Search

Damien Hirst izlaže u Bosni i Hercegovini

Damien Hirst izlaže u Bosni i Hercegovini

Uz potporu British Councila i londonske Paul Stolper Gallery


Image: via British Council.ba

Izložba "Nova religija" otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci prošlog četvrtka, a bit će otvorena sve do 27. svibnja 2016.

Britanski umjetnik Damien Hirst dobitnik je prestižne Turnerove nagrade i najznačajniji predstavnik umjetničkog pokreta Young British Artist's (YBA) u Ujedinjenom Kraljevstvu, a svojim se velikim izložbenim projektom predstavlja prvi put u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Izložba "Nova religija" je tako nakon svoje početne prezentacije u Londonu 2005. godine i predstavljanja u prestižnim muzejima i galerijama Velike Britanije, Italije, Grčke, Rusije, Norveške i Poljske nastavila putovanje, ovaj put s fokusom na Jugoistočnu Europu.

Damien Hirst izlaže u Bosni i Hercegovini (фото 1)

Izložbom "Nova religija" Hirst nas želi potaknuti na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i znanosti, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put.

"Sjećam se da sam razmišljao kako u životu postoje četiri važne stvari: religija, ljubav, umjetnost i znanost. Čini se da je među njima u ovom trenutku znanost ona prava. Kao i religija, znanost pruža tračak nade da će na kraju možda sve biti kako treba."

Damien Hirst izlaže u Bosni i Hercegovini (фото 2)

Koristeći se ovim univerzalnim temama Hirst u svojoj "Novoj religiji" suprotstavlja znanost i religiju stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, s jedne strane osjećajan, prisan i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je s druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod utjecajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske profesije.

© Fotografija Paweła Jóźwiaka, Centar savremene umjetnosti Laznia, Gdanjsk; Paul Stolper Gallery © Damien Hirst and Science Ltd. Sva prava pridržana, DACS 2016.

Četrdeset i četiri grafike rađene u tehnici sitotiska i četiri skulpture koje čine "Novu religiju" funkcioniraju kao ciklus fresaka - počevši od Stvaranja svijeta, preko Križnog puta, do Posljednjeg suda - koje okružuju oltarsku palu i križ od cedrovine optočen pilulama u obliku dragulja, srebrene odljeve dječje lubanje i srca omotanog bodljikavom žicom, izbodenog srebrenim iglama i žiletima, te veliku mramornu pilulu. Ovi stolni zavjetni eksponati okruženi ciklusom grafika potvrđuju Hirstovu viziju kao brak svetog i profanog.

© Fotografija Paweła Jóźwiaka, Centar savremene umjetnosti Laznia, Gdanjsk; Paul Stolper Gallery © Damien Hirst and Science Ltd. Sva prava pridržana, DACS 2016.

Nakon postave u Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, izložba "Damien Hirst: Nova religija" će tokom 2016. godine biti prikazana u Makedoniji, Srbiji i Kazahstanu.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više