Search

Büro 24/7 preporučuje: 3 izložbe za ovaj tjedan

Büro 24/7 preporučuje: 3 izložbe za ovaj tjedan

Klovićevi dvori i Gliptoteka HAZU

Urednik: Tina Kovačiček

Image: PR

Velika retrospektiva prve dame hrvatske avangarde, samostalna izložba sjajnog hrvatskog fotografa ili prekrasna izložba tapiserija; odabrali smo tri odlične izložbe hrvatskih umjetnika za ovaj tjedan

Edita Schubert – Retrospektiva
Gdje: Galerija Klovićevi dvori 
Kad: do 15. listopada

Büro 24/7 preporučuje: 3 izložbe za ovaj tjedan (фото 1)

Po prvi puta javnosti se predstavlja opus umjetnice Edite Schubert (Virovitica, 17. 06. 1947. – Zagreb, 25. 07. 2001.), pokazujući, prema riječima autorice izložbe Leonide Kovač, ona djela koja kreativno mišljenje i stvaralački opus ove hrvatske umjetnice smještaju u sam vrh europske umjetnosti zadnje četvrtine 20. stoljeća. 

Tridesetogodišnje umjetničko djelovanje Edite Schubert obilježeno je neprestanim istraživanjima različitih umjetničkih medija, koja su redovito rezultirala otkrićima posve originalnih tehnologija izvedbe radova, a susljedno tome i invencijama novog umjetničkog jezika. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Edita Schubert djeluje kao slikarica, a slike iz tog razdoblja mogu se sagledavati u kontekstu tadašnjih hiperrealističkih tendencija. Ubrzo napušta klasičnu štafelajnu sliku i izvodi radove koji postoje na granici kategorija slikarstva, skulpture i objekta. Istodobno započinje seriju skulptura-ambijenata izvedenih od organskih materijala, kojima preispituje relaciju prirode i kulture. Početkom osamdesetih godina 20. stoljeća, u razdoblju dominantnog trenda transavangarde, izvodi slikarske radove velikog formata i neuobičajenog izreza slikarskog kadra. Sredinom osamdesetih godina započinje takozvanu geometrijsku fazu, koju slijedi niz slika početkom devedesetih, u kojima Edita Schubert, kroz odnos slike i podloge, fokusira formativnu moć masovnih medija. Prostorne instalacije iz 1996. i 1997. bave se problemom koda (Ambijent) i autobiografskim diskurzom (Uklapanje i Autobiografija). Određeni se broj reprezentativnih djela Edite Schubert nalazi u zbirkama hrvatskih muzeja i galerija, dok je većina njezina opusa u privatnoj zbirci nasljednica. Retrospektivna izložba Edite Schubert prilika je da se javnosti pokaže i dio radova koji nikad dosad nisu izlagani.

Latica Ivanišević: S Laticom u Vrtu
Gdje: U Gliptoteci
Kad: do 18. listopada 

Büro 24/7 preporučuje: 3 izložbe za ovaj tjedan (фото 2)

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti traje izložba Latica Ivanišević – S Laticom u vrtu na kojoj su izložene tapiserije i drugi radovi ove istaknute hrvatske likovne umjetnice. Ova iznimna umjetnica u posljednjim je desetljećima obilježila ne samo likovnu scenu Zagreba i Hrvatske, nego i cjelokupnu hrvatsku kulturu, posebno kao scenografkinja. Neke od njenih najvećih scenografskih projekata, kao što su scenografije vezane uz Božić, obilježili su njezin rad kao i njezino umjetničko porijeklo; otac istaknuti pjesnik i prevoditelj Drago Ivanišević i majka Ines Šilović koja je utemeljila folklorni ansambl Lado, zahvaljujući kojima je odrastala u intelektualnom ozračju. Autor likovnog postava je arhitekt Mario Beusan.

Stanko Herceg: Pogled s prozora / fotografije i čisti film
Gdje: Galerija Klovićevi dvori
Kada: do 25. listopada 

Büro 24/7 preporučuje: 3 izložbe za ovaj tjedan (фото 3)

Po svojoj vokaciji prvenstveno fotograf, Herceg je snimajući film posegnuo i za fotografskim objektivom te je s iste pozicije učinio seriju fotografija. Nije ostalo samo na tome, jer Stanko nije mogao odoljeti da ono što je zabilježio ptičjim pogledom ne sagleda i en face te se spušta među aktere gradske vreve, među ljude iz kvarta koji imaju svoju priču, a koju nam on svojim istančanim okom diskretno otkriva. Život ulice sagledan kroz objektiv bitno je drugačiji od onog kakvog ga doživljavamo prolazeći tom ulicom i sudjelujući u njemu. Samostalnu izložbu renomiranog hrvatskog fotografa i filmskog snimatelja Stanka Hercega u Galeriji Klovićevi dvori, trebalo bi, između ostaloga, sagledati kao složenu i izvjesnom sjetom protkanu priču baziranu na promišljenom i dosljedno provedenom dualizmu. Prije svega radi se o dvostrukoj posveti izložbe: Josephu Nicéphoru Niépceu i Marini Viculin; o prošlom i sadašnjem vremenu; o paralelnoj realizaciji u mediju fotografije i filma, o kadrovima snimljenim iz zraka i sa zemlje, o trajanju i trenutku.

(Mladen Lučić – iz kataloga izložbe)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više