Search

Basquiat kao vječna inspiracija: Nova suradnja Basquiat fondacije i retrospektivna izložba

Basquiat kao vječna inspiracija: Nova suradnja Basquiat fondacije i retrospektivna izložba

Tekst: BURO.


Ime Jean-Michel Basquiat jedno je od onih koja su izazivala pažnju i oduševljenje i kada je fizički bio prisutan na sceni. Rijetki su oni koju su za života stekli slavu i status zvijezde, i prešli put from rags to riches do svoje 27. godine. Eksplodirao je na svjetskoj sceni ranih 80-ih, kao pravo čudo iz svemira kakvo je i bio, i nije neobično što su ga zvali čudom od djeteta. Samouki kreativni genijalac je njujoršku scenu okrenuo naglavačke zamaglivši sve postojeće granice. Za malo vremena koliko je stvarao ostavio je takav utjecaj na umjetnički svijet da je na mnoge umjetnike utjecao i nakon svoje smrti. Hip hop scena se utrkuje tko će imati neki njegov rad, a Jay-Z ga redovno spominje u svojim pjesmama. Ukratko, Jean-Michele je iza sebe ostavio nevjerojatno veliku količinu radova i ogromno naslijeđe da se njegov utjecaj proteže na umjetnost, glazbu i generacije kreativaca danas. U nastavku otkrijte najnovije suradnje i događanja koje se tiču lika i djela nikad prežaljenog umjetnika.

VELIKA VIRTUALNA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

Basquiat kao vječna inspiracija: Nova suradnja Basquiat fondacije i retrospektivna izložba (фото 1)

Prošle godina, koja nam prema svim standardima djeluje kao da se dogodila prije pet godina, kada su sve galerije neometano radile, otvorena je monumentalna izložba Basquiatovih radova u Brant Foundation u New Yorku. Predstavljeno je nekoliko njegovih najpoznatijih djela i autoportreta, a sve u okruženju koje je te radove zapravo i inspiriralo. Sada, kada se galerije ponovo zatvaraju (neke se nisu ni otvorile) i kada smo svi uhvaćeni u različitim fazama ponovnog otvaranja i zatvaranja ka svijetu, ova fondacija nudi besplatan online pogled na izložbu za sve one koji nisu imali priliku da to učine uživo.

Virtualna tura omogućuje “šetnju” kroz sva četiri kata i ako se prošetate kroz hodnike i prostorije vidjet ćete neke od legendarnih radova kao što je višepanelni “Grillo” ili “Price of Gasoline in the Third World”. Kako kažu iz fondacije: “Bezbrojne nedavne retrospektive su osvijetlile njegov radikalni pristup, interdisciplinarni pristup glazbi, poeziji, performansu, i umjetnosti što ga je potvrdilo kao jednog od najnaprednijih umjetnika i mislilaca svoje generacije, a kompleksan angažman u društvenim i političkim pitanjima ga sada čini relevantnijim nego ikada”.Kroz cijelu izložbu prošetajte ovdje.

DR. MARTENS X BASQUIAT FONDACIJA

Basquiat kao vječna inspiracija: Nova suradnja Basquiat fondacije i retrospektivna izložba (фото 2)

Suradnja je bila prirodan sistem rada za Jean-Michela tako da nije čudno što se i danas to na neki način nastavlja kroz njegovu fondaciju. Ovo nije prvi put da Basquiat fondacija surađuje s brendovima. U prošlosti su to bile suradnje sa Supreme i Uniqlo koje su također rezultirale proizvodima koji imaju elemente nekog umjetnikovog rada.

Tako je nova Dr. Martens kolekcija još jedan hommage njegovoj kaotičnoj genijalnosti i nove čizme 1460 i 1461 su postale novo platno za Basquiatov legendarni rad. Radovi koji se nalaze na cipelama su dijelovi radova iz “Dustheads” i “Pez Dispenser” i omota albuma “Beat Bop,” singla iz 1983. godine koji su izdali Rammellzee i K-Rob.

SUVREMENI BASQUIAT- GENESIS TRAMAINE

Basquiat kao vječna inspiracija: Nova suradnja Basquiat fondacije i retrospektivna izložba (фото 3)

Uvijek je totalno bez veze u umjetničkom (a realno i bilo kojem drugom svijetu) uspoređivati nekoga s nekim, jer ne treba crtati da su svi pojedinci jedinstveni u svom autentičnom stilu, ali tko god se susreo s radovima Genesis Tramaine morao je barem u jednom trenutku pomisliti na Basquiata. Ova umjetnica koja živi i radi u Brooklynu, radi hrabre apstraktne slike najčešće afroameričkih subjekata u kontrastu s monokromatskom pozadinom. Fragmentirana lica njenih portreta govore o svoj kompleksnosti crnačkog života i iskustva i u tom smislu se može nazvati "Basquiatovom nasljednicom". Ipak, dok puno inspiracije pronalazi u njujorškoj grafiti sceni 80-ih, i svoj stil naziva urbanim ekspresionizmom, od Basquiata se razlikuje i u finalnom izrazu kao i u procesu stvaranja koji je za nju spiritualan i način da komunicira s višim silama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više