Search

Crno-bijeli gradovi Damiena Hirsta nose dublju poruku

Crno-bijeli gradovi Damiena Hirsta nose dublju poruku

"Black Scalpel Cityscapes" u galeriji White Cube


Image: Buro247.ru

Galerija White Cube otvara u São Paulu izložbu novih radova Damiena Hirsta, a oni definitivno nisu onakvi kakvima se čine na prvi pogled

Umjetnik naziva svoje nove radove "portretima živih gradova", a samo bliži pogled na njih otkriva kako se radi o satelitskim snimkama gradova koje su sačinjene od različitih medicinskih pomagala kao što su skalpeli, igle, oštrice, umeci od nehrđajućeg čelika i sličnog. Minucioznim ponavljanjem arhitekture grada iz zraka nastaju mape koje pričaju jednu drugačiju priču. Nastavak je to Hirstove mladenačke fascinacije apotekarskim proizvodima, lijekovima i medicinom.

Crno-bijeli gradovi Damiena Hirsta nose dublju poruku (фото 1)

"Black Scalpel Cityscapes" rezultat su Hirstovog razmišljanja na temu globalizacije, urbanizacije i modernog ratovanja u kojem se često čuje pojam "kirurškog bombardiranja" koje se odnosi na specifično ciljanje ograničenog područja. Umjetnik se hvata u koštac apsurdom tog izraza jer ratovanje kao takvo nikad ne može biti specifično ili ograničeno bez posljedica za cijelo društvo. Također se bavi distancom od bojnih polja kojoj svjedočimo putem modernih medija jer digitalizacija rata ne umanjuje njegovo razaranje. Odabrao je 17 ključnih gradova za koje smatra da su poprišta sukoba u bilo kojem smislu te predstavio Washington, Vatikan, Moskvu, Peking, London, Bagdad, Pariz i druge u sasvim jednom novom, društveno angažiranom svjetlu.

Crno-bijeli gradovi Damiena Hirsta nose dublju poruku (фото 2)

Motivom mape obraća se novim medijima među kojima je i Google čije mapiranje gradova donosi kako veliku korist, tako i štetu u obliku polaganog, ali sigurnog nestajanja privatnosti ili mogućnosti ostajanja u sjeni. Sve je transparentno i kao na dlanu onima koji žele nanijeti potencijalnu štetu.

Crno-bijeli gradovi Damiena Hirsta nose dublju poruku (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više