Search

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu

Jedna od najzanimljivijih izložbi ove sezone


Izložba je organizirana na lokaciji koja šalje jasnu poruku svim promatračima – napuštene prostorije američkog zatvora Alcatraz pričaju pozadinsku priču umjetnikova života i borbe za svoja, ali i tuđa prava

Na spomen imena Alcatraz odmah imamo asocijaciju strogo čuvanog zatvora iz kojeg se nije moglo samo tako pobjeći. No, danas je percepcija ove nekoć zloglasne institucije mnogo šira. Znamo da je na otoku Alcatraz postavljen prvi svjetionik na Zapadnoj obali. Isto tako, na otoku se 1968. godine pobunilo indijansko pleme Mohawk da bi se zaštitila građanska prava Američkih domorodaca.

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu (фото 1)


Danas je Alcatraz pretvoren u muzej i nacionalni park s vidljivo očuvanim grafitima koje su crtali Indijanci u borbi za svoja prava. A u umjetničkom smislu postao je i prava senzacija otkada je u njemu svoju izložbu otvorio trenutno najpopularniji kineski umjetnik Ai Weiwei. Njegovu izložbu pod nazivom "@Large" može se još pogledati do 26. travnja, a u medijima je izazvala itekakvu pozornost.

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu (фото 2)

Na izložbi su izložena ukupno 176 portreta političkih zatvorenika od lego kockica, među kojima i Edwarda Snowdena. Na izradi slika radilo je 90 ljudi, a mnogi dijelovi Alcatraza koji su inače zatvoreni za javnost zbog izložbe su otvoreni posjetiteljima. Radovi su dobili posebno dopuštenje američke vlade, što je prema riječima umjetnika samo dodalo vrijednost izložbi. "Sva ograničenja samo čine rad popularnijim, što znači da ću efektivnije prenijeti svoju poruku", kaže Ai.

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu (фото 3)

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu (фото 4)

U zatvorskom prostoru gdje su "povlašteni" zatvorenici imali pravo na rad proteže se šareni zmaj izrađen od svilenog papira na kojem su poruke o kojima bi svatko od nas trebao razmisliti. Ai Weiweiju je zabranjeno putovati van granica Kine, a kako mu je tamo i oduzeta putovnica, umjetnik nije bio u mogućnosti doći u San Francisco na otvorenje izložbe.  Upravo je ovo možda i najbolja simbolika ove izložbe u kojoj umjetnik istražuje ljudska prava i slobodu izražavanja. Kustosica izložbe, Cheryl Haines, rekla je da je cilj izložbe ukazivanje na neophodnost poštivanja ljudskih prava, slobode mišljenja i odgovornost naspram nepravde.

Zanimljivost ove izložbe je, također, činjenica da se svi posjetitelji koji dođu na otok oduševe kad vide da se mogu na Alcatrazu povezati na Wi-Fi.

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu (фото 5)

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu (фото 6)

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu (фото 7)

Büro 24/7 na izložbi Ai Weiweija u San Franciscu (фото 8)

Tekst: Nika Brlečić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više