Search

Büro 24/7 vam predstavlja Laubine ''Finaliste''

Büro 24/7 vam predstavlja Laubine ''Finaliste''

Alem Korkut, Matko Vekić i Igor Ruf

Tina Kovačiček

Image: PR

Lauba, naša omiljena kuća za ljude i umjetnost, je za kraj 2012. godine pripremila prodajnu izložbu Finalista kojom su predstavljeni umjetnici s kojima Lauba surađuje te čiji radovi postaju djelom Zbirke Filip Trade.

Lauba, naša omiljena kuća za ljude i umjetnost je za kraj 2012. godine pripremila prodajnu izložbu Finalista kojom su predstavljeni umjetnici s kojima Lauba surađuje. Riječ je o svježoj produkciji umjetnika koji su marljivo stvarali posljednjih godinu dana u svojim ateljeima! Još uvijek nije kasno za ''posljednji pogled'' na recentne radove Lovre Artukovića, Ivana Fijolića, Duje Jurića, Alema Korkuta, Kristiana Kožula, Ines Matijević Cakić, Viktora Popovića, Igora Rufa, Marka Tadića, Stipana Tadića i Zlatana Vehabovića jer je izložba otvorena sve do kraja siječnja. Büro 24/7 je ovaj put izdvojio tri zanimljiva hrvatska umjetnika srednje i mlađe generacije.

 Alem Korkut, kipar

Lauba umjetnici

Alem Korkut u svom radu istražuje mogućnosti skulpture, povezujući je s videom i fotografijom. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada, među kojima izdvajaju Veliku nagradu 27. Salona mladih (Zagreb, 2004.), Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najboljeg mladog umjetnika (Zagreb, 2004.), Veliku nagradu splitskog salona (Split, 2009.) i treću nagradu na natječaju T-HTnagrada@msu.hr2011, te više nagrada na natječajima za javne spomenike. Autor je nekolicine javnih skulptura, među kojima su Karijatida u Pazinu, Spomenik biciklu u Koprivnici i Spomenik palim braniteljima u Šibeniku i Karlovcu.

Lauba umjetnici

Alem Korkut, Ispod površine

Najbolji dio bavljenja umjetnošću.
Ne bih mogao podijeliti bavljenje umjetnošću na dijelove, pa onda ocijeniti koji mi je najbolji. Umjetnost je kompleksna disciplina koja nema potpuno jasne obrise. Teško je odrediti gdje i kada počinje bavljenje umjetnošću: je li to onda kada sam u ateljeu i izrađujem konkretan rad ili je to čitanje, slušanje glazbe, razgovor s prijateljima, šetanje kroz šumu ili gledanje u prazno. Sve ono što sam radio i radim, sva iskustva koja sam doživio mogu postati jedan važan segment koji je ugrađen u neki rad. 

Pomičete granice skulpture istražujući kroz različite materijale. Koristite se i video umjetnošću te fotografijom. Na koji način se oni upotpunjuju?
Još od mojih prvih ozbiljnijih radova zanimali su me procesi i pokreti koji se događaju pri izradi skulptura. Pritom sam shvatio da postoje mnoge faze u tim procesima koje su jednako zanimljive kao i ona završna koja postaje rad - skulptura ili crtež. Zato sam počeo koristiti mogućnost da dijelove procesa zabilježim video ili fotografskom kamerom i izložim ih kao dio rada ili kao samostalni rad.

Najbolji savjet koji ste do sada čuli?
"Ne slušaj savjete".

Čemu se veselite u  2013. godini?
Veselim se neizvjesnosti koju donosi, mogućnostima koje sve novo pred nas stavlja. Mogućnosti da počnemo iznova, da učinimo dobro, pogriješimo, ali i da ispravimo neke stare pogreške. Da živimo. Živjeli!

Matko Vekić, slikar

Lauba umjetnici

U svom slikarskom izrazu prikazuje najrazličitije motive iz svakodnevice (automobili, prometne petlje i mostovi, teroristkinje i bodibilderi, nogometaši i manekenke), kojima ukazuje na stanje današnjeg društva. Izlagao je na mnogim samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te je predstavljao Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji (2009.), zajedno s Nikolom Koydlom i Zoltanom Novakom. O njegovom radu izdana je monografija Matko Vekić (Petar Prelog, Fraktura, Zaprešić, 2005.), a primio je više nagrada, među kojima su Godišnja nagrada Filip Trade (Zagreb, 2003.) i Godišnja nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najboljeg mladog slikara (Zagreb, 2002.)

