Search

Ako volite Wesa Andersona, Maria Svarbova je fotografkinja koja će vas oduševiti!

Ako volite Wesa Andersona, Maria Svarbova je fotografkinja koja će vas oduševiti!

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Malo je onih koji ne vole filmove redatelja Wesa Andersona, ali čak i oni koji ih zaista ne vole, moraju priznati da je njegova specifična estetika nešto posebno. Ugodna za gledanje, prouzrokuje instant uživanje i iz nekog razloga imamo potrebu da se odmah teleportiramo na mjesta koja kao da su prepuna udobnosti i neobjašnjive sigurnosti. Njegova estetika je postala toliko utjecajna da postoje razni Instagram profili koji se bave pronalaženjem onog "andersenovskog" u svakodnevici poput @accidentallywesanderson.

Ako volite Wesa Andersona, Maria Svarbova je fotografkinja koja će vas oduševiti! (фото 1)
Ako volite Wesa Andersona, Maria Svarbova je fotografkinja koja će vas oduševiti! (фото 2)

S druge strane, postoje i oni koji zaista accidentally rade u sličnoj maniri, a jedna od njih je i fotografkinja Maria Svarbova, koja je, iako potpuno samouka došla do toga da je angažira američko izdanje magazina Vogue i u čije se fotografije tako jednostavno zaljubiti već na prvi pogled.

U ranoj fazi bavljenja fotografijom bila je inspirirana nadrealizmom, pa je i njezin rad bio daleko više stiliziran, iako mu toga ni sada ne manjka. S vremenom je prestala pristupati fotografijama i dala i likovima i prostoru više slobode, dok se na kraju po važnosti nisu izjednačili i dobili istu ulogu. Prostor koji ne može bez figure i čovjek koji ne može bez prostora.

Ako volite Wesa Andersona, Maria Svarbova je fotografkinja koja će vas oduševiti! (фото 3)
Ako volite Wesa Andersona, Maria Svarbova je fotografkinja koja će vas oduševiti! (фото 4)
Ako volite Wesa Andersona, Maria Svarbova je fotografkinja koja će vas oduševiti! (фото 5)

Atmosfera koju predstavlja paletom pastelnih boja ili prezasićenih tonova odvodi u neki drugi svijet koji je i sterilan i razigran istovremeno, gdje su emocije i reakcije jednostavne, ali i blago karikirane što je još jedna zajednička stvar koju dijeli s Andersonovim filmovima. Njezine fotografije su minimalističke, ali i futurističke i baš zbog takve atmosfere često se okreće specifičnim lokacijama koje već u svojoj konstrukciji odišu sličnim duhom. Fascinacija arhitekturom tjera je u potragu za neobičnim i zanimljivim mjestima za kojima traga diljem Slovačke odakle potječe i koje zauzvrat utječu na njezin umjetnički izraz. Sterilna, geometrijska ljepota bazena, koji datiraju najčešće još iz vremena socijalizma, donose gotovo kazališnu, scensku ljepotu i kvalitetu njezinim fotografijama. Figure su uhvaćene u polupokretu, zamrznute u trenutku i usprkos retro dizajnu imaju potpuno futurističku atmosferu. Upravo to je ono na što Svarbova misli kada kaže da su njezine fotografije prošlost i budućnost u jednom.

Ako volite Wesa Andersona, Maria Svarbova je fotografkinja koja će vas oduševiti! (фото 6)
Ako volite Wesa Andersona, Maria Svarbova je fotografkinja koja će vas oduševiti! (фото 7)

Swimming Pool je njezin možda i najznačajniji projekt koji je zaokružen istoimenom knjigom. Fotografije su nastale na 80 godina starom bazenu, iz doba kada je plivanje bilo više od sporta. Bazen je bio mjesto sastajanja, a plivanje društvena aktivnost. "Pogodio me mir vode i odrazi koji se u njoj reflektiraju. To i mnogo znakova što je sve zabranjeno. Za mjesto predviđeno za vježbu, mnogo se toga 'smije' i 'ne smije'. To me fascinira".

Atmosfera koja podsjeća na san, trenuci uživanja i opuštanja, kao i bazen su, ruku na srce, jedino što želimo u sve toplijim danima. Dok to ne bude realnost i svakodnevica, radovi ove umjetnice su sasvim adekvatna zamjena za napajanje.

Leave a comment

više