Search

Büro 24/7 talent: Valerija Cerovec

Büro 24/7 talent: Valerija Cerovec

Mlada umjetnica i spisateljica


Image: John Pavlish

Iako su joj tek 23 godine, Valerija Cerovec iza sebe ima niz umjetničkih i akademskih postignuća

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu je završila preddiplomski studij modnog dizajna, ove je godine diplomirala na smjeru novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti, a trenutno završava i studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Otpočetka se studija posvetila i svom umjetničkom radu pa je do sada izlagala u HDLU, Galeriji VN, GMK i Greti u Zagrebu i u Art-kinu u Rijeci, a trenutno se bavi pisanjem kratkih priča koje su početak procesa na radu koji je započeo izložbom Kulturfluxa naziva "Proces inicijacije", a završava izložbom u Galeriji VN sljedeće godine.

Ime i prezime: Valerija Cerovec

Godine: 23

Zanimanje: vizualna umjetnica i spisateljica

Moj prvi susret s umjetnošću/pisanjem dogodio se: Mislim da je to bilo otprilike u ono doba kad sam shvatila da tajni prostor iza kuhinjske zavjese mama ne provjerava često. Bila je neugodno iznenađena kad je otkrila moj tajni životinjski grad u kojem je svatko imao svoju ulogu i zanimanje. Volim misliti da je to bila moja prva vježba u konstelaciji likova.

Inspiriraju me: Ljudi i odnosi koje grade. Posebno pojedinačni odnosi koje mogu povezati na višoj, općenitijoj razini. Primjerice, kratke priče i likovi kojima se bavim nekoliko posljednjih mjeseci eksplicitno su vezani uz tjelesnost, ali tek sam nedavno shvatila da imaju važniju karakteristiku podvučenu tjelesnošću, a to je nepotpunost bića. Za proces rada važne su mi takve spoznaje, zato ne bih to ni nazvala inspiracijom, naprosto slijedim nit koju opazim.

Büro 24/7 talent: Valerija Cerovec (фото 1)

Osjećaj koji imam dok stvaram novi rad/priču bih opisala kao: Prijatna muka.  

Najveće dostignuće do danas: Iz osobne perspektive to je zasigurno bio diplomski rad na Akademiji likovnih umjetnosti. Obrazovanje je oduvijek za mene bilo blisko vezano uz ideju razvoja, zbog čega sam još uvijek studentica Komparativne književnosti. Dug procesualan rad s kakvim sam se suočila na Novim medijima pokazao mi je kako ovladati zamkama koje postavlja vlastito djelo i mislim da dostignuća umjetnika leže u tome da uspješno otpetljavaju vlastite petlje. Recimo da vidim to nešto kao Sizifov posao - jednako teško, samo puno zanimljivije!

Umjetnici/pisci koje cijenim: Iz područja vizualne umjetnosti izdvojila bih Jenny Holzer, Andreu Fraser i Louise Bourgeois, a iz područja književnosti Jeffreyja Eugenidesa, Amelie Nothomb i Slavenku Drakulić. Svi su oni, a i mnogi drugi, moje platonske ljubavi, ali jednako mnogo, ako ne i stvarnije, cijenim ljude koji me okružuju svakodnevno i koji razumiju moj proces jer u svom radu nailaze na slične zagonetke. 

Posao iz snova: Odgovorit ću na ovo pitanje vrlo naivno -  to je posao koji uključuje pisanje, putovanje i komunikaciju s ljudima. Važnost koju vlastiti umjetnički rad ima u mojoj svakodnevici je neupitna, ali bih se isto tako htjela baviti i poslovima koji ne uključuju nužno umjetničke oblike stvaranja, a kroz koje mogu pozitivno utjecati na ljude. 

Büro 24/7 talent: Valerija Cerovec (фото 2)

Prvu priliku da se pokažem dobila sam: Još tijekom studija na TTF-u na skupnoj izložbi nekolicine studenata kada sam izložila svoju prvu instalaciju naziva "Nema više ni brijestova". Bio je to prvi korak u vizualnu umjetnost iz koje se moj rad počeo razvijati u drugim smjerovima. Nakon videa, fotografije, raznih objekata i performansa danas mi je ostao samo puki tekst! Mislim da odricanje od drugih medija nije konačno, ali usudim se reći da je tekst onaj medij kojim vladam sasvim prirodno.

U umjetničkom radu nikada ne bih pristala na: Manje nego što mi je potrebno - posebno kada se radi o vremenu.

Kada mi netko kaže da nešto ne mogu napraviti ja: Mislim da sam zbog pretjerane samokritičnosti sklona analizirati svakakve komentare, ali naučila sam raspoznati što je konstruktivna kritika, a što nepotrebna i beskorisna izjava. Kad bi mi netko rekao da nisam sposobna napraviti nešto što ja uistinu želim, dobro bih se nasmijala.

Moj rad možete vidjeti na: Kratke priče na kojima trenutno radim mogu se pročitati na privremenoj web stranici (ovdje). Stranica će biti aktivna do izložbe pod kustoskim vodstvom Luje Šimunović i Klare Petrović u Galeriji VN sljedeće godine gdje ću predstaviti završenu zbirku.

Büro 24/7 talent: Valerija Cerovec (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više