Search

Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom

Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom

Tekst: Tina Lončar


Preletite li tek letimično bogatu galeriju njezinih radova, prvo što ćete vjerojatno uočiti paleta je nježnih pastelnih boja. No, već na drugi pogled pažnju će vam privući likovi koji izgledaju kao da su odšetali iz nekog crtanog filma no pritom su se nekako zamislili, pomalo čak i snuždili ili odlutali u mislima. Premda zvuči pomalo nespojivo, upravo su takve ilustracije Barbare Dimić, istovremeno i melankolične i šarene. To niti ne čudi mnogo jer su joj, uz obitelj, prijatelje i putovanja, najveća inspiracija upravo njezine unutrašnje borbe, strahovi, sreća, ali i koloplet drugih osjećaja koje prenosi na papir ili, još češće, u digitalni format.

Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom (фото 1)

Beogradsku ilustratoricu i grafičku dizajnericu Barbaru Dimić umjetnost i dizajn prate od najranijeg djetinjstva. Premda je završila srednju školu za dizajn na odjeku tekstila, koji ju i dan danas zanima, život ju je ipak odveo nekim drugim putem. Na Fakultetu primijenjene umjetnosti završila je zidno slikarstvo, a tijekom studija najviše se vezala za crtež na papiru. Negdje u isto vrijeme rodila se i ljubav prema oslikavanju murala, a svime navedenim bavi se i danas, tako da, osim njezinih bajkovitih i vrlo sanjivih ilustracija, Barbarine radove možete vidjeti i na zidovima dok šetate beogradskih ulicama.

Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom (фото 2)
Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom (фото 3)

Kada si krenula baviti se ilustracijom? Jesi li odmalena nešto crtkala i maštala da to pretvoriš u zanimanje?

Uz mamu, koja je arhitektica, od malih nogu sam bila zainteresirana za bilo koji rad vezan za vizualnu umjetnost. Uvijek sam nešto crtala, izrađivala, šminkala sam barbike i pravila im odjeću. U osnovnoj školi sam krenula u školu crtanja i slikanja gdje sam otkrila čari slikarstva, točnije koliko slobodan potez može biti i koliko ekspresije se može naći na jednom platnu. To je sve, svakako, utjecalo da se još više vežem za umjetnost. Tijekom godina, što u srednjoj školi, što na fakultetu, a i kasnije, eksperimentirala sam crtežom, digitalnim crtežom, muralima, tiskom na tekstilu itd. To je zajedno kreiralo miks vještina kojima danas raspolažem. Usporedno sa suvremenim crtežom, bavim se i grafičkim dizajnom, koji mi je dnevni posao, i prakticiram ga u jednoj digitalnoj marketinškoj agenciji. Ta dinamika između polu-korporativnog posla i mojih ilustracija, također ima pozitivan utjecaj na stvaranje.

Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom (фото 4)

Unatoč tome što su tvoje ilustracije koloristički bogate, uvijek mi se doimaju pomalo melankoličnima. Kako bi ti opisala svoju estetiku?

Lijepo si to primijetila. Upravo je to srž mojih radova. Volim ponekad reći da je moj stil "Cartoon Depression", iako je depresija jaka riječ. Tijekom godina, koliko god sam eksperimentirala s koloritom, nekako sam se uvijek vraćala na intenzivne boje, a skoro uvijek paleti rozih i crvenih. S druge strane, osjećaje koje pokušavam prikazati na svojim ilustracijama su mahom unutrašnje borbe, strahovi, taj most između dječje bezbrižnosti i zrele dobi.

Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom (фото 5)
Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom (фото 6)

Većina ilustratora ima neki dominantni motiv koji postane njihovim prepoznatljivim znakom. Koji je tvoj?

Rekla bih da su to svakako moji likovi, odnosno "sirene" koje žive na zemlji i svaka od njih nam priča jednu priču. Dizajniranje ili oslikavanje karaktera je svakako postala moja dominantna vrijednost u radovima, i kroz njih najlakše i najbolje prikažem trenutno emocionalno stanje. Uz njih su tu često i floralni motivi, koji lijepo zaokružuju priču, a simbolično predstavljaju povezivanje s prirodom.

Vjerujem da svatko od nas može detektirati određene promjene u svom radu tijekom godina. Je li se tvoj rad promijenio s vremenom?

Naravno, stalno uočavam promjene, što je po meni dobro jer se upravo tu vidi napredak i rad. Neke stvari su ostale iste, kao gore spomenuti kolorit, koji mi je uvijek bio ekspresivan, ali i ta blaga infantilna crta na mojim likovima, od koje zapravo i ne želim pobjeći. Ja se mijenjam kao osoba, dolaze novi momenti i novi osjećaji i nekad mogu vrlo jasno vidjeti kako to utječe na moje radove. To je jedna lijepa simbioza i dijalog, između mene i mojih radova.

Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom (фото 7)

Imaš li neke uzore kada je riječ o ilustratorima?

Na dnevnom nivou toliko sjajnih ilustratora otkrijem, da bih ih sve zagrlila. Imam svoje favorite, naravno, ali dolaze stalno novi pa je teško izdvojiti samo par na vrh. Recimo McBees, sa svojim genijalnim karakterima i detaljima, Trude Rubenstein, Nick Slater, Beya Rebai, Olaf Hajek, Joanna Concejo i još mnooogo njih.

Osim ilustracije, baviš se i grafičkim dizajnom, a crtaš i murale. Možemo li ih negdje vidjeti?

Volim reći da preko dana radim kao grafički dizajner, a tijekom noći sve ostalo. Najviše murala se može vidjeti po Beogradu, neki su i prekrečeni, a neki su u zatvorenim prostorima, pa nisu vidljivo stalno. Ali trenutno najaktualniji se nalaze na Dorćolu. Nažalost, nemam dovoljno vremena da im se posvetim koliko bih željela, ali trudim se da svaka dva do tri mjeseca, nacrtam barem jedan, makar bio i manjeg formata.

Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom (фото 8)
Barbara Dimić: ilustratorica koja melankoliju iscrtava šarenilom (фото 9)

Kako je ova korona kriza utjecala na tvoje poslovanje i kreativnost?

Ova cijela luda situacija je na kraju dana za mene ispala i dobra. Prvo sam dobila super novi posao, a kako smo čitavo vrijeme radili od kuće, imala sam mnogo više vremena posvetiti se privatnim projektima, ali i obitelji, tako da se sve to na kraju lijepo poklopilo. Nedostajao mi je jako taj fizički kontakt s ljudima i tumaranje po gradu, ali se to nekako nadomjestilo igrom s mojim sinom, koji u toku jednog sata može napraviti toliko ludih i smiješnih stvari da naprosto to poslije morate izbaciti kroz neku stiliziranu priču na ilustraciji.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više