Search

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa

Tea Tomić posjetila je izložbu "Herb Ritts - In piena luce" u Rimu


Image: Tea Tomić,
PR

Dok u Zagrebu traje izložba Petera Lindberga, u rimskom AuditoriumExpo upravo je završila izložba još jednog velikana modne fotografije - Herba Rittsa

Izložba "Herb Ritts - In piena luce" donosi preko 100 crno-bijelih fotografija, kojima je, iako prikazuju najveće zvijezde filmskog, glazbenog i modnog svijeta i najljepše krajolike Afrike i Kalifornije, glavni motiv svjetlo. Ono je bilo Rittsova fascinacija još od prvih amaterskih radova - portreta prijatelja glumca kojeg je snimao za portfolio u napuštenoj garaži u svojoj ulici, jer je tamo bilo najbolje svjetlo. Pa čak i kada se profesionalno počeo baviti fotografijom izbjegavao je korištenje bljeskalice i dodatne rasvjete jer je uživao u mogućnosti da u bilo kojem trenutku, u bilo kakvom prostoru snimi kvalitetnu fotografiju.

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 1)
Profesionalna karijera Herba Rittsa započela je sasvim slučajno, zahvaljujući jednoj puknutoj gumi. 1978. godine s prijateljem Richardom Gerom, koji se u to vrijeme probijao u Hollywoodu, otišao je na izlet u pustinju gdje im je pukla guma. Čekajući popravak na benzinskoj postaji Ritts je napravio nekoliko fotografija glumca koje su tri mjeseca kasnije, kako se pokrenula Gereova karijera, završile u časopisima Vogue, Esquire i Mademoiselle.

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 2)

Iduće godine Mademoiselle je naručio fotografije Brooke Shields za svoju naslovnicu, čime je i službeno započela još jedna velika karijera - karijera fotografa koji nije imao formalno obrazovanje. Studirao je ekonomiju, ali je na fakultetu slušao predmet povijest umjetnosti, a posebno ga se dojmilo grčko i renesansno slikarstvo te kiparstvo koje mu je otkrilo ljepotu ljudskog tijela i time utjecalo na njegov kasniji rad. Temeljno pitanje koje ga je okupiralo bilo je kako na moderan način razotkriti ljudsko tijelo, kako da, bez da ga idealizira, pokaže njegovu univerzalnost i sposobnost da nadiđe vrijeme.

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 3)
Koliko je u tome bio uspješan svjedoče aktovi supermodela, plesača i sportaša, među kojima možda i njegova najpoznatija fotografija Stephanie Seymour, Cindy Crawford, Christy Turlington, Tatjane Patitz i Naomi Campbell, snimljena za časopis Rolling Stone 1989. godine na trijemu njegove kuće u Los Angelesu. Herb Ritts tvorac je danas ikoničkih modnih kampanja poput one za Calvin Klein s Kate Moss i Markom Wahlbergom, u kojima je komercijalnoj fotografiji davao umjetničku vrijednost, paralelno stvarajući mit o supermodelima devedesetih godina prošlog stoljeća.

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 4)

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 5)

Manje je poznato da se okušao i kao redatelj videospotova, od kojih je prvi onaj za Madonnin hit "Cherish" iz 1989. godine, a slijedili su "Love Will Never Do (Without You)" za Janet Jackson, "Wicked Game" i "Baby Did a Bad, Bad Thing" za Chris Isaaka, "In the Closet" za Michael Jacksona, "Please Come Home for Christmas" za Bon Jovi, "Telling Stories" za Tracy Chapman, "Ain't It Funny" za Jennifer Lopez, "Gone" za 'N Sync..., u kojima su glavne glumice bili supermodeli poput Cindy Crawford, Naomi Campbell, Helene Christensen, Laetitije Caste i naše Korine Longin.

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 6)
Zajedničko svim foto i video radovima je Rittsov interes za elemente prirode - sunčevu svjetlost, naglašene kontraste svjetla i sjene, otvoreno more, nepregledne pustinje i impresivne krajolike. Ljubav prema prirodi odvela ga je 1993. godine na put u Afriku koji je rezultirao izdavanjem monografije crno-bijelih fotografija na kojima je zabilježen neprekidni ciklus života i smrti, sklada ljudskog tijela i divljine prirode.

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 7)
Dio izložbe posvećen je negativima sa snimanja editorijala u kojem model nosi haljinu golih leđa i dubokog proreza sa šlepom koji vijori na vjetru. Osam prikazanih negativa posjetiteljima približava način na koji je, u doba analogne fotografije u kojoj nije bilo mjesta za Photoshop, Ritts radio i birao fotografiju koja će biti objavljena, predodređena da postane ikonom svog vremena.

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 8)
Njegovi photosessioni nikada nisu bili unaprijed osmišljeni do zadnjeg detalja, snimanjima je pristupao s velikom dozom spontanosti, a sa svojim modelima je ostvarivao intimne, prijateljske odnose i uvijek bi u njima pronalazio neku crtu koju drugi ne bi vidjeli. Tako su nastali neki od njegovih najljepših portreta, poput onog u kojem je uhvatio Dizzyja Gillespieja napuhanih obraza koji samo što ne ispuste dah koji će se pretvoriti u čaroban zvuk njegove trube, ili serije portreta koji bilježe fantastičnu mimiku lica Jacka Nicholsona kao Jokera u filmu "Batman". Možda i najintimnija fotografija prikazana na izložbi je ona Elizabeth Taylor koja mu je ukazala povjerenje da je fotografira netom nakon operacije tumora na mozgu - profil glumice kratke sijede kose s jasno vidljivim ožiljkom od operacije, miljama je daleko od svih njenih glamuroznih fotografija na koje smo navikli.

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 9)
Zadnje snimanje odradio je 2002. godine s Benom Affleckom u kalifornijskoj pustinji Mojave. Zbog lošeg vremena snimanje je moralo biti prekinuto, nekoliko članova ekipe se razboljelo, uključujući i Rittsa koji je završio u bolnici. Zdravlja već oslabljenog od AIDS-a koji mu je dijagnosticiran 1989. godine, Herb Ritts preminuo je tjedan dana kasnije od posljedica upale pluća u pedesetoj godini. Njegova posljednja fotografija objavljena je posthumno u časopisu Vanity Fair.

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 10)

Čarobno privlačan svijet Herba Rittsa (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više