Search

7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti

7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Umjesto standardne forme, sajam Frieze u New Yorku je ove godine "otvorio" svoja virtualna vrata pokrenuvši ambicioznu digitalnu inicijativu "Viewing Room" i predstavljajući specijalno virtualno izdanje Frieze New York. Platforma je bila do prije nekoliko dana i moglo se prošetati kroz čak 200 prostorija ispunjenih umjetninama.

Od najuzbudljivijih i najtraženijih mladih imena do eminentnih figura umjetnosti 20. stoljeća, krstariti iz prostorije u prostoriju bilo je pomalo obnavljanje povijesti umjetnosti, a pomalo upoznavanje novih imena svjetske scene. Bilo je tu puno sjajnih radova, dosta dobro kuriranih boothova, dosta imena koja su nam još jednom potvrdila zašto ih volimo, a još više nekih novootkrivenih. Donosimo vam listu sedam umjetnica čiji rad nam je zapao za oko tijekom šetnji iz galerije u galeriju i čiji ćemo rad sasvim sigurno nastaviti pratiti.

Sarah Braman

SAD
Galerija: Mitchell-Innes & Nash

7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 1)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 2)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 3)

Braman je već nadaleko poznata po skulpturama velikih dimenzija koji su mali hommage i spomenik svakodnevici te izuzetno zanimljiva igra između sirovog i već upotrebljenog, novog i profinjenog. Pri stvaranju visoko estetskih, balansirajućih skulptura Braman kombinira elemente pronađene na odlagalištima starih automobila i drugog otpada, u starim zgradama ili antikvarijatima, s prozračnim staklima i pleksiglasom. Prepoznatljiva paleta u ružičastoj, plavoj, narančastoj i ljubičastoj boji te geometrijske strukture čine njezinn rad pravim nasljednikom minimalizma, a i suvremenim hibridom Marka Rothka i Donalda Judda.

Merike Estna

Estonija
Galerija: Temnikova & Kasela

7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 4)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 5)

Estna, porijeklom iz Talina, u svojim radovima ispituje hijerarhiju između umjetnosti i zanatstva te eksperimentira s integriranjem svakodnevice i umjetnosti, a njezini radovi nerijetko izgledaju kao relikvije iz dubina mora. U početku bila je prepoznatljiva po upotrebi svijetlih, pastelnih nijansi plave, ružičaste i žute, tehnikom koja je podsjećala na mramor i koju je primjenjivala kako na platnu, tako i na odjeći i namještaju, a danas je pretežito okrenuta tehnici koju naziva "masking", u kojoj na radove lijepi trake koje potom skida i otkriva "zakopane" slojeve stvarajući efekt palimpsesta.

Ruby Onyinyechi Amanze

Nigerija
Galerija: Goodman

7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 6)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 7)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 8)

Porijeklom iz Nigerije, umjetnica živi između Philadelphije i New Yorka, ali kako kaže ne osjeća pripadnost ni prema jednom od ta dva mjesta. Upravo to i istražuje u svojim radovima koji se fokusiraju na osjećaj nepripadanja i postojanja između mjesta, osjećanja nedostajanja, nostalgije te želje za povratkom. Njezini radovi su pomalo kao san, u kojem se hvataju dijelovi, a kontekst ostaje široko otvoren. Nelinearni, otvoreni narativi u kojem su kulturološko neidentificiranje, anksioznost, identitet i uspomene osnovne teme crteža koji nalikuju na sklapanje priče po sjećanju. Nešto nedostaje, nešto nije točno, nešto je pretjerano, nešto zaboravljeno.

Jeanette Mundt

SAD
Galerija: Overduin & Co

7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 9)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 10)

Mundt se u svojim radovima najčešće bavi temom roda i spola, kao i time što znači biti žena. Kroz jarku paletu boja, preokupirana ženama i njihovom pozicijom, ulogom i konstrukcijom ženstvenosti, umjetnica se nerijetko okreće ženama iz popularne kulture. Možda su njezini najpoznatiji radovi upravo slike koje je predstavila prošle godine na Whitney Biennalu - prikazi sportašica "uhvaćenih" u zaletu, okretu i skoku.

Yuli Yamagata

Brazil
Galerija: Fortes D'Aloia & Gabriel

7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 11)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 12)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 13)

Brazilska umjetnica radi slike, crteže, a nerijetko i skulpture, ali u posljednje vrijeme tkanine imaju glavnu ulogu u njezinim radovima, a šivanje je postala omiljena "slikarska" tehnika kojom stvara objekte-slike od tekstila. Tako su njezine slike, malo po malo, postale autonomna tijela pomalo smiješnih, a pomalo i grotesknih kontura i jarkih boja. Preduge noge, oštri nokti, "zavodljiva! usta, sve na njezinim radovima pokazuje prisustvo osobe, ali osoba nikada nije kompletno prikazana i cjelokupan utisak bi se najvjerojatnije najbliže opisao kao groteskno, varljivo i zavodljivo.

Nora Turato

Hrvatska
Galerija: Gregor Staiger

7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 14)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 15)

Regionalni superstar umjetničkog svijeta, koja je posljednjih godina neizostavna na svim većim sajmovima. Nora Turato, porijeklom je iz Hrvatske, živi i radi u Nizozemskoj, a ima polazište u grafičkom dizajnu, glazbi i performansu te se na neki način sve to prepoznaje u njezinim sadašnjim radovima. Preuzima tekstove i natpise iz "suvremene infosfere" i kolažira ih u eklektični miks postova s društvenih mreža, reklamnih slogana, upozorenja s cigareta koji su kombinirani s novinama, političkim govorima i poezijom. U svojoj umjetničkoj praksi, veoma je usmjerena na performans tako da su tekstovi obično samo dijelovi iz njezinih govora koje piše i izvodi.

Mădălina Zaharia

Rumunjska
Galerija: Galerija Ivan

7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 16)
7 umjetnica s njujorškog sajma Frieze čiji ćemo rad nastaviti pratiti (фото 17)

Radovi rumunjske umjetnice pretežito se baziraju na pričanju i prepričavanju ideja, izmjenama, nedosljednostima u nastajanju i konstruiranju. Njezin rad se fokusira na odnos između sjećanja i gramatike te i istražuje neadekvatnost sjećanja i njihove reprezentacije. Veoma tanka i delikatna linija između umjetnosti, dizajna i pripovijedanja u kojima su jezik i vizualni vokabular stalno isprepleteni. Sudaraju se i stvaraju kreativne akcije, predmete i oblike.

Leave a comment

više