Traži

Arhitektonsko remek-djelo! Pogledajte kako izgleda novi spektakularni muzej u Dohi

Arhitektonsko remek-djelo! Pogledajte kako izgleda novi spektakularni muzej u Dohi

S potpisom cijenjenog francuskog arhitekta Jeana Nouvela


Fotografija: Iwan Baan,
Danica O. Kus

Nacionalni muzej Katara (NMoQ) konačno je otvoren za javnost. U pitanju je spektakularno arhitektonsko zdanje iza kojeg stoji cijenjeni francuski arhitekt Jean Nouvel. Da je riječ o jednom vrlo posebnom projektu svjedoči sam kompleks koji će svojim gostima ponuditi jedno malo drugačije umjetničko iskustvo, odnosno putovanje kroz prostor posvećen arhitekturi, glazbi, poeziji, arheologiji, umjetničkim radovima. Točnije, riječ je o jedinstvenoj formaciji koju čini čak 11 galerija s naglaskom na bogatu nacionalnu baštinu i kulturu kao i njezin razvoj, te cjelokupnu kulturnu viziju regije na globalnoj pozornici. 

Kako bi cijeli projekt zaživio prethodno je dobio odobrenje i veliku podršku šeika Tamina Bin Hamada Bin Khalifa al Thanija. Zapravo je smješten u povijesnoj palači spomenutog koja je prvo obnovljena, a koja je nekada bila u službi doma kraljevske obitelji, ali i svojevremeno kao sjedište vlade. Kada govorimo o samoj strukturu, arhitekt je inspiraciju pronašao u tzv. formaciji pustinjske ruže. U pitanju je prirodna pojava koja se pojavljuje u zaljevskoj regiji kada dođe do kristalizacije minerala u raspucanoj zemlji, nakon čega nastane spomenuti oblik pustinjskog cvijeta. 

"Konstruirati objekt u formaciji zakrivljenih diskova, konzolnih kuteva i sjecišta… bio je veliki izazov, morali smo se suočiti s ogromnim tehničkim izazovima. Ovaj objekt je na samom vrhu Katra kad o njemu govorimo i iz domene tehnologija i stvaralaštva. Muzej je istovremeno i arhitektonsko, prostorno te osjetilno iskustvo". A kako izgleda, provjerite u nastavku gdje vam donosimo detaljni uvid. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar