za još jednog gdje ćete svratiti na izložbu, imati prilike otići kući s dobrim art “komadom” domaćeg autora ili samo stati i pozdraviti u prolazu.

 

36 Mountains Studio: Novo uzbudljivo mjesto za umjetnost u Zagrebu (фото 4)

 

S obzirom na to da paralelno radi na nekoliko projekata i predaje na Akademiji, svaki je poduzetnički pothvat korak naprijed. “Osobno mi to mjesto daje prostora za upoznavanje mlađih umjetnika koji su naša publika te redovito svrate kod nas u Studio. Pomak naprijed nije toliko osoban koliko je društveni jer smatram da na sceni nema dosta galerija niti prostora koji bi dali umjetnicima priliku da pokažu i izlože svoj rad. Naš prostor nije velik, no svakako ga gledamo kao korak koji bi mogao voditi do novih stvari. S druge strane, ideja da ponudimo vrhunski umjetnički rad koji je priuštiv većini, doprinosi razvoju publike i kolekcionarstva te općenito povećanom senzibilitetu prema umjetnosti, što dugoročno predstavlja pozitivnu i optimističnu budućnost za umjetnike, kao i zainteresiranu javnost.”

 

36 Mountains Studio: Novo uzbudljivo mjesto za umjetnost u Zagrebu (фото 5)

 

Kako je Jelena još tijekom 2013. godine pokrenula 36 Mountains festival, posvećen crtežu i ilustraciji, meni se čini da je ovo jedan lijepi nastavak uspješne festivalske priče. “Tako je, ovo je nastavak 36 Mountains priče koju je pandemija samo ubrzala. Cilje je već otprije bio imati cjelogodišnji program, da se ne ograničavamo na jedno kratko vrijeme u godini. Festivalska izložba zahtjeva puno pripreme i rada, traje 5 dana i odmah pripremamo novu, a ovako smo uz stalni prostor dobili više vremena i mogućnosti da se pokažemo u širem spektru i drugačijoj prezentacijskoj formi, no isto tako da umjetničkoj sceni pružimo više.”

 

 

U Studiju su trenutno izložene grafike u tehnici sitotiska koje se tiskaju u suradnji s majstorom Ninom, u Ulici kraljice Jelene. Grafike su dimenzija od 30 x 40 cm do 50 x 70 cm, a ideja je da sa svakom novom autorskom izložbom rade i novu grafiku, tako da će opus 36 Mountains Studija samo rasti. U kolekciji možete vidjeti radove Apolonije Lučić, Klare Rusan, Damira Sobote, Mirona Milića, Dunje Janković, Anje Sušanj, Rine Barbarić, Tee Jurišić I drugih. Što se izložbi tiče, upravo je završila prva samostalna izložba Rine Barbarić, a u planu za srpanj je samostalna izložba umjetnice Klarxy.

 

36 Mountains Studio: Novo uzbudljivo mjesto za umjetnost u Zagrebu (фото 6)

 

A stigne li se Jelena i dalje baviti vlastitom umjetnošću? “Apsolutno, to je glavno i primarno. Sreća je da mi je atelje u neposrednoj blizini pa je vremenski sve lakše. Iako mi je i zbog rada na Akademiji likovnih umjetnosti dan poprilično ispunjen, 36 Mountains ne želim pustiti. Počela sam ga organizirati još u studentskim danima pa sada kada radim sa studentima svakodnevno, mogu jasno vidjeti i dobiti potvrdu koliko takvi projekti znače mladim umjetnicima i razvoju scene.“ Za kraj mi je otkrila na čemu sve trenutno radi. “Iza mene je velika samostalna izložba koju sam izložila u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, tako da sada radim na nečemu novom. Dala sam si vremena i prostora za istraživanje i eksperimentiranje.“

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više