Search

Suvremena umjetnost na sajmu Frieze London

Suvremena umjetnost na sajmu Frieze London

U vrtovima Regent parka

Godišnji sajam suvremene umjetnosti Frieze London, po 10. će se put održati u vrtovima Regent parka. Od 11. do 14. listopada izložit će se više od 170 djela iz najzanimljivijih galerija 35 zemalja. Posjetitelji će moći vidjeti i kupiti djela vodećih suvremenih umjetnika. Vrijednost svih eksponata, među kojima su djela Richtera, Willema de Kooninga, Louise Bourgeois i mnogih drugih, premašuje iznos od 1,5 milijarde dolara.

Sajam Frieze London s radom je započeo 2003. godine. Tijekom tog vremena upravo je taj sajam bio vrlo popularna destinacija za kupnju djela suvremene umjetnosti (godišnje ga posjeti više od 68 tisuća posjetitelja). Danas je kraljevski Regent park u Londonu epicentar umjetničkih događanja. U glavnom programu sajma posjetitelji će moći obići eksponate galerija 303 Gallery, Lehmann Maupin Gallery, Lisson Gallery i drugih.

friezelondon

Kao i uvijek, na sajmu Frieze posjetitelje očekuju neobični projekti. Primjerice, u dijelu programa Frieze Projects bit će predstavljeni radovi mladih umjetnika Thomasa Bayrlea, Aslı Çavuşoğlu, DIS magazinea, Grizedale Arts/Yangjiang Group i Joanne Rajkowske. Sarah McCrory, koja nadgleda program Frieze sajma, osnovala je i platformu Frieze Film u sklopu kojeg će biti prikazani radovi Bertrana Dezoteuxa, Patricije Esquivias, Jimmyja Merrisa, Johna Smitha i umjetničkog dvojca Wu Tsanga i Nane Oforiatta-Ayim. Frieze Foundation zajedno s istoimenim časopisom predstavit će program Frieze Talks koja će uključivati dnevna predavanja i rasprave o aktualnim temama i raspravama.

Na sajmu će se po prvi puta moći vidjeti i stara umjetnost od antike do XX. stoljeća. U taj dio sajma ulazi program Frieze Masters za koje su njujorški arhitekti iz ureda Selldorf Architects projektirali posebno zdanje. U njoj će se smjestiti eksponati 90 galerija iz različitih krajeva svijeta. Konkretno, na Frieze Masters sajmu moći ćete kupiti Picassovu sliku iz 1970. godine, „Muškarac sa ženom i buketom“.

friezelondon

Na Frieze Masters Talks možete svjedočiti raspravama između poznatih umjetnika i kustosa o dijalogu između umjetničke prošlosti i sadašnjosti. Tribini će nazočiti britanska umjetnica Cecily Brown i Nicholas Penny (direktor National Gallery u Londonu), belgijski slikar Luc Tuymans i glavni kustos u Louvreu, Dominique de Font-Réaux te engleski umjetnik Glenn Brown i kustosica ciriškog Kunsthausa, Bice Curiger.

Ove godine organizatori su odlučili ograničiti broj ulaznica na sajmu kako bi se izbjegle gužve te bi se gostima omogućilo udoban obilazak eksponata. Iz tog je razloga poželjno rezervirati ulaznice online.

friezelondon

Tekst: M.T./L.B.

više