Search

Büro 24/7 talent: Dina Krajačić

Büro 24/7 talent: Dina Krajačić

Ilustratorica i concept artist za igre


Image: John Pavlish

U novom izdanju naše rubrike Büro 24/7 talent predstavljamo vam mladu umjetnicu koja se bavi kiparstvom, digitalnim dizajnom, video montažom, animacijom i grafikom, no, kako sama kaže, zvijezda vodilja joj je oduvijek bila ilustracija

Dina je završila Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer likovna pedagogija i tradicionalna grafika, a trenutno se bavi provođenjem raznih projekata u sklopu kojih dizajnira promotivne materijale, a uz to radi vizuale za društvenu igru "Arcadia Tenebra" u kojoj dizajnira likove kao i sve ostale detalje koji će se u njoj naći. Uz to bavi se i ilustracijom te radi na pisanju stripa jer joj je, kako kaže, raditi stripove jedna od najvećih želja. U nastavku pročitajte što nam je otkrila o sebi i svom dosadašnjem radu.

Ime i prezime: Dina Krajačić

Godine: 25

Zanimanje: Stručni suradnik na projektima i concept artist

Tri riječi koje me najbolje opisuju: Avanturist, putnik, istraživač.

Büro 24/7 talent: Dina Krajačić (фото 1)

Moj prvi susret s ilustracijom dogodio se: Taj susret se dogodio čak i prije nego što sam počela uopće i pričati, crtanje je bilo moj prvi oblik komunikacije. Tada sam imala dvije godine, no još je trebalo dosta vremena dok ne počnem pričati, a papiri su se samo ispunjavali likovima koje sam stvarala. Danas se stvari nisu mnogo promijenile, i dalje se bolje izražavam crtežom nego riječima, ponekad čak kad sebi ili nekome želim nešto predočiti, počnem crtati na papir dok pričam kao dodatno pojašnjenje. Iako sam se dobro snašla u slikarstvu, kiparstvu, digitalnom dizajnu, video montaži, animaciji i grafici, moja zvijezda vodilja je oduvijek bila ilustracija, i ne mogu prijeći na nijedan drugi put. 

Inspirira me: Općenito u svemu na što naiđem vidim oblike, linije, boje, volumene i plohe, te uživam u toj vibrantnosti razlika i kreacije. Bilo to stvoreno od strane prirode ili ljudi. Posebice volim tu raznolikost u ljudima i na njihovim licima, volim tražiti i definirati karaktere, kao inspiraciju za kreiranje novih likova. Mnogo priča se može iščitati iz samo ljudskih lica. Također kroz rad sam vođena emocijama, te ovisno o mom stanju, crteži poprimaju različit karakter.

Büro 24/7 talent: Dina Krajačić (фото 2)

Osjećaj koji imam dok stvaram bih opisala kao: Dok crtam osjećam se da tu pripadam i ne želim raditi ništa drugo, što mi trenutna životna situacija još ne dopušta u potpunosti, ali lagano idem prema u tom smjeru.

Najveće dostignuće do danas: Svaki dan ispunjen radom smatram kao jednim novim dostignućem i prilikom za učenjem, s obzirom na to da radim dva različita posla, svakodnevno se susrećem s novim izazovima. Moj osoban stav kada dođem do određenog cilja, ne stignem ili jednostavno ne odlučim uživati, nego jednostavno krenem dalje. Moje dostignuće je početak rada na nečemu, a tijekom procesa provođenja jednostavno prihvatim kao dio mene. Iako mogu reći da je rad na ilustriranju uskoro izlazeće igre "Arcadia Tenebra" za mene put do ostvarenja sna i drago mi je što sam se našla na njemu. U životu sam se susrela s različitim načinima izražavanja i svaki taj način izražavanja mi je pokazao koliko se mogu iskazati u određenom polju umjetnosti i rada. To je moj način na koji gledam kao određeno dostignuće, voditi svoje ciljeve i snove uz sve prepreke na koje svi mi ljudi nailazimo. 

Umjetnici koje cijenim: Kroz svaku fazu nailazim na određenu skupinu umjetnika koje cijenim. Trenutačno su to strip crtači koji, osim iznimnog talenta stvaraju zanimljive i inspirirajuće priče. Trenutno sam oduševljena Craigom Thompsonom i Fionom Staples, dok sam posebno ponosna i na Stjepana Šejića koji je kao jedan od mnogih hrvatskih strip crtača uspio u svijetu te stekao veliku slavu. Također sam ljubitelj umjetnika iz 90-ih godina, a najviše se ističu Matthew Barney i Pipilotti Rist. Naravno, popis umjetnika koje cijenim je iznimno dugačak te je teško izdvojiti samo njih par. Povijest umjetnosti i služi tome da uči nas umjetnike kako stvoriti svoju eru te iznimno cijenim one koji su to uspjeli napraviti za svoje doba, a mnogi od njih su bili i ispred svog vremena, te se mogu uz današnje situacije povezati s njima, kao što su to npr. beznačaj rata i dehumanizacija.

Büro 24/7 talent: Dina Krajačić (фото 3)

Posao iz snova: Želim napisati i ilustrirati svoj strip roman te nastaviti u tom smjeru. Također želim nastaviti raditi kao concept artist za igre kao i filmove.

Prvu priliku da se pokažem dobila sam: Od kada sam krenula u školu već sam tamo pokazivala svoje umijeće za crtanje, no s godinama i daljnjim radom sve više se trudim pokazati svoj rad na jedan određen način. Osobno nisam ljubitelj izlaganja svojih radova na izložbama, s obzirom na to da se ne vidim u takvom načinju iskazivanja. No, volim ostavljati tragove svojeg rada koji bi mogli utjecati na svakog pojedinca. Opus mog rada raznolik je: od ilustriranja i dizajniranja različitih priručnika i edukativnih brošura, dizajniranje likova, izrada logotipa i vizualnog identiteta i slično. Uživam u raznolikosti izražaja i suočavanju s izazovima, dok s druge strane ostajem pri onome što volim.

U poslu nikada ne bih pristala na: Biti potlačena, omalovažavana i vođena manjkom humanosti. Ne bih pristala ni na kakav oblik varanja u svrhu dobivanja željenog rezultata. Nikako nisam ljubitelj "ubijanja" kreativnosti i smatram da je to jedan oblik zlostavljanja.

Büro 24/7 talent: Dina Krajačić (фото 4)

Kada mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti ja: Pomislim u sebi: Gledaj i uči! Mogu prihvatiti kritiku, no ne mogu prihvatiti kada te okolina sprječava u otkrivanju i pokazivanju potencijala. Ono što sam naumila to ću i napraviti, te kada mi netko kaže da nešto ne mogu u to ću uložiti još više truda. Nitko ne zna tko je u stanju nešto napraviti i kakve ima potencijale, te za dokazivanje toga postoji samo jedan  način, a to je činiti i djelovati u nečemu. Nije bitno može li se ili ne, bitno je probati, pokušati i nastaviti dalje.                                                                                

Moj rad možete vidjeti na: Trenutno još radim na profilima s novim radovima, no uskoro će biti objavljeni. Trenutno vodim "Weekend Art Challenge" u grupi koje možete pronaći na Facebooku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više