Search

Beogradski ilustrator koji je osvojio Facebook

Beogradski ilustrator koji je osvojio Facebook

Marko Prokić - f.ckinfine


Image:

Marko Prokić - ilustrator je čije su izreke preplavile Facebook! Danas kada, moramo priznati, društvenim mrežama vladaju stickeri s životnim, ljubavnim, self-help te raznim drugim citatima - rijetko koji od njih nam zaista zadrži pažnju. A upravo to i više dogodilo nam se s Markom i njegovom stranicom f.ckinfine gdje poznati beogradski ilustrator oduševljava, nasmijava, rastužuje i izmamljuje onaj 'awww' kod svojih fanova. Marko je art direktor u agenciji McCann Erickson, njegovi suveniri osvajaju sve koji posjete izlog Kulturnog centra Beograda, a sada priprema i kolekciju majica u suradnji s hrvatskim storeom Iggy. Svaki dan poželimo bar jednu njegovu ilustriranu poruku 'zaljepiti na zid' i zato smo ga htjeli upoznati malo bolje. Iako odgovor na pitanje kome su posvećene sve ove najromantičnije rečenice nismo uspjeli saznati...

Beogradski ilustrator koji je osvojio Facebook (фото 1)

Kada si shvatio da znaš crtati?

Nisam točno siguran kada, znam samo da sam se jako obradovao! Gledao sam neke svoje omiljene ilustratore i baš želio da tako nekako, nekad i ja umijem. Još ih gledam..

Zbog čega si se zaljubio u hand lettering?

Iscrtana slova savršeno nose sve što od sebe želim pokazati, na način na koji želim pokazati. Svako slovo je drugačije, pomalo nesigurno i krhko, i vrlo osobno. Nemoguće ga je istim napraviti. I nemoguće ga je s nekim drugim pomiješati. 

Beogradski ilustrator koji je osvojio Facebook (фото 2)

Što činiš kada ostaneš bez inspiracije?

Valjda ovo sve ostalo. Ja sam jako dihotomna ličnost, radim i osjećam neke nespojive stvari. Vozim se po pustom gradu noću, na stadionu sam ili se kladim. Ili čitam nešto, ili smišljam novu fiksaciju ili jednostavno spavam. 

Kakva je situacija u Beogradu po pitanju mladih umjetnika? Može li se živjeti od kreativnog rada?

Vjerojatno ista kao i svugdje, samo malo teža. Možda se može živjeti samo od onoga što voliš raditi, stvarati... U stvari trudim se da tako bude. Jednostavno, vjerujem da mora postojati takva mogućnost. 

Beogradski ilustrator koji je osvojio Facebook (фото 3)

Koje bi umjetnike istaknuo?

Od naših, Vesnu Pešić koja ne prestaje bivati mojim omiljenim ilustratorom, Nenada Dodića i njegove genijalne vinil figure iz crtano-opasnog svijeta iz jednog potpuno drugačijeg ugla i Mariju Mašu Milanković, koja svakodnevne slike života pretvara u preduhovite linije. Od stranih, imena kao što su Jeremyville, Gary Baseman, Wasted Rita... Ima ih dosta...

Beogradski ilustrator koji je osvojio Facebook (фото 4)

Pročitali smo negdje da ćeš imati izložbu u Zagebu, možeš li nam reći nešto više o tome?

Evo baš se dogovaramo oko toga ovih dana. Ne znam još ni kada ni gdje, ali uskoro će. I baš se radujem tome jer broj ljudi iz Zagreba koji prate i dijele sa mnom sve ovo je nevjerojatan. 

Beogradski ilustrator koji je osvojio Facebook (фото 5)

Kako počinješ dan?

Uglavnom kukanjem što moram rano ustati. Tu je još šest, sedam 'snoozeova', obećanja da ću večeras leći u krevet u osam, koja se nikad ne ostvare i tako. Idealno, počeo bih u 11, pola 12 s kavom na terasi. 

Beogradski ilustrator koji je osvojio Facebook (фото 6)

Ilustracije ili hand lettering?

Oboje. To nikako ne bih mogao odvojiti. Ono što može u nacrtanoj slici, ne može u nacrtanom slovu, i obrnuto. Bar ja ne umijem.  

Tvoj omiljeni citat?

Dream big or go home!

Beogradski ilustrator koji je osvojio Facebook (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više