Search

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti

Tekst: BURO.

Ako ste ljubitelj umjetnosti sigurno je da ste već prošetali talijanskim ulicama uzduž i poprijeko, svratili i do Sikstinske kapele i do mnogobrojnih baroknih crkvi. Sigurno ste i Louvre posjetili nekoliko puta, uživali u ekstravagantnoj arhitekturi Barcelone ili Klimtovim muralima i secesiji u Beču. Ako vam nedostaje malo jesenje inspiracije, donosimo nekoliko art destinacija koje mogu biti vaša sljedeća must check lokacija. Za neke je potrebno detaljnije planiranje, za neke treba malo izaći iz zone komfora i standardnih putovanja ali je svakako iskustvo koje pružaju spektakularno.

VRTOVI koje je Yves Saint Laurent obožavao i kojI su ga inspiriRalI

Jardin Majorelle, Marakeš, Maroko

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti (фото 1)

Francuski slikar Jacques Majorelle je započeo neka od svojih najuspjelijih i najzapamćenijih djela kada se preselio u Maroko 1923. godine. Kupio je veliko zemljijšte u okolici Marakeša i u art deco stilu počeo graditi zgradu i botanički vrt. Više od četiri desetljeća je unapređivao ovaj prostor konstantno, brinuo o biljkama i donosio nove sadnice s različitih krajeva svijeta. Finalni touch je bila kobaltno plava kojom je obojio svoj atelje i patentirao tu specifičnu plavu kao “Majorelle plava.”

Nakon što je umro 1962. godine, njegova magična lokacija je pomalo zaboravljena sve dok 1980. Yves Saint Laurent i Pierre Bergé nisu kupili studio i vrtove i obnovili ih. Saint Laurent je kasnije često isticao koliko inspiracije duguje upravo ovom mjestu. Danas je moguće rezervirati obilazak i posjetiti cijeli prostor koji je dio muzeja Yves Saint Laurent Marakeš.

Japanski otok koji slovi kao svetište umjetnosti i arhitekture 

Naoshima, Japan

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti (фото 2)
Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti (фото 3)

Mali, udaljeni otok Naoshima predstavlja miran bijeg od gungule i svijeta, gdje se na svakom koraku nalaze umjetničke instalacije, muzeji i arhitektura, u savršenom skladu s prirodom. Otok je postalo art destinacija tijekom 90-ih kada je Benesse korporacija odlučila ovdje izložiti impresivnu kolekciju moderne i suvremene umjetnosti. Za veliki dio arhitekture zadužen je bio Tadao Ando, a u samom centru nalazi se Benesse kuća, niz nadrealnih zgrada u kojima su izloženi radovi japanskih i internacionalnih umjetnika. Ovo mjesto je nedavno opet došlo u žižu javnosti s velikom žutom bundevom Yayomi Kusame koju je zahvatilo nevrijeme pa je završila u moru. Ipak, mjesto na doku je rezervirano samo za nju pa je tu i vraćena. Ako bukirate prenoćište ovdje, moguće je obilaziti galerije i nakon službenog radnog vremena.

VRTOVI u kojima je slikao MONET

Giverny, Francuska

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti (фото 4)
Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti (фото 5)

Na sat i pol udaljenosti od Pariza, nalazi se seoce Giverny u kojem je smještena idilična kuća i rajski vrtovi u kojima je impresionistički slikar Monet proveo posljednja četiri desetljeća svog života živeći i radeći. Ako odete ovdje na izlet moguće je obići kuću u kojoj je slikar živio sa svojom obitelji (i da, zaljubit ćete se u kuhinju!). Ipak, najveća čar ovog mjesta je ogromni vrt, prepun jezera, mostića i nevjerojatnih biljaka koje su vam sigurno poznate s Monetovih slika. Pored obiteljske kuće i vrta, Giverny ima i imali muzej umjetnosti impresionizma, a ako se već nađete ovdje definitivno i njega vrijedi obići.

Legendarna zgrada Bauhausa

Bauhaus Dessau, Njemačka

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti (фото 6)

Kada je arhitekt Walter Gropius osnovao Bauhaus 1919. godine, nije mogao pretpostaviti da je pokrenuo jednu od najutjecajnijih škola dizajna i umjetnosti, čiji se utjecaj u dizajnu osjeća i danas. Tijekom 14 godina postojanja, Bauhaus je promijenio tri lokacije ali je najupečatljivija lokacija, sinonim za ovu školu, ona u Dessau gdje je škola bila smještena od 1925. do 1932. godine. Zgrada čistih, svedenih linija djelo je samog Gropiusa i zaštićena je od strane UNESCO-a, a posjetiti je znači prošetati kroz njene hodnike, prostrane slušaonice, ići na vođenu turu kroz lokaciju, i najljepše od svega, znači obići prostore u kojima su živjeli i radili neki od najpoznatijih umjetnika tog vremena koji su u ovoj školi radili kao profesori, kao što su sam Gropius, Kandinsky, Klee, Oskar Schlemmer, László Moholy-Nagy i drugi. Za one kojima je Bauhaus stil privlačan i koji bi željeli barem na jedan dan živjeti kao bauhausovac, mogu je prenoćiti u The Studio Building, u spavaonicama koje su nekada koristili učenici.

Meka minimalista u zapadnom Teksasu

Marfa, Teksas, SAD 

Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti (фото 7)
Art hodočašće: Inspirativne destinacije za ljubitelje umjetnosti (фото 8)

Zahvaljujući jednom od kraljeva minimalizma, Donaldu Juddu, Marfa je stekla reputaciju kao ozbiljna umjetnička enklava. Sredinom 70-ih, umjetnik se doselio u ovaj grad, nekadašnji prostor za treninge tijekom II svjetskog rata, i počeo ga transformirati i mijenjati u pravcu svoje umjetnosti. Danas je šetnja kroz Marfu jednaka šetnji kroz umjetničku galeriju, budući da su na svakom koraku radovi Donalda Judda ili drugih umjetnika od kojih je naručivao radove. Moguće je posjetiti i Juddov studio, a Judd Foundation nudi ture kroz kuću u kojoj je nekada živio. Posjet ovom mjestu nije potpun bez svraćanja u Chinati Foundation, muzej koji je Judd osnovao. Tako da, ako vas put ikako nanese na ovu stranu obavezno bukirajte turu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više