Search

48-satni plesni maraton u muzeju Tate Modern

48-satni plesni maraton u muzeju Tate Modern

Znameniti muzej postaje plesna pozornica


Image: buro247.ua

Pod vodstvom francuskog koreografa Borisa Charmatza, muzej suvremene umjetnosti Tate Modern pretvorit će se u plesni podij na kojem će se održati 48-satni plesni maraton

Umjetnički projekt, čija se realizacija očekuje u svibnju, vodit će francuski koreograf Boris Charmatz, a tijekom plesnog maratona predstavit će različite plesne stilove - od klasičnog baleta do uličnog plesa krumpinga s osobnim pečatom samog Charmatza. Tako će se velika dvorana Turbine pretvoriti u plesnu školu i noćni klub, a kako bi plesni doživljaj bio potpun, dvoranu će krasiti ogromna disko-kugla promjera 4 metra.

Boris Charmatz vrsni je plesač i koreograf, a ujedno i direktor koreografskog centra Centre choreographique national de Rennes et de Bretagne koji je prema njegovoj inicijativi preimenovan u Muzej plesa kako bi redefinirao muzej i podario mu novi život. Dvodnevnom promjenom identiteta Tate Moderna kustosi muzeja žele unijeti eksperimentalan duh umjetnosti, pa će galerijom zavladati 75 plesača koji će se neprestano izmjenjivati na pozornici.  

48-satni plesni maraton u muzeju Tate Modern (фото 1)

Kustosica Catherine Wood, koja je zaslužna za ovaj projekt, kaže kako ju je inspirirao jedinstven Charmatzov doživljaj plesa, ali i svijeta općenito. Koreograf je prvi put surađivao s muzejem 2012. godine održavši svoj perfomans koji je nadahnuo Charmatza i Wood na suradnji koja je naposljetku urodila atraktivnijim i veličanstvenijim projektom. Za vrijeme ovog plesnog maratona u muzeju Tate Modern nastupat će plesne trupe Expo Zero i 20 Dancers for the 20th century.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više