Search

Ai Weiwei se pita je li Twitter umjetnost

Ai Weiwei se pita je li Twitter umjetnost

Objavljene misli na društvenoj mreži kao umjetnički projekt


Image: buro247.ru

Točnije, Ai Weiwei od ove popularne društvene mreže stvara umjetnost svojim novim projektom nazvanim "An Archive"

Može li Twitter biti umjetnost? Prema mišljenju Ai Weiweija apsolutno može. Najnoviji umjetnički projekt ovaj kineski umjetnik i aktivist zamislio je kao transkripciju vlastitih tvitova na kinesko pismo koje je objavljivao u periodu od 2009. i 2013. godine. Njegovi tvitovi tako će biti utjelovljeni u obliku tradicionalne kineske knjige otisnuti na rižinom papiru, transkribirani i prevedeni na mandarinski i prikladno nazvani "The Archive".

Ideja iza projekta leži u umjetnikovoj igri ironije, sjedinjavanju starog i novog, tradicionalno kineskog i internacionalnog. Njegove misli, koje prema pravilima Twittera ne smiju sadržavati više do 140 simbola, postaju umjetničkim djelom i svojim oblikom podsjećaju na kratke filozofske traktate. Takvo koketiranje s filozofijom i kratkom jednostavnom društvenom platformom upravo čini srž Weiweijeva umjetničkog projekta. 

"Sva svoja razmišljanja smatram dijelom svoje umjetnosti. Ponekad je potrebna tradicionalna forma i jezik i, u drugim slučajevima, potrebno nam je stvaranje novog jezika", kazao je umjetnik. 

O tome može li Twitter zbilja biti umjetnost ili ne možete se uvjeriti u umjetničkoj galeriji Novog Južnog Walesa u kojoj se održava izložba "Go East: The Gene and Brian Sherman Contemporary Asian Art Collection".

Ai Weiwei se pita je li Twitter umjetnost (фото 1)

Ai Weiwei se pita je li Twitter umjetnost (фото 2)

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više