Lauba umjetnici

Matko Vekić, Unutarnja zbivanja I

Najbolji dio bavljenja umjetnošću.
Usprkos činjenici da razlikujemo i kronološki vrednujemo recentne umjetničke uratke, da je unutar svijeta (sustava) umjetnosti važno kada je što i gdje nastalo, za mene je najuzbudljivija i možda najvrjednija stvar vezana za „bavljenje umjetnošću“ osjećaj da se bavim nečim izvanvremenskim, nečim što nije vezano za trendove, kronologiju, rokove… Imate osjećaj da se bavite nečim što dodiruje ili reflektira područje koje bismo mogli nazvati suštinskim, a onda time i izvanvremenskim. Vrijeme provedeno u zaštićenom prostoru ateljea, daleko od jurnjave, utrke i nadmetanja smatram najvrjednijom stvari vezanom za moje „bavljenje umjetnošću“.

Kojim motivima ste najčešće inspirirani u svome radu, te kako ih provlačite kroz ironičan izraz?
U svojemu dosadašnjem opusu, doista, sam se poslužio šarolikom i širokom motivskom građom. Od figura, kukaca, petlji, mostova, manekenki i nogometaša, štakora, žohara i zlatnih ribica, čučavaca i janjaca na ražnju, filmskih scena, amblema, kaveza, zodijaka i korporacija… sve stvari ili, bolje reći, sve pojavno potencijalno je motiv za moje „bavljenje umjetnošću“. Kako sam uvjeren da su sve stvari ovoga svijeta samo refleksija zbilje, služiti se nekim izdvojenim motivom, staviti ga u kontekst, te načelom analogije pokušati izraziti nešto što razotkriva taj naš „zbiljski“ svijet kao privid, to bih mogao nazvati nekom mojom strategijom. Autoironija i ironija tada postaju nešto  što se samo nameće, oni proizlaze iz takvoga postupka i zahvaćaju sve… No, nemam namjeru nikoga i ništa omalovažavati ili svjesno biti zločest.

Najbolji savjet koji ste dobili do sada?
Najbolji savjet koji sam dobio je da se držim jednoga motiva i da je važno ustrajati u tome, no, ne mogu ga prihvatiti jer bih sam sebi bio nezanimljiv. Ali, kako u mome slučaju, potencijalno sve može postati motiv, to „sve“, ukupnost,  možemo promatrati kao jedno. Mnoštvo u jedinstvu, u jednome, tako sam zapravo, na neki način, poslušao taj dobronamjerni savjet. 

Čemu se veselite u 2013. godini?
Koliko znam, u srpnju mjesecu 2013. godine, Hrvatska će biti primljena u Europsku Uniju, Europsko Jedinstvo. Uvijek se veselim i radujem jedinstvu, pa makar ono bilo i prividno.

Igor Ruf, kiparLauba umjetnici

Njegove skulpture i objekte karakterizira konstruktivistički duh, te eksperimentiranje sa svjetlosnim elementima. Izlagao je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi od kojih izdvajamo "Trembling Spaces" (Miller Gallery, Indiana University of Pennsylvania, SAD, 2009.) i "One of a Kind and Five Others" (Galerija SC, 2010.). Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja; Prva nagrada na natječaju "Kreativne perspektive - nove ideje za stare okvire" za rješenje atrija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2008), Drugu nagradu na natječaju za izradu 3-D objekta za nagradu "Luka Ritz" (2009), Otkupnu nagradu na natječaju za Spomenik pobjedi u Domovinskom ratu, Zadar (2009) i Veliku nagradu na XI. trijenalu hrvatskog kiparstva, Zagreb (2011).

Lauba umjetnici

Igor Ruf, One of a Kind and Five Others

Najbolji dio bavljenja umjetnošću.
Najbolji dio bavljenja umjetnošću za mene je rad u ateljeu, proces nastanka rada, i na kraju izlaganje i reakcija okoline.

U svom radu spajate svjetlo i objekt, odnosno skulpturu. Na koji način vidite poveznicu tog dvoje?
Jedno je neodvojivo od drugog u mom radu tako da ne znam što vam znači ta poveznica.

Najbolji savjet koji ste dobili do sada?
Svaki konstruktivan savjet je dobrodošao, ali možda je najbolji onaj da primam savjete s rezervom.

Čemu se veselite u 2013. godini?
U 2013. godini se veselim izložbama koje me čekaju, odlasku na umjetničku rezidenciju u Leipzig, i mnogim drugim stvarima.

 

Razgovarala: Tina Kovačiček
Foto: Lauba press

više